Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Chcialbym zapytac o rzecz nastepujaca. Zakonczylo sie postepowanie i urzad gminy przeslal mi informacje ze przed wydaniem decyzji moge zapoznac sie z dokumentami, dali mi na to 7 dni. Z przepisow na ktore sie powoluja nie wynika ze mam tylko 7 dni na zapoznanie sie z dokumentami. Czy zna ktos przepisy ktore mowia jaki jest czas na zapoznanie sie z dokumentami (urzad na odpowiedz ma 30 dni)

Bede wdzieczny za odpowiedz. Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/129439-terrmin-wgladu-do-dokumentow/

Zapoznac się z dokumentami możesz zawsze tzw. dostęp do informacji publicznej i muszą ci je udostępnić. Termin 7 dniowy jest na wniesienie uwag przed wydaniem decyzji. Później słuzy ci odwołanie od tej decyzji. Zapewne dostałeś postanowienie o zakończeniu postępowania.

Reguluje to kodeks postępowania administracyjnego

Rozdział 3

Udostępnianie akt

Art. 73. § 1. W każdym stadium postępowania organ administracji publicznej obowiązany jest umożliwić stronie przeglądanie akt sprawy oraz sporządzanie z nich notatek i odpisów.

§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia sporządzonych przez siebie odpisów z akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.

Art. 74. § 1. Przepisu art. 73 nie stosuje się do akt sprawy, objętych ochroną tajemnicy państwowej, a także do innych akt, które organ administracji publicznej wyłączy ze względu na ważny interes państwowy.

§ 2. Odmowa umożliwienia stronie przeglądania akt sprawy, sporządzania z nich notatek i odpisów, uwierzytelnienia takich odpisów lub wydania uwierzytelnionych odpisów następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie.

oraz

Rozdział 9

Postanowienia

Art. 123. § 1. W toku postępowania organ administracji publicznej wydaje postanowienia.

§ 2. Postanowienia dotyczą poszczególnych kwestii wynikających w toku postępowania, lecz nie rozstrzygają o istocie spraw, chyba że przepisy kodeksu stanowią inaczej.

Art. 124. § 1. Postanowienie powinno zawierać: oznaczenie organu administracji publicznej, datę jego wydania, oznaczenie strony lub stron albo innych osób biorących udział w postępowaniu, powołanie podstawy prawnej, rozstrzygnięcie, pouczenie, czy i w jakim trybie służy na nie zażalenie lub skarga do sądu administracyjnego oraz podpis z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby upoważnionej do jego wydania.

§ 2. Postanowienie powinno zawierać uzasadnienie faktyczne i prawne, jeżeli służy na nie zażalenie lub skarga do sądu administracyjnego oraz gdy wydane zostało na skutek zażalenia na postanowienie.

Art. 125. § 1. Postanowienia, od których służy stronom zażalenie lub skarga do sądu administracyjnego, doręcza się na piśmie.

§ 2. W przypadkach wymienionych w art. 14 § 2 postanowienia mogą być stronom ogłaszane ustnie.

§ 3. Postanowienie, które może być zaskarżone do sądu administracyjnego, doręcza się stronie wraz z pouczeniem o dopuszczalności wniesienia skargi oraz uzasadnieniem faktycznym i prawnym.

Art. 126. Do postanowień stosuje się odpowiednio przepisy art. 107 § 2-5 oraz art. 109-113, a do postanowień, od których przysługuje zażalenie - również art. 145-152 oraz art. 156-159, z tym że zamiast decyzji, o której mowa w art. 149 § 3, 151 § 1, 157 § 1 i 158, wydaje się postanowienie.

i

Rozdział 11

Zażalenia

Art. 141. § 1. Na wydane w toku postępowania postanowienia służy stronie zażalenie, gdy kodeks tak stanowi.

§ 2. Zażalenia wnosi się w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia postanowienia stronie, a gdy postanowienie zostało ogłoszone ustnie - od dnia jego ogłoszenia stronie.

Art. 142. Postanowienie, na które nie służy zażalenie, strona może zaskarżyć tylko w odwołaniu od decyzji.

Art. 143. Wniesienie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia, jednakże organ administracji publicznej, który wydał postanowienie, może wstrzymać jego wykonanie, gdy uzna to za uzasadnione.

Art. 144. W sprawach nie uregulowanych w niniejszym rozdziale do zażaleń mają odpowiednie zastosowanie przepisy dotyczące odwołań.

https://forum.murator.pl/topic/129439-terrmin-wgladu-do-dokumentow/#findComment-3532227

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Tak jak przypuszczałeś dostałem zawiadomienie o zakończeniu postępowania dowodowego nie jestem jednak pewien czy dam radę zapoznać się z dokumentacją w wyznaczonym przez gminę terminie (a chciałbym) dlatego chciałbym Cię zapytać na jakie przepisy się powołać aby móc zapoznać się z dokumentami w innym terminie (późniejszym).

Lub skąd się wziął ten siedmiodniowy termin w zawiadomieniu z gminy. W przepisach które Byłeś uprzejmy mi przytoczyć nie doszukałem się żadnego terminu a z drugiej strony urząd ma 30 dni na ustosunkowanie się do pism obywatela.

Doszukałem się wzoru pisma z prośbą o przywrócenie terminu uchybionego ale ten stosuje się raczej po terminie i to z przyczyn niezawinionych przeze mnie.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Marcin

https://forum.murator.pl/topic/129439-terrmin-wgladu-do-dokumentow/#findComment-3533266

7 dniowy termin do wypowiedzenia się co do zebranego materiału dowodowego jest terminem instrukcyjnym. Organ działając w przestrzeni czasowej zbiera dowody i kiedy uzna, że nic więcej nie zbierze kieruje takie pisemko do strony. Porządkuje to w pewien sposób tok postępowania. Nie masz obowiązku zgłaszać się do UG. Urząd sygnalizuje Ci, że niebawem wyda decyzję.

Ty z kolei, masz prawo zapoznania się z aktami sprawy na każdym etapie postępowania (czyli od momentu wszczęcia do dnia doręczenia decyzji).

Czyli, jesli termin wyznaczony przez UG Ci nie odpowiada, możesz zapoznać się z aktami sprawy również po upływie tego terminu (ale przed doręczeniem decyzji) - UG nie może Ci tego odmówić.

A podstawa prawna to cyt. przez aglig art. 73 kpa:

Art. 73. § 1. W każdym stadium postępowania organ administracji publicznej obowiązany jest umożliwić stronie przeglądanie akt sprawy oraz sporządzanie z nich notatek i odpisów.
https://forum.murator.pl/topic/129439-terrmin-wgladu-do-dokumentow/#findComment-3533659