tomek_2 07.09.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mam właśnie robione poprawki na podwórku wyłożonym kostką granitową (w niektórych miejscach porobiły się doły). Nowo ułożona kostka została potraktowana zagęszczarką (wiem, chyba tej maszyny razcej się nie powinno używać do granitu) widać, że ta pokaleczyła granit w najbardziej wystających częściach kostek (efekt białych plam na kostce). Czy coś takiego wyrówna się z pozostała nawierzchnią za niedługi czas czy też będą to trwałe ślady? Niby jest to kamień i chyba powinno się to zrównać ale... Możecie się wypowiedzieć w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 07.09.2009 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Jak widzę, chyba jednak sztuczny problem - aż tak tego ne widać, a poza tym po przejechaniu szczotką w zasadzie ślady są minimalne i jestem pewien, że wkrótce kostkę pokryje zielonkawy nalot od mchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.09.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Kolego o naloty i wszelkie inne osady nie powinieneś się martwić.Zerknij raczej na bruki położone kilkadziesiąt albo kilkaset lat temu,żadne oleje i inne wybroczyny 21 wieku granitu się nie imają.Co do "dołów jakie się porobiły"to fachowcy nie powinni "tłuc kostki"bezpośrednio zagęsczarką"-zawsze powinien być jakiś dystans...U mnie mają płyty z drewna do podłoży na paki do ciężarówek-nie wiem z kąd to mają...Poziom już Ci się nie wyrówna ,jeśli to podjazd to będzie jeszcze gorzej,jeśli to nie chodnik narażony na spadki wody to na twoim miejscu dał bym sobie spokój.Taki już urok kostki granitowej....Ciesz się że wybrałeś granit a nie Libet i inny shit.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dario1971 20.09.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 kostka już nie osiądzie... robie przy tym i nigdy się nie stosuje zagęszczarki do ubijania kostki? jak jest zle położona to zimową porą wszysko wyjdzie.. a kostka ma do tego że zawsze można ją poprawić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.09.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Co do "dołów jakie się porobiły"to fachowcy nie powinni "tłuc kostki"bezpośrednio zagęsczarką"-zawsze powinien być jakiś dystans...U mnie mają płyty z drewna do podłoży na paki do ciężarówek-nie wiem z kąd to mają... Do zagęszczarek powinno się stosować specjalne gumy np. taka; http://www.reklamagratis.pl/reklama/profesjonalna-guma-plyta-do-zageszczarki-gruntu Unika sie wtedy uszkodzenia kostki brukowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 20.09.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Witaj tomek_2,właśnie sam układam kostkę i nie bardzo wyszło mi równo!jak u ciebie kostka?wstaw jakąś fotkę!ja też mam zamiar potraktowac ją zagęszczrką!pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.09.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nowa kostka jest "ostra" , wystające rogi w kostce mają prawo się ukruszyć podczas wibrowania , w niczym to nie przeszkadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 21.09.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 przy okazji kostki granitowejco robić jeśli się troche oleju samochodowego wylało na nią??czym i jak czyścić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 21.09.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 czy ja dobrze kombinuje:przymierzam się ułożyć parę metrów graniutu: tu gdzie podjazd - firma dopiero za miesiąc ma mi zrobić zag,ęszczenie gruntu łącznie z jego wymianę po to by przygotować wszystko do ułożenia kostki granitowej.Dojście do domu dla ruchu pieszego zamierzam zrobić tak: wybrać grunt rodzimy na 20, 30 cm. Zasypać to żwirem, ubić, na to wszystko beton (taki sucho-mokry) w który wbijane będą kostki graniotowe. Czy tak się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.09.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 przy okazji kostki granitowej co robić jeśli się troche oleju samochodowego wylało na nią?? czym i jak czyścić ?? spróbuj wodą pod ciśnieniem , jak nie zejdzie to szczotka i płyn do mycia naczyń a potem woda , mogą zostać blade plamy , pod wpływem słońca zejdą po czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 czy ja dobrze kombinuje: przymierzam się ułożyć parę metrów graniutu: tu gdzie podjazd - firma dopiero za miesiąc ma mi zrobić zag,ęszczenie gruntu łącznie z jego wymianę po to by przygotować wszystko do ułożenia kostki granitowej. Dojście do domu dla ruchu pieszego zamierzam zrobić tak: wybrać grunt rodzimy na 20, 30 cm. Zasypać to żwirem, ubić, na to wszystko beton (taki sucho-mokry) w który wbijane będą kostki graniotowe. Czy tak się da? oczywiście że się da ale : musisz układać już na gotowo bo nie ubijesz później , uważaj żeby ci ten beton fugami nie wypływał bo ubrudzisz kostkę i pamiętaj o spadku w dobrą stronę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 21.09.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 a jak nie chcę na podsypce z cementu, to jak przygotować warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceem666 21.09.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 przy okazji kostki granitowej co robić jeśli się troche oleju samochodowego wylało na nią?? czym i jak czyścić ?? Spróbuj środkiem o nazwie " brud pur ". Spryskasz plamę a po czasie zmywasz wodą. Bardzo skuteczny środek jeśli chodzi o olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 21.09.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 a jak nie chcę na podsypce z cementu, to jak przygotować warstwy? Witaj, ja wybrałem jakieś 50cm 20cm kamień ubiłem skoczkiem 20cm kamień ubiłem płytową 5cm bazalt 05 i na nim układam kostkę (wbijam młotkiem) a na koniec chcę zageszczarką aby wyrównac od początku robiłem wszystko ze spadkiem docelowym powinno się jeszcze zrobic przed kamieniem 0-45 zrobic poduszkę z piasku jakieś 5cm jak będzie to odpowiem za rok, na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniucorso 22.09.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 a jak nie chcę na podsypce z cementu, to jak przygotować warstwy? To daj polny piach(taki prawie pył) a potem oczywiście zasyp i zamieć "wiślakiem" Parę podjazdów już tak zrobiliśmy i jest cacy (pamiętaj o odpowiednim zagęszczeniu) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts