Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia niskiego napięcia dzieląca dziłkę na pół!

Recommended Posts

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem (bardzo tanio) działki rolnej o powierzchni 0,9 hA, którą można później przekształcić na budowlaną (bardzo ładna okolica!). Problem jest tego typu, że przez środek przebiega linia niskiego napięcia 0,4 kV. Czy można na takiej działce budować w pobliżu linii? Słyszałem o możliwości usunięcia kolizji przez Energie-pro, ale wiąże się to podobno wydatkami. Jakie są koszty? A może są inne sposoby?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.

No tak, ale jak mam, to zrobić skoro na mojej działce nie ma słupów, tylko na sąsiednich. Musiałbym postawić 2 dodatkowe słupy, a to może być już spory koszt. Poza tym linia idzie po skosie i nie zrobię przecież drogi dojazdowej "skośnej" , bo działki będą wtedy nieforemne. No i jeśli idzie o przebudowę na własny koszt , to jak to załatwić? Czy Energia-Pro będzie wtedy wykonawcą, czy może być ktoś, kto ma właściwe uprawnienia??

Przecież w razie przebudowy będą też musieli wyłączyć linię.

• 2 months później...

Podpinam się pod pytanie ja ma podobny problem u mnie to jest chyba srednie napięcie 15kv 3 druty tną działkę po rogu jestem zainteresowany wkopaniem linii lub przeniesieniem z tym że także nie mam słupa u siebie a linia przebiega nad 3 różnymi działkami.

Proszę o rady co z tym fantem zrobić czy ktoś miał podobne problemy.

• 3 weeks później...

Nie ma problemu z budową- my mamy działkę z kablami średniego napięcia. Musi zostac zachowana odległość 5 metrów od najdalej wysuniętego punktu budynku lub okna. U nas koszt wkopania kabli to 36 tyś Jeśli unia się tym nie zajmie to jak wygramy w totolotka to ją wkopiemy. Na razie nauczymy się ją tolerować.

pozdrawiam

• 8 months później...
  • 4 weeks później...