Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty wariantów wentylacji

Recommended Posts

najlepszym kalkulatorem oszczędności są użytkowane domy w których później montowana jest dodatkowo wm

prawidłowość jest taka, że im lepiej docieplony i uszczelniony dom tym wyraźniej widać efekt założenia wm,

w najgorszym przypadku oszczędności wyniosły około 10% na ilości opału czyli niezbyt dużo ale właściciel nie narzeka bo jak to mówi "wchodzi rano do łazienki i czuje jakieś takie fajniejsze powietrze niż wcześniej" z drugiej strony jest moja koleżanka z podstawówki której montowałem w 4 letnim domu, tam rachunki za gaz zmalały o 40% i mogłoby byc lepiej gdyby nie otwarty kominek, nikt dziewczynie nie powiedział jaki kupić i taki efekt

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli ktoś jest otwarty na wiedzę, na rozwiązania, to po przeczytaniu FM powinniein sobie poradzić. Chyba, że buduje duży dom i ma np. 20 anemostatów - wtedy sprawa nie jest już taka prosta :-)

ja u siebie będę miał 19 anemostatów i będę to robił sam. Myślę, że dam radę.

Czytając FM ciągle się uczę :)

Witam wszystkich zaabsorbowanych technika dzialania WM.

W maju zaczynam budowe domu na obrzezach Niska i zamierzam zalozyc instalacje WM.

Szukam informacji na temat taniego i solidnego wykonania tej instalacji (bez GWC).

Prosze o pomoc !!! Mam mniejsze mozliwosci poinformowania sie na ten temat ze wzgledu na to iz obecnie przebywam i pracuje we Wloszech.

Gość Arturo72
Szukam informacji na temat taniego i solidnego wykonania tej instalacji (bez GWC).

Prosze o pomoc !!! Mam mniejsze mozliwosci poinformowania sie na ten temat ze wzgledu na to iz obecnie przebywam i pracuje we Wloszech.

Zależy od kubatury ale przyjmuje ok.400m3,140m2

Reku ok.4tys.zł,rury ok.1,2-1,5tys.zł,skrzynki ok.0,3tys.zł,anemostaty ok.0,3tys.zł,rozłożenie samemu 0zł=6tys.zł,zlecenie tego firmie ok.min.15tys.zł :)

A jakieś orientacyjna koszty ?

Zakładając, że chyba nie będę robił sam - bo w przypadku jakiejkolwiek awarii powiedzą, że to ja spier...... .

czasami drożej wychodzi jak sie robi samemu (nauka na własnych błędach) niż zlecenie firmie która doradzi i sprawnie to zrobi. Nie każdy ma czas i wiedzę na takie roboty. Tak czy siak wentylacja mechaniczna jest absolutnie niezbędna, u mnie sprawdza się rewelacyjnie. Też mieszkam na uboczu i w jeśli mam ochotę mogę otworzyc okna, ale wole wyjść na taras czy do ogródka. O ile latem nie ma 'problemu' o tyle zimą już nie koniecznie. Na jesieni wprowadzili się sąsiedzi do domu obok i wiesz co się działo? Palili w piecu i otwierali okna bo pranie się suszyło... czysta ekonomia, pomijam komfort przebywania w takim pomieszczeniu

Gość Arturo72
Na przeciętny dom takich rur idzie ok. 200 metrów - czyli już mamy 3k, nie licząc skrzynek rozgałęźnych, rozdzielczych, przedłużek itp...

U mnie na 125m2(450m3) wyszło wg wstępnych wyliczeń ok.100mb,skrzynki robione na zamówienie 100zł/sztuka.