Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty wariantów wentylacji

Recommended Posts

przy instalacji samodzielnej wychodzi mi że po 10 latach byłbym na plusie.Tylko czy warto ?

To znaczy że jeśli sam wykonasz wentylację mechaniczną to będzie ona droższa od grawitacyjnej ???

Hmmm,,, Przedstaw konkrety ! Możesz ?

Mnie się koszty zrównały, może dlatego że centralę mam za 3600 zł a nie za 36 000 zł ,,, :roll:

A że daje co trzeba to nie narzekam!

No i pytanie ode mnie, jaki okres zwrotu inwestycji jest dla Ciebie akceptowalny gdy chodzi o komfort ?

Bierzesz go w ogóle pod uwagę ?

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie koszty też wyszły podobne tyle że grawitacyjną już mam także gdybym teraz decydował się na mechaniczną to kasy z budowy tej pierwszej nie odzyskam i przyjmuje jej koszt na ten moment 0.

W przypadku 100% pewności że mechaniczna będzie działała tak dobrze jak u nie których osób z forum to pewnie bym się zdecydował.Ale takiej pewności nie mam a późniejsze eksperymenty i przeróbki nie wchodzą w grę.

Komfort no właśnie dla każdego znaczy co innego.Dla mnie to akurat możliwość otwierania okien i drzwi tarasowych przez połowę roku bo buduje w lesie i dlatego właśnie brałem pod uwagę korzystanie z rekuperatora tylko zimą.

Ale po przemyśleniu tematu to chyba w mojej sytuacji nie ma to sensu.

A sorki, nie zauważyłem że wcześniej to Tobie odpowiadałem, za dużo wątków o tych reku już jest ,,,

WM z rekuperacją wtedy działa dobrze kiedy mamy odzysk rzędu 70-80 % i Jej nie słychać.

Jest to do zrobienia.

Mój system kosztował 5200 zł brutto i taki właśnie jest !

U mnie to był koszt budowy kominów dlatego na pytanie ile mnie to kosztowało zawsze odpowiadam "NIC".

U Ciebie to jest kwestia decyzji czy warto w to wchodzić.

Jeśli patrzysz na zwrot inwestycji to pewnie zrezygnujesz :roll:

Reszta to Twoja indywidualna sprawa i zależy od wielu czynników, kasa, żona,szwagier itd. :)

Uważam że grawitacja jest droższa w użytkowaniu niż mechaniczna z rekuperacja, ile droższa to zależy od nas ale zawsze DROŻSZA !

I uwzględniam tu koszt pracy wentylatorów, wymiany filtrów i serwisowania !

Proponuje to kontynuować w innym wątku

http://forum.muratordom.pl/koszty-wariantow-wentylacji,t168738.htm

No to czekam na "baty" :lol:

Ile według Was kosztuje UŻYTKOWANIE wentylacji grawitacyjnej ?

Ile według Was kosztuje UŻYTKOWANIE wentylacji grawitacyjnej ?

w duże mrozy -15, -20 stopni z ciepłą wodą domu 120 m ok 30 kg ekogroszku na 2 doby :p - dom jeszcze nie do końca ocieplony, pizga pod parapetami i przy progach, bo nie mam parapetów na zewnątrz i wykończonych progów w drzwiach balkonowych szt. 3 i ogólnie podbitki itp. itd.

ale napisałam że w największe mrozy które trwają max tydzień teraz w naszej zimie, w przyszłym sezonie liczę na mniejsze zużycie, bo tak starcza 30 kg na 3-4 doby, a wiosną i latem nie warto wspominać.

Twój kocioł tez ma sprawność 200 % ? :o

A wracając do tematu, wszyscy twierdzą że MW jest be bo prąd pobiera, stąd moje pytanie ???

nie wiem o co biega :roll: dlaczego be, wszystko prąd żre, u mnie wszystkie te pompki przy piecu, piec, płyta indukcyjna, pompa w studni, hydrofor, pompa przy oczyszczalni itp. itd. jak to w domku 8) ale pytałeś ile kosztuje wentylacja która jest odpowiedzialna za utrzymanie lub straty ciepła w domku czyli pewnie chodziło o zużycie jakiegoś paliwka więc napisałam jak to wygląda praktycznie przy takim stanie wykończenia domu jak mój. Aha w nocy utrzymuję 20 stopni a w dzień 22-23 w zależności od samopoczucia, jednak im wyższa temp. tym na łeb spada wilgotność powietrza niestety.

pozdrawiam :D :wink:

• 1 month później...
ale pytałeś ile kosztuje wentylacja która jest odpowiedzialna za utrzymanie lub straty ciepła w domku czyli pewnie chodziło o zużycie jakiegoś paliwka
Wentylacja nie jest w domu odpowiedzialna za utrzymanie czy straty ciepła w domu. Jej zadaniem jest dostarczenie świeżego powietrza i usunięcie powietrza zanieczyszczonego.

ale pytałeś ile kosztuje wentylacja która jest odpowiedzialna za utrzymanie lub straty ciepła w domku czyli pewnie chodziło o zużycie jakiegoś paliwka
Wentylacja nie jest w domu odpowiedzialna za utrzymanie czy straty ciepła w domu. Jej zadaniem jest dostarczenie świeżego powietrza i usunięcie powietrza zanieczyszczonego.

aaa to moja to robi i nic w łazienkach nie pizga jakby co w największe mrozy

• 1 month później...

WM z rekuperacją wtedy działa dobrze kiedy mamy odzysk rzędu 70-80 % i Jej nie słychać.

Jest to do zrobienia.

Mój system kosztował 5200 zł brutto i taki właśnie jest !

U mnie to był koszt budowy kominów dlatego na pytanie ile mnie to kosztowało zawsze odpowiadam "NIC".

U Ciebie to jest kwestia decyzji czy warto w to wchodzić.

Jeśli patrzysz na zwrot inwestycji to pewnie zrezygnujesz :roll:

Reszta to Twoja indywidualna sprawa i zależy od wielu czynników, kasa, żona,szwagier itd. :)

a co to za sprzęt..wydaje się dość tani..ja planuje gwc z reku.ale patrząc na ceny to kosmos jak narazie.

większość też będę chciał zrobić samemu pomału.jak każdy brak kasy na dom a co dopiero na resztę

pozdrawiam wszystkich

• 9 months później...

nie będę podważał zalet wm z odzyskiem.

z racji mojej pracy od wielu lat mam do czynienia z nawiewnikami okiennymi higro.

żeby nie było , że jestem na nie jeśli chodzi o postęp techniczny to w domu zakładamy pompę powietrz. do ogrzewania .

licze koszty domu ale bez przesady.

przykład z życia;

moii klienci a zarazem rodzina postawila dom do5 mg 110 m2 p.użytk. koszt ogrzewania domu do 1lutego od początku sezonu 1tona wegla 1metr drewna

czyli cały sezon 1,5 tony 2metry drewna.

ogrzanie domu ich wyjdzie 1200-1500 zł [temp w domu 22-24 ]

koszt ich wentylacji graw to 5-7 tyś.

wm zodzyskiem dla laika to koszt 14 tyś zł .

reku w ich przypadku zwróci mu się po ilu latach ?

zaoszczędzą 50 % kosztów energii [minus koszty utrzymania reku]?

ja idę w kierunku w. mechanicznej z możliwością doinstalowania reku gdy koszt np. węgla będzie 2000zł[czy jest to mniej realne jak to że nikt nie sika w basenie?

ja to chyba nawet odpuszcze sobie nawiewnik -co nagle ludzie przestali wiedzieć kiedy i jak wietrzyć dom?

aha rodzina wybudowała solidnie 15 cm wełny ściana , strop 45 cm szyby w oknach 0,5

Edytowane przez malux20

• 1 month później...
Ludzie nie dajecie się wpuścić w maliny lobbystom od rekuperatorów ! Jak również tym, którzy te systemy pozakładali i w życiu nie przyznają, że to był błąd. Prześwietliłem ten temat; i śmiać się chce branżystom którzy znają temat... Jest jeden niezaprzeczalny atut - czyste powietrze. Nic innego ! czytam że ktoś chce oszczędzić na energii, hehe... Będzie dokładnie odwrotnie zapewniam was. centrala pobiera prąd który nie rekompensuje zysków zaoszczędzonego ciepła - raz. Filtry - dwa. Czyszczenie rur spiro - trzy (polecam sprawdzić cennik za metr, a trzeba to robić co 5 lat minimum !). Chyba że chce się jak większość na forach - filtry samemu, wyczyścić wyrzutnie samemu etc. Nie wspomne że centrala pomimo tego że nie jest skomplikowana też wieczna nie bedzie... 3 razy się zastanówcie !!

Bax, spróbuj zbudować dom pasywny bez wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

Nie o to mi chodzi ! Budowa domu pasywnego rządzi się zupełnie innymi kryteriami.

Polemizuję jedynie z rzeczywistymi kosztami tego rozwiązania, a iluzją w jaką wpuszczają nas producenci tych urządzeń.

aha rodzina wybudowała solidnie 15 cm wełny ściana , strop 45 cm szyby w oknach 0,5

No tak, wygląda na to że solidnie nie znaczy mądrze !

Nie ma to jak docieplenie ściany zewnętrznej wełną .

Drożej, to może i lepiej !

A nie, zapomniał bym, tu o oddychanie chodzi tych ścian.

A na sprawną wentylację pożałowali ? Niemożliwe !

A może Pan od nawiewników przekonał ich że w okresach pozazimowych będzie w domu wentylacja naturalna, znaczy dziury w oknach na przestrzał !!!

I takie superowe i ciepłe okna zepsuli sobie ,,, :(

Edytowane przez Piczman

Bax, kto Ci takich głupot naopowiadał, że to żre prąd, drogie w eksploatacji bo filtry itp? Tkaninę filtracyjną kupuje się raz - na m2, to kosztuje grosze, a potem samemu wymienia - no chyba że chcesz wzywać serwis który zrobi to samo za 500 zł, jak robi większość zamożnych klientów. Ale oni tu raczej nie zaglądają, więc każdy przeciętny użytkownik zmienia lub pierze sobie filtry sam. Ile prądu zeżre silniczek pobierający 60W przez 12h, lub jak ktoś ma lepsze silniki 30-40W? Ja również dzisiaj zaplanowałem u siebie zmianę filtra, chodzi już kwartał, na pewno jest brudny. Całe 15 minut roboty, no weź przestań że to problem....

Wentylację u siebie dorobiłem z musu, bo miałem ciągle wilgoć w zakupionym domu (wysoki poziom wód gruntowych) i zaczynały się pleśnie na ścianie, a po szybach to się wprost lało (mimo iż mam niskie U szyb). Mnie koszt montażu reku wyniósł jeszcze mniej niż Piczmana. Jeden ładnie obrobiony komin wentylacyjny kosztuje więcej niż koszt rozprowadzenia kanałów WM po niewielkim domku.

A działa bardzo dobrze, o wilgoci zapomniałem następnego dnia po odpaleniu reku. Wszystkie ściany mam aktualnie suchutkie, wilgotność wynosi 45-50% (centrala idzie cały dzień, na noc wyłączam).

W zeszłym sezonie zużyłem 4 tony węgla do ogrzewania i jeszcze nieco brakło, na ten sezon zakupiłem 3 tony (bo zamontowałem reku i spodziewałem się oszczędności) - i jeszcze mam koło pół tony w piwnicy, więc zużycie paliwa spadło mi o dobre 25%. U mnie to niewielka oszczędność, bo rzędu 600-700 zł na rok, powiedzmy że po odjęciu prądu do reku zostaje na czysto 300 - 400zł.

ALE NIE O TE 300ZŁ CHODZI. Przez dom mam stały przepływ powietrza, nie ma przeciągów, całą zimę nie było ani razu wietrzone, mimo to mam świeże powietrze cały czas. Często pieczemy kiełbaski w kominku otwartym, nawet gdy się nieco zakopci, to dym moment znika. Smrodki z łazienki czy kuchni są natychmiast wywalane bezgłośnie na zewnątrz, nie trzeba włączać wyjącego okapu. Gdy przyświeci Słońce, widać wyraźnie że jest zdecydowanie mniej kurzu w powietrzu, dzieciom nagle pokończyły się alergie - żadne nie było chore w tym roku. Teraz w nowych materiałach na meble, firanki, całe wyposażenie domu mamy takie stężenie trucizn, że nic dziwnego, że tyle alergii i raków teraz się pojawia. Można poszukać po necie wyników badań. A nie daj Boże jak ktoś kupuje jeszcze najtańsze chińskie wynalazki, to ma tablicę Mendelejewa w powietrzu. Jeśli więc w ciągu dwóch godzin wymienia się całe powietrze w domu, to stężenie zanieczyszczeń spada kilkanaście razy w stosunku do działającej wentylacji grawitacyjnej, ale często wentylacja grawitacyjna nie pracuje w ogóle - stężenia trucizn w takich chwilach są jeszcze znacznie wyższe. I my to wdychamy.

W stosunku do kosztu budowy czy zakupu domu koszt WM jest znikomy (lub zerowy, jeśli na etapie projektu rezygnuje się z wentylacji naturalnej). A nie ma drugiej instalacji, mającej tak duży wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie we własnym domu.

Edytowane przez Indiana_

Fajny temat:)

Przeciwnikom wentylacji mechanicznej z reku powiem tyle, że jak się kiedyś znowu będę budował to świadomie dam się znowu wpuścić w maliny i będzie WM z reku:)

Nie interesuje mnie kompletnie czy to się kiedykolwiek zwróci. Ja jestem istota żywą i do życia potrzebuję świeżego powietrza:)

Potem dopiero wybiorę coś do ogrzewania.