Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgubiony dziennik budowy- co dalej?

izabelam78

Recommended Posts

Witam

W marcu okazało się, że zgubiłam dziennik budowy:(((, wszelkie poszukiwania nie dały rezultatu- jak kamień w wodę. W dzienniku był wyrys geodety i wpis kier.bud.

W starostwie wydali mi II tom, no i właśnie moje pytanie brzmi, jak to rozsądnie uzupełnić wpisami, ponieważ budowa za jakieś trzy miesiące dobiegnie końca i chciałabym starać się o odbiór. A nie chcę komplikacji w Nadzorze BUd. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Dziękuję i pozdrawiam

P.S.

Aha i w tzw między czasie nastąpiła zmiana kier.bud.

Moim zdaniem uzupełniać w rozumieniu ANTYDATOWAĆ nie można. Dziennik ma przecież datę wydania i od razu widać, że takie wpisy to lipa. Ale wpisać (np. z datą wydania II tomu dziennika) "bilans otwarcia" z wymienieniem dat i prac, które były w zaginionym I tomie moim zdaniem można.

Ale... najlepiej będzie jak sama zapytasz w PINB jak traktują taką sytuację - to najlepsze źródło informacji.

A zmianę kierownika zgłoś do PINB już teraz.

• 2 weeks później...
Witam

W marcu okazało się, że zgubiłam dziennik budowy:(((, wszelkie poszukiwania nie dały rezultatu- jak kamień w wodę. W dzienniku był wyrys geodety i wpis kier.bud.

W starostwie wydali mi II tom, no i właśnie moje pytanie brzmi, jak to rozsądnie uzupełnić wpisami, ponieważ budowa za jakieś trzy miesiące dobiegnie końca i chciałabym starać się o odbiór. A nie chcę komplikacji w Nadzorze BUd. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Dziękuję i pozdrawiam

P.S.

Aha i w tzw między czasie nastąpiła zmiana kier.bud.

Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie

Czy w tym II tomie dziennika trzeba zacząć od wpisu kierownika bud, czy mogą powpisywać się elektryk hydraulik itd???