ptysioch 07.09.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam!Ponad rok temu moja mama i jej rodzeństwo zatrudniło geodetę z Lublina by przeprowadził podział działki będącej ich współwłasnością. Sprawa ciągnęła się, dwa kroki do przodu, krok do tyłu. Np. geodeta nie odbierał tel., źle narysował przebieg działek, nie zaktualizował mapy, za każdym razem robił błąd.Na szczęście udało się i działka została podzielona i przekazana w darowiźnie, m.in.mnie. Na działkach uprawiane są zboża, więc geodeta nie zaznaczył widocznymi znakami granic poszczególnych działek, a powiedział, że zrobi to po żniwach, żeby nie zniszczyć upraw. Żniwa się skończyły, próbujemy wyegzekwować od niego to co obiecał, żeby wskazał każdemu z nowych właścicieli granice jego działki. Ja otrzymałam w sumie trzy działki. 2 z nich są budowlane, więc chciałabym je sprzedać. Nie mogę ich jednak nikomu piokazać, bo nie wiem którędy dokładnie przebiegają. Kupiliśmy z mężem betonowe słupki, żeby powbijać w rogi działek, pomalować widocznym sprayem i wtedy będzie wiadomo co, gdzie i czyje jest. Z geodetą niek nie może się dogadać. Niestety wziął już pieniądze i czekamy,aż łaskawie pokaże nam granice naszych działek. Po tym długim wywodzie przechodzę do pytania:czy mogę przy geodecie oznaczyć granice działki betonowymi słupkami, tak dla własnego użytku, żeby móc jej pokazać ew.kupcom. Czy trzeba te słupki gdzieś zgłaszać, bo tak zaczął mówić geodeta?Proszę o jakieś info. i uwaga na geodetę z Lublina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokuba 07.09.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 czy mogę przy geodecie oznaczyć granice działki betonowymi słupkami, tak dla własnego użytku, żeby móc jej pokazać ew.kupcom. Czy trzeba te słupki gdzieś zgłaszać, bo tak zaczął mówić geodeta? Zgodnie z obowiązującym prawem stabilizację znaków granicznych może wykonać tylko geodeta. Po uprawomocnieniu się decyzji podziałowej, geodeta powinien zastabilizować znaki graniczne - na tym polega jego praca. Jeżeli chodzi o "zgłaszanie" to chodzi o konieczność zgłoszenia każdej pracy geodezyjnej do starostwa. Starosta prowadzi ewidencję prac geodezyjnych. Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.09.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Oczywiście możesz zaznaczyć, dla potrzeb własnych i kupujących, orientacyjne granice działek. Ale i tak ostatecznie będzie musiał to zrobić geodeta - tak jak pisze geokuba. Powiedz swojemu geodecie, że złożysz na niego skargę do starosty, albo do wojewódzkiego inspektora nadzoru geodezyjnego i kartograficznego. Powinno poskutkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptysioch 08.09.2009 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Dziękuję. Niby w czwartek geodeta ma wskazać te granice działek. Nigdy w życiu drugi raz nikt z naszej rodziny by go nie zatrudnił, tylko same problemy. Zobaczę co wyniknie w czwartek. Na razie dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptysioch 10.09.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 jednak znowu porażka. Dziś nic nie wyznaczą. Jakbyśmy nie zadzwonili to nawet nikt by nas nie powiadomił. Teraz obiecują w przyszły wtorek. To jest przesada. Jak ukrócić takie zachowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 10.09.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Czytaj wyżej. Nawet w kościele dwa razy nie powtarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts