freezyear 07.09.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 WitamSytuacja wygląda następująco: na poddaszu mam ścianę nośną z cegły, chcę dobudować 3 ścianki działowe z betonu komórkowego 11.5cm z czego 2 mają być połączone z nośną. Jaka metodę połączenia zastosować? (w ścianie nośnej mam wykute rowki na całej wysokości styku ze ścianami działowymi). 1. Kotwy?2. Zalać betonem szczelinę między b/k i cegła?3. Wstrzyknąć piankę montażową?z góry dzięki za podpowiedzipozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 07.09.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 odpowiedzi napisałes nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 08.09.2009 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Chciałbym po prostu wiedzieć które rozwiązanie wybrać Aha, rowki mają głębokość 7-8cm, czy tyle wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 08.09.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam Sytuacja wygląda następująco: na poddaszu mam ścianę nośną z cegły, chcę dobudować 3 ścianki działowe z betonu komórkowego 11.5cm z czego 2 mają być połączone z nośną. Jaka metodę połączenia zastosować? (w ścianie nośnej mam wykute rowki na całej wysokości styku ze ścianami działowymi). 1. Kotwy? 2. Zalać betonem szczelinę między b/k i cegła? 3. Wstrzyknąć piankę montażową? z góry dzięki za podpowiedzi pozdr Najprościej odpowiedzieć - zgodnie z projektem i opinią kierownika budowy. Bo zdajesz sobie sprawę, że w tym dziwnym kraju postawienie ścianki działowej jest kwalifikowane jako przebudowa i wymaga pozwolenia na budowę ? Więc skoro już zostałeś ostrzeżony o tym że zostaniesz przestępcą, to pytanie - co to dla ciebie są "rowki" ? Skuty tynk ? Ściany trzeba przewiązać, czyli w tej nośnej wybić dziury i przemurować lub zabetonować lub też bez kucia wbić kotwy (choć murowanie jest pewniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 08.09.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Dom był budowany jakieś 50 lat temu więc projekty itd odpadają bo pewnie już ich nie ma. Trudno, będę przestępcą Co do "rowków" to chodziło mi o wykucie w cegle ściany nośnej dziury na głębokość ok. 7-8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 08.09.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 mieszkasz sam w domu jednorodzinnym czy to jest jakas kamienica jeżeli sam to rób- miej w życi nadzory to jest zwykłe wyłudzienie pieniędzy - a przestępstwem jest to ze za darmo kase wyrywają za komuny porobili uprawnienia a teraz udają wielkich znawców niech udowodnią swoja wiedzę w praktyce a nie w paragrafach < tak szczerze to z nadzoru znają się na budownictwie tyle co i świnie jedzące ze złotej zastawy odnosnie podstaw Savuavivr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 08.09.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Dom był budowany jakieś 50 lat temu więc projekty itd odpadają bo pewnie już ich nie ma. Trudno, będę przestępcą Co do "rowków" to chodziło mi o wykucie w cegle ściany nośnej dziury na głębokość ok. 7-8cm. Wybij całe cegły a nie rowek. Tak z 5-6 na wysokości ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 08.09.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 żadnych cegieł nie wybijaj zrób zakotwiczenie poprzez bruzdę lub zwykłe przemurowanie co czwartą warstwę, podwójne pręty na przemurowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 09.09.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 żadnych cegieł nie wybijaj zrób zakotwiczenie poprzez bruzdę lub zwykłe przemurowanie co czwartą warstwę, podwójne pręty na przemurowaniu Ja tak robiłem. Bruzda na około 6cm, i dla świętego spokoju co warstwę 2 pręty fi 6. Możesz zastosować także specjalną listwę do wiązania ścian. Taka stalowa taśma z dziurkami z metra. Tniesz na wymiar wiginasz kąt prosty i kotwisz ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 09.09.2009 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Ok, czyli bruzda na dobrą sprawę wystarczy:) dzięki za pomocpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 12.09.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 4 lata temu robiłem remont pokoju dziennego i kuchni. Między pokojem a kuchnią jest ścianka działowa, która "odpękła" od ściany nośnej tzn. pojawiła się rysa w narożniku z obu stron ścianki. Ścianka z połówki pustaka alfa czyli ok 12 cm grubości. Odkułem tynk w narożniku na szerokość ok 4-5 cm na całej wysokości ścianki i okazało się, że majster z czasów głębokiego PRL-u, który ją stawiał "zapomniał" o wiązaniu i o ot tak ją "dokleił". Zastanawiałem się czy wykuwać jakieś wpusty do kotew albo z boku dokręcać kotwy ale w końcu zrobiłem inaczej. W samym narożniku z obu stron ścianki wykułem bruzdy o szer. i głęb. ok 1,5 cm na całej wysokości ścianki. Oczyściłem je i zagruntowałem "Unigruntem" a następnie wypełniłem klejem do glazury "Atlas Plus", który mi został po przyklejeniu płytek na tarasie. Po 4 latach żadnych pęknięć nie widzę i raczej nie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts