kangaxx 15.03.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 najlepszym kalkulatorem oszczędności są użytkowane domy w których później montowana jest dodatkowo wmprawidłowość jest taka, że im lepiej docieplony i uszczelniony dom tym wyraźniej widać efekt założenia wm, w najgorszym przypadku oszczędności wyniosły około 10% na ilości opału czyli niezbyt dużo ale właściciel nie narzeka bo jak to mówi "wchodzi rano do łazienki i czuje jakieś takie fajniejsze powietrze niż wcześniej" z drugiej strony jest moja koleżanka z podstawówki której montowałem w 4 letnim domu, tam rachunki za gaz zmalały o 40% i mogłoby byc lepiej gdyby nie otwarty kominek, nikt dziewczynie nie powiedział jaki kupić i taki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 16.03.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Jeśli ktoś jest otwarty na wiedzę, na rozwiązania, to po przeczytaniu FM powinniein sobie poradzić. Chyba, że buduje duży dom i ma np. 20 anemostatów - wtedy sprawa nie jest już taka prosta ja u siebie będę miał 19 anemostatów i będę to robił sam. Myślę, że dam radę. Czytając FM ciągle się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.03.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Napisałem, że jest to trudne, al wszystko jest dla ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.03.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Od przyszłego roku w Niemczech stosowanie takiej wentylacji w nowych budynkach będzie już zabronione. U nas to zapewne kwestia kilku lat. Źródło Murator 2/2011, str. 50 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Z tego co wiem w Holandii już tak jest od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Z tego co wiem w Holandii już tak jest od kilku lat. Dziwne, bo rijswijker, który podobno pracuje w Holandii był moja wypowiedzą mocno zdziwiony : http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8176&view=findpost&p=191799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Hmmm. Właśnie słyszałem to od gościa z Holandii i jeszcze gdzieś o tym przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
castel 19.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam wszystkich zaabsorbowanych technika dzialania WM.W maju zaczynam budowe domu na obrzezach Niska i zamierzam zalozyc instalacje WM.Szukam informacji na temat taniego i solidnego wykonania tej instalacji (bez GWC).Prosze o pomoc !!! Mam mniejsze mozliwosci poinformowania sie na ten temat ze wzgledu na to iz obecnie przebywam i pracuje we Wloszech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Szukam informacji na temat taniego i solidnego wykonania tej instalacji (bez GWC). Prosze o pomoc !!! Mam mniejsze mozliwosci poinformowania sie na ten temat ze wzgledu na to iz obecnie przebywam i pracuje we Wloszech. Zależy od kubatury ale przyjmuje ok.400m3,140m2 Reku ok.4tys.zł,rury ok.1,2-1,5tys.zł,skrzynki ok.0,3tys.zł,anemostaty ok.0,3tys.zł,rozłożenie samemu 0zł=6tys.zł,zlecenie tego firmie ok.min.15tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 A o jakich rurach piszesz: rury ok.1,2-1,5tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) A o jakich rurach piszesz: Np.ComfoTube Zehndera,system InFloor,Uniflex+ Comair-a Edytowane 19 Marca 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
castel 19.03.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 [email=http://www.jan-gaz.ipr.pl/]http://www.jan-gaz.ipr.pl/[/email] Mnie interesuje rekuperator z wymiennikiem przeciwpradowym i wentylatorami o pradzie stalym.Chcialbym zastosowac przewody sztywne o przekroju prostokatnym, aby moc je ukryc chociaz czesciowo w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.03.2011 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 droższe od okrągłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 20.03.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 A jakieś orientacyjna koszty ? Zakładając, że chyba nie będę robił sam - bo w przypadku jakiejkolwiek awarii powiedzą, że to ja spier...... . czasami drożej wychodzi jak sie robi samemu (nauka na własnych błędach) niż zlecenie firmie która doradzi i sprawnie to zrobi. Nie każdy ma czas i wiedzę na takie roboty. Tak czy siak wentylacja mechaniczna jest absolutnie niezbędna, u mnie sprawdza się rewelacyjnie. Też mieszkam na uboczu i w jeśli mam ochotę mogę otworzyc okna, ale wole wyjść na taras czy do ogródka. O ile latem nie ma 'problemu' o tyle zimą już nie koniecznie. Na jesieni wprowadzili się sąsiedzi do domu obok i wiesz co się działo? Palili w piecu i otwierali okna bo pranie się suszyło... czysta ekonomia, pomijam komfort przebywania w takim pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
castel 20.03.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Ja poprosilem o wycene firme Jan-Gaz z Rzeszowa, 12 tys.zl z zalozeniem. Jezeli oni robia to daja 3 lata gwarancji, a jesli na wlasna reke to 2 lata.Problem jest taki, ze WM trzeba wykonac w stanie surowym budynku, a zanim wykonczymy i wejdziemy, to okres gwarancji minie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.03.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 gwarancja na centrale minie, w rurach nie ma sie co zepsuć, ewentualnie zrób instalację bez centrali, do zamontowania i uruchomienia tej ostatniej wykończenie chatki nie zawadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.03.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Np.ComfoTube Zehndera,system InFloor,Uniflex+ Comair-a Na przeciętny dom takich rur idzie ok. 200 metrów - czyli już mamy 3k, nie licząc skrzynek rozgałęźnych, rozdzielczych, przedłużek itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Na przeciętny dom takich rur idzie ok. 200 metrów - czyli już mamy 3k, nie licząc skrzynek rozgałęźnych, rozdzielczych, przedłużek itp... U mnie na 125m2(450m3) wyszło wg wstępnych wyliczeń ok.100mb,skrzynki robione na zamówienie 100zł/sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.03.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Skrzynki rozprężne po 150zł/szt Oczywiście można wszystko posztukować i także będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 zaraz panowie to ile wy tych skrzynek w instalację wkładacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts