Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty wariantów wentylacji

Recommended Posts

takich baxów jest więcej, mają swoją filozofię i najmniejszych szans na przekonanie, pokażesz takiemu dowody to nie uzna i swoje wie lepiej :)

np moi teściowie :), w salonie mają zimny wsteczny ciąg i "tak ma być, bo płynie świeże powietrze i to bez tych wszystkich rur i maszynek" :D

przekonanego nie przekona

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio byłem w domu u nowobogackich, chałupa za milion zł, wentylacja spartolona bo gwiżdże z anemostatów a i tak są zadowoleni.

Dziwne, powinni psioczyć i rozwieszać plakaty na mieście żeby nikt tego gówna nie zakładał .

Generalnie WM to jest jedyny z nowoczesnych wynalazków który na prawdę warto zainstalować .

Ciekawe dlaczego mnóstwo ludzi kuje ściany w swoich ładnych niestarych domach po to żeby centralny odkurzacz mieć, taki to 3-5 tys kosztuje .

A taki młody stawia nowy domek, zastanawia sie przez kilka tygodni nad WM i po przemyśleniu sprawy buduje te kominy ze strachu przed nieznanym.

Te 2 wentylatorki po 30 W każdy tak straszy ?

Jestem wrażliwy na głupotę, może dlatego się tak czepiam ,,,

takich baxów jest więcej, mają swoją filozofię i najmniejszych szans na przekonanie, pokażesz takiemu dowody to nie uzna i swoje wie lepiej :)

To pokaż mi te dowody !! A wcale nie uznam, że wiem lepiej.

Nie mam swojej filozofii i przeciwnie bardzo chciałbym żeby ktoś mnie przekonał, bo właśnie zaczynam budowę.

Arumenty typu ... możesz kupić tańsze nieotwieralne okna... niedość, że są idiotyczne to kompletnie mnie nie przekonują. Nie po to uciekam z blokowiska w centrum miasta i kupiłem działkę na uboczu, żeby siedzieć w zamkniętym bunkrze z nadmuchem świeżego powietrza przez rury. wydaje mi się, że cały urok posiadania własnego domu polega na bezpośrednim kontakcie z matka naturą i możliwości otwierania okien.

Nie chcę wywoływać wojny ! Proszę jedynie o kulturalną, rzeczową dyskusję bez wycieczek osobistych w moim kierunku.

IMHO uważam że nieotwieralne okna to spora przesada, nigdy bym sobie tego nie zrobił :)

Jak chcesz to możesz mieć otwarte okna czyli wentylację naturalna, ta w przeciwieństwie do grawitacyjnej zadziała cały rok .

Proszę bardzo, myślę że będziesz miał to czego chcesz !!!

Błędem to nie będzie, skupiając się tylko na utrzymaniu odpowiedniej wilgotności wnętrz czyli na tym po co się robi w ogóle wentylację nie będziesz miał problemu z wilgocią.

koniecznie opisz doznania ;)

Nie mam swojej filozofii i przeciwnie bardzo chciałbym żeby ktoś mnie przekonał, bo właśnie zaczynam budowę.

Arumenty typu ... możesz kupić tańsze nieotwieralne okna... niedość, że są idiotyczne to kompletnie mnie nie przekonują. Nie po to uciekam z blokowiska w centrum miasta i kupiłem działkę na uboczu, żeby siedzieć w zamkniętym bunkrze z nadmuchem świeżego powietrza przez rury. wydaje mi się, że cały urok posiadania własnego domu polega na bezpośrednim kontakcie z matka naturą i możliwości otwierania okien.

Nie chcę wywoływać wojny ! Proszę jedynie o kulturalną, rzeczową dyskusję bez wycieczek osobistych w moim kierunku.

A kto ci broni otwierać okna przy wentylacji mechanicznej? Ja jednak wolę wyjść na taras niż zaprosić komary i wszelkiego typu robactwo do środka. Znajomi latem narzekają na komary latające w nocy nad uchem. Nie wiem o co im chodzi.

Pokaż mi dowody, że trzeba czyścić kanały wentylacji mechanicznej co 5 lat.

I pokaż również dowody, że NIE trzeba czyścić kanałów wentylacji grawitacyjnej, w których nierzadko pojawia się ciąg wsteczny, co niejako powoduje ich samoczynne "oczyszczanie". :)

W 100% się z tym zgadzam !

czy to oznacza że wyrażasz skruchę i dasz sobie wytłumaczyć co to jest WM, jak działa i czy Tobie sie opłaci ?

Gorąco namawiam do dyskusji, może jeszcze uratujemy twoją wentylację skoro zaczynasz budowę !

Wyjdzie Ci na dobre i za kilka lat flaszkę postawisz.

Drogi nie jestem ;)

czy to oznacza że wyrażasz skruchę i dasz sobie wytłumaczyć co to jest WM, jak działa i czy Tobie sie opłaci ?

Gorąco namawiam do dyskusji, może jeszcze uratujemy twoją wentylację skoro zaczynasz budowę !

Wyjdzie Ci na dobre i za kilka lat flaszkę postawisz.

Drogi nie jestem ;)

Mam nadzieję, bo w razie czego daleko do Ciebie nie mam :)

ale do rzeczy; rozpoczynam razem z bratem budowę dwóch domów

ja - http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy2/index.php

brat - http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie-wariant-i,1953,1,0.htm

Może zaproponujecie nam sensowne rozwiązanie wentylacji ?

Ściany zewnętrzne max Hadykówka + 15 cm styropianu.

Obie chałupy będeą miały stropy "lane" bez poddasza użytkowego.

Ogrzewane będą gazem + kominki. W całym domu ogrzewanie podłogowe.

Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie.

Mam nadzieję, bo w razie czego daleko do Ciebie nie mam :)

ale do rzeczy; rozpoczynam razem z bratem budowę dwóch domów

ja - http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy2/index.php

brat - http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie-wariant-i,1953,1,0.htm

Może zaproponujecie nam sensowne rozwiązanie wentylacji ?

Ściany zewnętrzne max Hadykówka + 15 cm styropianu.

Obie chałupy będeą miały stropy "lane" bez poddasza użytkowego.

Ogrzewane będą gazem + kominki. W całym domu ogrzewanie podłogowe.

No widzisz, ładnie się zapowiada.

To są idealne warunki żeby zbudować ciepły i niedrogi dom, myślę ze standard energooszczędny można uzyskać niewielkim kosztem.

Rozprowadzenie przewodów będzie dziecinnie proste, kwestia kupna materiałów.

Chcesz zrobić psikusa sprzedawcom WM to zrób sobie ją sam !

Chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na to że przy parterówce kominy są dość niskie co dodatkowo przeszkadza w działaniu grawitacji !

Poniżej jest przykładowy kalkulator oszczędności.

Nie wiem czy można zaufać wynikom, ale jakieś wnioski da się wyciągnąć po wprowadzeniu różnych danych.

http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/kalkulator-oszczednosci

No nie wiem... ;-)

Zobaczmy dla przykładu:

powierzchnia domu zajęta przez kominy/m2 5 x 2 400 = 1 320

Bardzo skomplikowane to muszą być obliczenia, że tak dokładne

wyniki się otrzymuje... A czy to jest wiarygodne... Cóż. ;-D