Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadciśnienie .... ?

daggulka

Recommended Posts

widze, że problem dotyka wielu .... hm ... pewnie wiele czynników ma na to wpływ :roll:

ja po wizycie ...moja Pani doktor stwierdziła, ze nie jest wróżką (hm - chyba ma rację :lol: ) i musi mieć jakieś dokładniejsze informacje :wink: ... szczególnie po tym, jak pewnie ze strachu mój organizm sie uspokoił tuż przed wizytą i ciśnienie miałam na pomiarze 140/90 :lol:

zaleciła:

- jakieś tabletki pod język w razie zbyt wysokiego ciśnienia

- dostałam książeczkę i mam 3 razy dziennie mierzyć cisnienie oraz zapisywać przy wyniku ewentualne objawy (np. bóle głowy, zasłabniecia)

- mam na dietke przejśc małosolną (jak dla mnie ok) i bezalkoholową (jassssna cholera :evil: )

- jakieś skierowania na badania podstawowe :roll:

i tyle .... zamówiłam se już sprzet na allegro ... żeby było dokładniej to se zamówiłam dwa cisnieniomierze : jeden taki całkiem ręczny naramienny z zegarem z poompką i stetoskopem i drugi nagarstkowy cobym mogła go zabrać do torebki :wink:

i tyle :D

p.s jeszcze raz dsziekuję wszystkim za informacje i podtrzymywanie na duchu :D

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daggulka- z tym alkoholem,to ważne , żeby nie przesadzać w ilości i czestości, tzn. nie wóda, piwo, jakieś nalewki.

A czerwone winko- lampeczka nawet dobroczynnie zadziała.

Dla wiarygodnych wyników ważne jest, żeby pomiaru ciśnienia dokonywać po 15-20min odpoczynku bez nerw 8)

I spokojnie... oczywiście nie można tego bagatelizować, ale większość przypadków tej choroby można opanować.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Daga - ja niestety też to g...o mam. Biorę jakieś małe fasolki na "p". A właściwie brałem, bo się właśnie skończyły(jak mi skoczyło na 238/138 to zacząłem je brać).

Moja znajoma (bywa na forum) będzie za jakieś 2 tyg.miała "nowy, rewelacyjny lek"(jest przedstawicielką f-y farmaceutycznej) - jak go potestuję to dam znać (to na "p" na mnie działa, choć ma efekty uboczne, a drugie - coś na "b" - wcale, a żrę tego 3 razy tyle).

Na razie żyję :wink: , ale chwilami czuję, że coś jest nie tak(to te atrakcyjne klientki mnie tak rozregulowywują :lol: ).

Ale jak lekarz mówi "tego nie, tamtego nie"(soli nie, piwa nie,kobietek nie ;) ) - to wymiękam - na coś kipnąć trzeba nie? Tak całe życie przewegetować - bez bez sensu. 8)

No to mam te nowe - zwą się Tensart.

Skutki uboczne podobnie jak ten Prostarium (czy jakoś tak) czyli u mnie kwas żołądkowy wciąż pokazuje swoją obecność.

Poza tym na razie ok. Jak się wywiedziałem koszt ok 20 zł/mc.

Ze spaniem dalej kłopot. Chyba pójdę pod namiot - tam się wysypiałem... ;)

Daggulka- z tym alkoholem,to ważne , żeby nie przesadzać w ilości i czestości, tzn. nie wóda, piwo, jakieś nalewki.

Co Ty k...wa wiesz o alkoholu...

:D

widze, że problem dotyka wielu .... hm ... pewnie wiele czynników ma na to wpływ :roll:

ja po wizycie ...moja Pani doktor stwierdziła, ze nie jest wróżką (hm - chyba ma rację :lol: ) i musi mieć jakieś dokładniejsze informacje :wink: ... szczególnie po tym, jak pewnie ze strachu mój organizm sie uspokoił tuż przed wizytą i ciśnienie miałam na pomiarze 140/90 :lol:

zaleciła:

- jakieś tabletki pod język w razie zbyt wysokiego ciśnienia

- dostałam książeczkę i mam 3 razy dziennie mierzyć cisnienie oraz zapisywać przy wyniku ewentualne objawy (np. bóle głowy, zasłabniecia)

- mam na dietke przejśc małosolną (jak dla mnie ok) i bezalkoholową (jassssna cholera :evil: )

- jakieś skierowania na badania podstawowe :roll:

i tyle .... zamówiłam se już sprzet na allegro ... żeby było dokładniej to se zamówiłam dwa cisnieniomierze : jeden taki całkiem ręczny naramienny z zegarem z poompką i stetoskopem i drugi nagarstkowy cobym mogła go zabrać do torebki :wink:

i tyle :D

p.s jeszcze raz dsziekuję wszystkim za informacje i podtrzymywanie na duchu :D

co ty gadasz z amatorami. pogadaj z profi, czyli ze mną. Staż - ponad 30 lat.

:D :D :D

PS. Pisałem wczoraj, że idę do konowała. jak myslisz do jakiego? No, no... bingo! Byłem u kardiologa! :D

• 3 weeks później...

A lekarz mojego Węża, l.32, nakazał odstawić piwo ("bo waży Pan za dużo, a to też podnosi ciśnienie"), ale przeciwko wódeczce czy koniaczku w rozsądnych dawkach to nie ma absolutnie nic

• 3 weeks później...

Kurna - żadnych przyjemności z tego po...o życia nie zostanie...

Ale mam wrażenie , że jest ociupinkę lepiej po "zimowych" morskich kąpielach.

Ostatnio w sobotę wieczorkiem , przy puściutkiej plaży i świetle księżyca wzięliśmy z małżowinką kąpiel, a po nim ... rewelacja: świeżość poranka, a krew jak krążyła, ohoho! 8)

PS - browarka nie odstawię, w końcu to czysta witamina B... ;)

a ja .... hm .... taka zalatana jestem ostatnio , że nie mam czasu chorować :oops:

leków nie biorę ..... ciśnienie - raz lepiej raz gorzej .....

trza spokojnie , nienerwowo - tak mi lekarz mówi .....

mnie - choleryczce .....

optymista :oops: :roll: :wink:

Gość M@riusz_Radom

nie chcę być uwiązana do jakiejś diety, do codziennego przyjmowania leków ....

Znajomy leśniczy powiedział, że za 0.7 może Cię odstrzelić i będzie po problemie :)

A ja w sumie też ciśnieniowiec w podobnym wieku, tyle, że u mnie górne rzadko przekracza 150 ale dolne w okolicach 100 - 110. Nadciśnienie to niefajna choroba cywilizacyjna - nie boli a w dłuższej perspektywie zabije. Czy brać leki czy nie - jedna mała tabletka dziennie nie jest chyba aż tak uciążliwa ..

a 3x1?

to już bardziej uciążliwe

i te ciągłe wysłuchiwanie, że trzeba schudnąć, choć problem był taki sam 20kg temu?

gorzała w odstawkę, dobre żarcie też

z czego tu cię cieszyć

memento mori zamiast carpe diem

przechlapane :-?

więc z tego żalu, wczoraj kubeł kfc i ćwiarteczka

czy powinienem mieć wyrzuty sumienia :roll:

nie chcę być uwiązana do jakiejś diety, do codziennego przyjmowania leków ....

Znajomy leśniczy powiedział, że za 0.7 może Cię odstrzelić i będzie po problemie :)

dobra , zgadzam się - to gdzie mam się wstawić - sorki , stawić ? ... może choć tak uda mi sie przed śmiercią poznać Cię osobiście ... ściamniaczu jeden :p :lol:

Gość M@riusz_Radom

Jak chcesz to zapraszam do siebie ;) adres mogę wysłać na priv.

Na zloty nie jeżdżę bo z moją zajebistą aparycją to laski sikają po nogach, ślinią się i proszą o numer telefonu. Trochę to mnie zawstydza ;)

Mariusz ... a jeśli obiecam Ci , że Cie przed laskami śliniącymi się obronię to przyjedziesz na kulig kameralny , hę ? :wink: :lol:

do Ciebie nie przyjade , bo skąd mam wiedzieć, że mnie nie ukatrupisz gdzieś w ciemnej stodole zardzewiałą siekierką i nie zakopiesz w lesie z pomocą w/w leśniczego? :p :lol: