Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka granitowa poobijana od zagęszczarki

Recommended Posts

Mam właśnie robione poprawki na podwórku wyłożonym kostką granitową (w niektórych miejscach porobiły się doły). Nowo ułożona kostka została potraktowana zagęszczarką (wiem, chyba tej maszyny razcej się nie powinno używać do granitu) widać, że ta pokaleczyła granit w najbardziej wystających częściach kostek (efekt białych plam na kostce). Czy coś takiego wyrówna się z pozostała nawierzchnią za niedługi czas czy też będą to trwałe ślady? Niby jest to kamień i chyba powinno się to zrównać ale... Możecie się wypowiedzieć w temacie?

Kolego o naloty i wszelkie inne osady nie powinieneś się martwić.Zerknij raczej na bruki położone kilkadziesiąt albo kilkaset lat temu,żadne oleje i inne wybroczyny 21 wieku granitu się nie imają.

Co do "dołów jakie się porobiły"to fachowcy nie powinni "tłuc kostki"bezpośrednio zagęsczarką"-zawsze powinien być jakiś dystans...U mnie mają płyty z drewna do podłoży na paki do ciężarówek-nie wiem z kąd to mają...

Poziom już Ci się nie wyrówna ,jeśli to podjazd to będzie jeszcze gorzej,jeśli to nie chodnik narażony na spadki wody to na twoim miejscu dał bym sobie spokój.Taki już urok kostki granitowej....

Ciesz się że wybrałeś granit a nie Libet i inny shit..

• 2 weeks później...
Co do "dołów jakie się porobiły"to fachowcy nie powinni "tłuc kostki"bezpośrednio zagęsczarką"-zawsze powinien być jakiś dystans...U mnie mają płyty z drewna do podłoży na paki do ciężarówek-nie wiem z kąd to mają...

Do zagęszczarek powinno się stosować specjalne gumy np. taka;

http://www.reklamagratis.pl/reklama/profesjonalna-guma-plyta-do-zageszczarki-gruntu

Unika sie wtedy uszkodzenia kostki brukowej. :wink:

czy ja dobrze kombinuje:

przymierzam się ułożyć parę metrów graniutu: tu gdzie podjazd - firma dopiero za miesiąc ma mi zrobić zag,ęszczenie gruntu łącznie z jego wymianę po to by przygotować wszystko do ułożenia kostki granitowej.

Dojście do domu dla ruchu pieszego zamierzam zrobić tak: wybrać grunt rodzimy na 20, 30 cm. Zasypać to żwirem, ubić, na to wszystko beton (taki sucho-mokry) w który wbijane będą kostki graniotowe. Czy tak się da?

przy okazji kostki granitowej

co robić jeśli się troche oleju samochodowego wylało na nią??

czym i jak czyścić ??

spróbuj wodą pod ciśnieniem , jak nie zejdzie to szczotka i płyn do mycia naczyń a potem woda , mogą zostać blade plamy , pod wpływem słońca zejdą po czasie .

czy ja dobrze kombinuje:

przymierzam się ułożyć parę metrów graniutu: tu gdzie podjazd - firma dopiero za miesiąc ma mi zrobić zag,ęszczenie gruntu łącznie z jego wymianę po to by przygotować wszystko do ułożenia kostki granitowej.

Dojście do domu dla ruchu pieszego zamierzam zrobić tak: wybrać grunt rodzimy na 20, 30 cm. Zasypać to żwirem, ubić, na to wszystko beton (taki sucho-mokry) w który wbijane będą kostki graniotowe. Czy tak się da?

oczywiście że się da ale : musisz układać już na gotowo bo nie ubijesz później , uważaj żeby ci ten beton fugami nie wypływał bo ubrudzisz kostkę i pamiętaj o spadku w dobrą stronę .

a jak nie chcę na podsypce z cementu, to jak przygotować warstwy?

Witaj,

ja wybrałem jakieś 50cm

20cm kamień ubiłem skoczkiem

20cm kamień ubiłem płytową

5cm bazalt 05 i na nim układam kostkę (wbijam młotkiem)

a na koniec chcę zageszczarką aby wyrównac

od początku robiłem wszystko ze spadkiem docelowym

powinno się jeszcze zrobic przed kamieniem 0-45 zrobic poduszkę z piasku jakieś 5cm

jak będzie to odpowiem za rok, na wiosnę :wink: