Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uszczelnić stare okna

kaakaa

Recommended Posts

Witam seredcznie, mam nadzieje, ze założyłam temat w dobrym dziale.

Mam problem ze starymi oknami, wynajmuje lokal użutkowy, w którym na jednej całej ścianie są duże okna i dzwi wejściowe, problem w tym, ze okna nie dość,że się nie otwierają to jeszcze są stare i nieszczelne, mam pytanie jaki sposób na uszczelnienie okien będzie najlepszy czy taśmy czy może jakiś sylikon ? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedz, pozdrawiam :oops:

Witaj

sam mam stare drewniane okna w zimie był naprawdę zimna a te ostatnie wrześniowe noce były dość chłodne

założyłem uszczelki samoprzylepne o profilu D co się okazało były nawet za duże ale jakoś się udało myślę ze nawet wystarczył by profil P i takie tobie polecam

dlatego że uszczelniają od ok. 2 mm do ok. 7 mm luki w oknie

jeśli okno opadło można je trochę podnieść aby wyrównać różnice między górną częścią okna a dolną za pomocą zwykłych podkładek

wszystko znajdziesz w Castoramie tam też w razie wątpliwości możesz spytać pracowników którzy z pewnością ci pomogą w doborze uszczelek ale sadze ze profil P będzie uniwersalny

PS. po założeniu w domu uszczelek mam cieplutko jak nigdy do tej pory :)

Uwaznie czytając Twój postwychodzi na to, że okna się nie otwierają, a chcesz je uszczelnić. Tak, że porady poprzedników są kiepskie.

Proponuję tanią i skuteczną metodę obklejenia ram (gdzie są szczeliny nawiewu powietrza z zewnątrz) taśmą klejącą białą. Pod taśmę możesz dać np. watę, ale watę należy najpierw położyć na szczeliny (upchać), anastępnie kleić taśmą. Jest to trudne, ale możliwe. Sposób taki trochę prymitywny, "chamski", ale jak okna są wypatrzone i się nie otwierają, albo nie zamykają nie ma lepszego sposobu. Po sezonie odklejanie taśmy jest trudne, czasem się zrywa i zostaje na ramach. Proponuję użyć acetonu do zmywania pozostałości taśmy na ramach.

Żeby taśma nie rzucała sie w oczy musi być koloru mlecznego jak białe ramy. Poza tym możesz okna przesłonić firanką.

Żeby taśma nie rzucała sie w oczy musi być koloru mlecznego jak białe ramy. Poza tym możesz okna przesłonić firanką.

:)

hehe to mi sie podoba :p

ef pytanie mam takie .. czy okna sie nie otwieraja.. w sensie sa "chwilowo" zablokowane i z nich sie nie korzysta , czy sa na stałe tak zamocowane ze nie ma zadnej szansy zeby je otworzyc?

Ja bym spróbował je otworzyc jezeli jest taka szansa,,,sprawdzic uszczelki, przeczyscic itd. ewentualnie przykleic w srodku tasme.. i wtedy je zamknac..

jezeli okna sie nie otwieraja,,, a to oznacza ze ich stan wskazuje kierunek kosza na smieci... wtedy jak najbardziej sylikon pezroczysty ewentualnie bialy...

wtedy firanki nie beda blokowac doplywu jakze potrzebnego swiatla zima..

pozdrawiam

Jeśli okna się nie otwierają to białą masą sanitarną lub silikonem (droższy) i trudniej jest go usunąć; w przypadkach desperackich mozna uzyć autokitu (masa uszczelniajacą stosowana w samochodach, szary kolor - niedroga) lub nawet pianki montażowej; należy pamiętać by zostawić jakiś "lufcik" jesli w pomieszczeniu nie ma wentylacji! Gąbki, pianki odzieżowe, taśmy klejące nie są szczelne;

Dodatkowo mozna zmniejszyć współczynnik przenikalności: http://www.wtb.pl/hot_issues/Folia/Folia.htm