roza89_17 07.09.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 mama 3 lata temu dostała darowiznę dom oraz stodołę znajdujaca sie na tej samej działce.czy moz przepisac mi tę stodołę czy to jeszcze za wcześnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.09.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Może w każdej chwili. Ze względu na stopień pokrewieństwa nie będzie podatku od darowizny. Ale oczywiście trzeba w terminie dopełnić formalności (złożyć deklarację) w urzędzie skarbowym.5 lat - rzeczywiście, po takim okresie nie trzeba płacić podatku, ale w tej chwili dotyczy to praktycznie sprzedaży lub darowizny między "dalszymi krewnymi" (tam, gdzie nie ma zwolnień od podatku od spadków i darowizn).Pójdźcie do notariusza, u którego moglibyście spisać akt darowizny. On wam (bezpłatnie) wyjaśni wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 08.09.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Przez wszystko przeprowadzi Was notariusz - wszelkie ruchy z nieruchomością tylko u niego. Jak napisał oskar0259, podatku od darowizny nie będzie (t.zw. "0" grupa podatkowa). Nie trzeba się będzie również fatygować do US - notariusz działa jako płatnik (wtedy nie składa się zeznań). Podatek dochodowy (<5lat) nie wystąpi bo nie nastapi odpłatne zbycie. Pozostaje jeszcze kwestia ew. ulgi, którą w 2006 roku prawdopodobnie zastosowano wobec mamy (art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn) ale jeśli będzie w tym budynku zamieszkiwać jeszcze 2 lata wszystko będzie OK. Tak więc zarobi tylko notariusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza89_17 08.09.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 a jeśli przepisze mi ta stodołę i kawałek działki to do kogo trzeba isc i ile to kosztuje??????????/jaki procent pobiera notariusz?????//jakiej wyceny mogę sie spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.09.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 a jeśli przepisze mi ta stodołę i kawałek działki to do kogo trzeba isc i ile to kosztuje??????????/ jaki procent pobiera notariusz?????// jakiej wyceny mogę sie spodziewać? Rozmawiaj z notariuszem - tam wszystkiego sie dowiesz. Za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza89_17 08.09.2009 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 no ale jeszcze pozostaje kwestia podziału działki ile bierze geodeta?????//co trzeba dalej robic???????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 no ale jeszcze pozostaje kwestia podziału działki ile bierze geodeta?????// co trzeba dalej robic???????/ ad.1. geodeta bierze 23.875,39 netto ad.2. działać A tak na poważnie, przeczytaj co npisała Nefer, zmieniając słowo "notariusz" na "gedeta." Zbyt wiele uwarunkowań, aby doć prawidłową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts