morfeusz1 07.09.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Z uwagi na to, że zwykle trudno mi utrzymac porządek w lodówce (co denerwuje mojego męża ), postanowiłam, że w nowym mieszkaniu w lodówce będę miała idealny porządek. Zastanawiam się nad tym, czy np. zupy mozna przechowywac w plastikowych pojemnikach: żeby uniknąc garnkow w lodówce. Wszelkie wędliny tez chciałabym przechowywac w takich pojemnikach, by z kolei uniknąć typowego dla lodówek zapaszku. Czy macie jakieś sprawdzone takie pojemniki? Czy ktos z Was przechowuje zupy w takich czy jednak wolicie garnki? Czy sa jakieś sposoby na uniknięcie zapaszku w loówce: wiem, ze sa jakies pochłaniacze zapachow, ale czy naprawdę sa skuteczne? Jak często myjecie lodówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 07.09.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Ja używam pojemników z IKEA i jeszcze innych marketowych. Głównie na wędliny, kiełbaski itp. W takch pojemnikach mrożę też sosy i inne rzeczy. Zupy mam raczej w małych garnkach w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 07.09.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Z uwagi na to, że zwykle trudno mi utrzymac porządek w lodówce (co denerwuje mojego męża ), Jak taki nerwowy, to niech Ci kupi pojemniki próżniowe Ja generalnie dużo używam folii czepialskiej do przechowywania. Usłyszałam kiedys radę Pascala Brodnickiego (ten kucharz telewizorowy) że np. przy sałatkach przechwywanych w salaterkach trzeba "docisnąć" folie do sałatki, żeby nie było powietrza nad nią - mówił że mniej się psuje, nie obsycha z wierzchu. Zupy przechowuję w garnkach, jak jest na dwa dni to przelewam drugiego dnia w mniejszy. Plus tego jest też taki, że po wyjeciu od razu stawiam na ogień, nie trzeba myc pojemnika. Jak chcesz uniknąć roznoszenia się zapachu (pokrywka nie zawsze wystarczy), to zakryj garnek od góry folia czepialską. W słoikach się dobrze przechowuje ale mniejsza ilośc, bo wielki słój nie wlezie do lodówki), ale minus to dodatkowe mycie słoików... Na resztę pojemniki plastkiowe z IKEA albo marketów, jak dziewczyny juz pisały. Oddzielnie duzy pojemnik "serowy" i "wędlinowy". Nie trezba grzebac w lodówce, tylko się cały pojemnik wyciąga do robienia kanapek i widac co jest. Jak jest w lodówce dużo rzeczy to często porządek juz się nie mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 07.09.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Z uwagi na to, że zwykle trudno mi utrzymac porządek w lodówce (co denerwuje mojego męża ), Jak taki nerwowy, to niech Ci kupi pojemniki próżniowe Albo sam utrzymuje porządek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 07.09.2009 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mąż się "denerwuje" raczej na wesoło Poogladałam sobie te pojemniki z Ikea i chyba się na nie zdecyduję nie są drogie i całkiem fajne. ja też do tej pory używałam folii - tylko, że aluminiowej. Tylko, ze pod nią nie widać, co tam wsrodku jest I tez tak myslę, by sery do osobnego pojemnika, nabial biały do osobnego, wędliny do osobnego. Jezcze tylko tych garnków z zupami bym się chciała pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 07.09.2009 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Z uwagi na to, że zwykle trudno mi utrzymac porządek w lodówce (co denerwuje mojego męża ), Jak taki nerwowy, to niech Ci kupi pojemniki próżniowe Albo sam utrzymuje porządek I utrzymuje generalnie to on robi większość zakupów i głównie "sprząta" i układa w lodówce. A ja potem i tak robię bałagan dlatego obiecałam sobie, że w nowym mieszkaniu będzie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 07.09.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Teraz rozumiem Myślałam, że on z tych co nic nie robią a wymagają No to musisz kupić pojemniczki Co do zupy to nie mam pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 07.09.2009 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Teraz rozumiem Myślałam, że on z tych co nic nie robią a wymagają No to musisz kupić pojemniczki Co do zupy to nie mam pomysłu a nie mozna zupy tez przechowywac w takich pojemnikach, tylko w jakimś duzym okrągłym? Czy są jakies przeciwksazania typu: szybciej się zepsuje itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 07.09.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Warto tez wprowadzic system półkowy i dopasowac wysokośc półek (poprzesuwać) do wysokości "wsadu". Ja jedzenie w garnkach (zupy, leczo, kapusta gotowana itp.) przechwuję na dolnej, najwyższej półce. Jedna osobna półka jest nabiałowa (śmietany, kefiry, jodurty), jedna "ogolnokanapkowa" (masła, wędliny itp.) - te są niższe, żeby sie pojemniczki zmieściły. Lodówke specjalnie wybrałam taka ze szklanymi półkami i przezroczystymi "szufladami", żeby było lepeij widac zawartość. Poogladałam sobie te pojemniki z Ikea i chyba się na nie zdecyduję nie są drogie i całkiem fajne. Niedawno kupiłam zestaw PRUTA, o taki: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60149673 Tanie i pojemniczki w różnych kształtach. Te najwieksze to może by sie na zupę nadały? Znaczy dla Ciebie, bo ja nie będe dodatkowo myła pojemniczka, o nie I ta malutkie fajne, bo czasem czegos troszeczkę zostanie. A uzywanie zunifikowanych pojemniczków wprowadza do lodówkowego życia także nutę niepewności i element niespodzianki - wyglądaja podobnie i czasem można znalećć "po latach" zapomnianą bombę. Ja np. wczoraj znalazłam pojemniczek z agrestem z piekną plantacja pleści sprzed 3 tygodni. Plus - nie cuchnie, siedzi sobie grzecznie w zakamarku lodówkii czeka na swoje 5 minut Jezcze tylko tych garnków z zupami bym się chciała pozbyć Jedyne w 100% skutecznie rozwiazanie - trzeba zjeść wszystko od razu A serio - garnki sa chyba najwygodniejsze, jak wszystko w pojemniczkach to łatwo sie pogubic co jest co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 07.09.2009 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 zielony_listek - dzięki za przydatne rady postaram się dopasowac wysokości półek do pojemniczków. Faktycznie za dużo tych pojemników tez być nie może, bo potem nie wiadomo, co, w którym jest. Ale pomyślałam tez o kolorach wieczek: np. niebieskie do nabiału, czerwone do wędlin itp. Wystarczy na początku wprowadzić taką zasadę i może sie potem będzie pamiętać - do tego podział na półki (tak, jak piszesz) i jakos porzadek będzie i Mąż będzie ze mnie dumny mi tez się zdarzy wyhodowac jakąś pleśń w miseczce jakiejś, czasem któras sprytnie się schowa głeboko i potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 07.09.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 mi tez się zdarzy wyhodowac jakąś pleśń w miseczce jakiejś, czasem któras sprytnie się schowa głeboko i potem Oj, zdarza się A co do zupy, to pewnie są większe pojemniki, tylko że za dużo mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.09.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 mi tez się zdarzy wyhodowac jakąś pleśń w miseczce jakiejś, czasem któras sprytnie się schowa głeboko i potem Oj, zdarza się A co do zupy, to pewnie są większe pojemniki, tylko że za dużo mycia Tym się powinna zmywarka zająć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.09.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 a jajka gdzie trzymacie ...? w tych "miejscach" na jajka ? czy w innych pojemnikach ?i czy myjecie jajka zanim włożycie, czy nie ?ciągle się zastanawiam nad tą salmonellą ..... myje ręce po każdym kontakcie z jajkiem jak wyjmuję z lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 07.09.2009 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Ja zawsze trzymałam w pojemnikach na jajka - dołączonych do lodówki. I nigdy nie myłam przed włożeniem do lodówki. Błąd? powinno się myć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.09.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 jedna z moich koleżanek myje .... rozmawiałysmy raz na ten temat, ale przecież salmonella ginie w b. wysokiej temperaturze, a ciepła woda z kranu jej nie zabije .... ja też nie myje jajek, natomiast pilnuje jak oka w glowie mycia rąk po kontakcie z jajem. Syn jak byl mały przeszedł salmonellę .... gdzieś cos zjadł, w domu nikt inny nie chorował, w przedszkolu tez inne dzieci nie chorowały, do dzisiaj sie zastanawiam gdzie cos "chapnął" ? Uciążliwe to bylo .... te bóle brzucha i biegunki ... i badania żeby 3 x pod rząd byl negatywny wynik ... mam na całe życie uczulenie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 07.09.2009 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 nie myłam do tej pory rąk po kontakcie z jajkiem no, ale teraz to się zmieni salmonella paskudztwo lepiej dmuchac na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.09.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 JA generalnie to mam w lodówce lekki nieład. Czasem potrawy wstawiam w garnkach (jak pełny garnek to niby do czego mam przelać?). Jak mniejsze porcje to przekładam do bardziej ustawnych pojemników. Wędliny sklepowej staram się za długo nie przechowywać, bo zapach naszej wędzonki w lodówce to sama radość. Jak mam coś ugotowane i wiem, że nie zostanie zjedzone w ciągu 3 najbliższych dni to pakuję do zamrażarki. W tym celu nabyłam urządzenie dopakowania próżniowego w foli (pojemników próżniowych nie trawię) i zdarzyło mi się tak pakować nawet gęstą zupę. Na zapaszek jak już mimo wszystko uda mi się go uzyskać mam jeden sposób. Mielona, najlepiej świeżo zmielona, kawa na spodeczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 08.09.2009 04:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Na zapaszek jak już mimo wszystko uda mi się go uzyskać mam jeden sposób. Mielona, najlepiej świeżo zmielona, kawa na spodeczku. w zyciu o tym nie słyszałam - i na pewno wypróbuję trzymasz tę kawę cały czas, czy wstawiasz od czasu do czasu, żeby odświeżyć zapach? ciekawa jestem tego urządzenia do pakowania próżniowego - drogie to trzeba kupić, by działało? Jak się zapakuje prózniowo to mozna trzymać i w lodówce i w zamrażalniku czy tylko w lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka.s 08.09.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Na zapaszek jak już mimo wszystko uda mi się go uzyskać mam jeden sposób. Mielona, najlepiej świeżo zmielona, kawa na spodeczku. ja używam sody oczyszczonej- również działa skutecznie, choć sama nie wydziela żadnego zapachu jeśli chodzi o pojemniki - z doświadczenia wiem, że najekonomiczniejsze są kanciaste; okrągłe zajmują więcej miejsca, trudno ustawić ściśle obok siebie, ale nie wyobrażam sobie inaczej trzymać żywności niż w pojemnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 08.09.2009 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Na zapaszek jak już mimo wszystko uda mi się go uzyskać mam jeden sposób. Mielona, najlepiej świeżo zmielona, kawa na spodeczku. ja używam sody oczyszczonej- również działa skutecznie, choć sama nie wydziela żadnego zapachu jeśli chodzi o pojemniki - z doświadczenia wiem, że najekonomiczniejsze są kanciaste; okrągłe zajmują więcej miejsca, trudno ustawić ściśle obok siebie, ale nie wyobrażam sobie inaczej trzymać żywności niż w pojemnikach a w jaki sposób stosujesz tę sodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.