tederos 07.09.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam,hydraulik wykonał instalację - woda ciepła i zimna użytkowa- w domku parterowym podłączonym do sieci wodociągowej.Całość wykonana w Aluplexie,woda zimna chroniona peszlem,ciepła w otulinie z gąbki.Napełniliśmy ją powietrzem,ale nie była szczelna,podokręcaliśmy korki.Nabliliśmy ją wodą do wartośći 3,8 bara.W przeciągu 72h godzin ciśnienie spadło o 0,26 bara.Korki suche,łaczenia suche,bo całość jest na wierzchu.Majster upiera się,że instalacja jest szczelna,tylko:a.nie jest maksymalnie odpowietrzona i uchodzi powietrze z rurb.rurki muszą się ulożyć i grawitacja robi swojec.skoro korki są szczelne a łączenia=trójniki suche to wszystko ok,bo rurki na pewno trzymają.Wodę pompujemy z sieci,dlatego max. możemy dobić 4 bar;(Czy przy mojej instalacji przy próbie szczelności ciśnienie powinno się w końcu ustabilizowac?Codziennie odnowtowuję ubytek około 0,04 bara."fachura" się tłumaczy tym,że tak jest tylko na początku,bo te rurki tak mają-"puchną",ale przy użytkowaniu wszystko się ustabilizuje.Nadmienię,że wszystkie korki i trójniki są suche,ani kropli wody.Wierzyć mi się nie chce,że jest uszkodzony plex-hydraulik pokazywał mi te rurki i dosyć trudno je uszkodzić.Nie wiem,co robić,bo powinienem wylewać posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plulka 07.09.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam, u mnie tez hudraulik robil tylko powietrzna probe cisnienia. Tez po 2 dniach zaobserowaalem spadek cisnienia na manometrze. Pamietam tez ze wszystkie laczenia byly spryskiwane woda z plynem do mycia naczyn w celu wykrycia ew. nieszczelnosci, w jednym miejscu pojawila sie niewielka nieszczelnosc i oczywiscie zostala usunieta. Jednakze dla 100% pewnosci powinna byc przeprowadzona proba cisnienia z woda w roli glowniej:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 07.09.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 moja instalacja została "nabita" wodą o ciśnieniu 4,5 barapo ok 2 dniach też zauważyłem spadek ok 0,2 bara ... hydraulik powiedział mi że to normalnie bo powietrze musiało się "ułożyć" aktualnie jest tak że w zależności ofd pogody (temperatura, ciśnienie) wahania są +/- 0,1 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 07.09.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Codziennie odnowtowuję ubytek około 0,04 bara. Codziennie od ilu dni? Patrzysz zawsze o tej samej porze dnia? Nie zmienia się u Ciebie pogoda? Wahania temperatury mają wpływ na ciśnienie w układzie i mogą być różnice pomiędzy poszczególnymi dniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts