Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelność instalacji-woda użytkowa

tederos

Recommended Posts

Witam,

hydraulik wykonał instalację - woda ciepła i zimna użytkowa- w domku parterowym podłączonym do sieci wodociągowej.

Całość wykonana w Aluplexie,woda zimna chroniona peszlem,ciepła w otulinie z gąbki.Napełniliśmy ją powietrzem,ale nie była szczelna,podokręcaliśmy korki.

Nabliliśmy ją wodą do wartośći 3,8 bara.W przeciągu 72h godzin ciśnienie spadło o 0,26 bara.Korki suche,łaczenia suche,bo całość jest na wierzchu.

Majster upiera się,że instalacja jest szczelna,tylko:

a.nie jest maksymalnie odpowietrzona i uchodzi powietrze z rur

b.rurki muszą się ulożyć i grawitacja robi swoje

c.skoro korki są szczelne a łączenia=trójniki suche to wszystko ok,bo rurki na pewno trzymają.

Wodę pompujemy z sieci,dlatego max. możemy dobić 4 bar;(

Czy przy mojej instalacji przy próbie szczelności ciśnienie powinno się w końcu ustabilizowac?Codziennie odnowtowuję ubytek około 0,04 bara.

"fachura" się tłumaczy tym,że tak jest tylko na początku,bo te rurki tak mają-"puchną",ale przy użytkowaniu wszystko się ustabilizuje.

Nadmienię,że wszystkie korki i trójniki są suche,ani kropli wody.

Wierzyć mi się nie chce,że jest uszkodzony plex-hydraulik pokazywał mi te rurki i dosyć trudno je uszkodzić.

Nie wiem,co robić,bo powinienem wylewać posadzki.

Witam, u mnie tez hudraulik robil tylko powietrzna probe cisnienia. Tez po 2 dniach zaobserowaalem spadek cisnienia na manometrze. Pamietam tez ze wszystkie laczenia byly spryskiwane woda z plynem do mycia naczyn w celu wykrycia ew. nieszczelnosci, w jednym miejscu pojawila sie niewielka nieszczelnosc i oczywiscie zostala usunieta. Jednakze dla 100% pewnosci powinna byc przeprowadzona proba cisnienia z woda w roli glowniej:)

Pozdrawiam