Elena76 08.09.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam, Ponieważ na etapie tynków nie wiedzieliśmy jeszcze, jak będą wykończone ściany w garażu, tynkarze zatarli je piaskiem kwarcowym, tak jak pod malowanie. Teraz w garażu chcemy na ścianach położyć płytki. Tymczasem spotkałam się z opinią, że płytki nie będą się na tym trzymać, a warstwę piasku trzeba usunąć, bo się "odparzy" Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Usuwać, czy kleić tak jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 08.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam, Ponieważ na etapie tynków nie wiedzieliśmy jeszcze, jak będą wykończone ściany w garażu, tynkarze zatarli je piaskiem kwarcowym, tak jak pod malowanie. Teraz w garażu chcemy na ścianach położyć płytki. Tymczasem spotkałam się z opinią, że płytki nie będą się na tym trzymać, a warstwę piasku trzeba usunąć, bo się "odparzy" Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Usuwać, czy kleić tak jak jest? co prawda ja specjalistą nie jestem ... mój "płytkarz" powiedział że przed kładzeniem glazury przetrze papierem ściernym ściany i zagruntuje wydaje mi się że dobry grunt wystarczy ja w garażu też miałem kłaść płytki na ścianę ale wczoraj wpadłem na pomysł zrobienia lamperii z tynku mozaikowego ... koszt materiału niższy i można wykonać samemu bez specjalnej wiedzy i wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 08.09.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 co prawda ja specjalistą nie jestem ... mój "płytkarz" powiedział że przed kładzeniem glazury przetrze papierem ściernym ściany i zagruntuje wydaje mi się że dobry grunt wystarczy Dzięki, nasz glazurnik też mówi, że dobry grunt i sprawa załatwiona, ale wolę się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.09.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Końcowa warstwa to sam piasek i wapno z pomijalną ilością cementu....taka gładź na bazie wapna. No i pytanie jak się to trzyma właściwego tynku... Grunt nawet najlepszy nie zwiąże tych warstw ze sobą! Czy wapno już skarbonizowało? (utwardziło się). O ile więcej roboty będzie zeskrobać tą warstwę? ....ale ja nic nie mówię... ale kij w mrowisko wkładam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 08.09.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 My mielismy podpobnie w łazienkach i kotłowni. Zbijalismy tą warstwe przed położeniem płytek. Nia ma z tym dużo roboty a trzymanie napewno pewniejsze. Co ważne- w miejscach które były wczesniej pociągnięte gruntem zacierkę zbijało się łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 08.09.2009 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 A czym najlepiej usunąć tą warstwę, żeby całego tynku przy okazji nie skuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 08.09.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Ja używałem młotka murarskiego. To że wartstwa pod spodem bedzie nierówna po tej operacji w niczym nie przeszkadza przy kładzeniu płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 08.09.2009 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Myślałam, że może jakąś drucianą szczotką dałoby się to równo zjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 08.09.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Recznie nie bardzo to sobie wyobrażam - ta zacierka na pisaku kwarcowym jest raczej twardza i nie zetrzesz tego w ten sposób. Natomiast szczotka druciana na wierarce czy kątówce narobi strasznie dużo pyłu, a powierzchnia i tak nie baedzie gładka. Polecam jednak zbijanie zacierki. Idzie to naprawdę bardzo sprawnie. Możesz próbować namoczyć wstęnie scianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 08.09.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Rozmawiałam przed chwilą z naszym tynkarzem, bo pamiętam jak opowiadał, że ciężko mu się układało w kotłowni płytki na tą zatartą warstwę. Tynkarz twierdzi, że nie usuwał zacierki tylko zagruntował i płytki się super trzymają Przetrzymały nawet wykonanie instalacji gazowej i nic nie odpadło. Nie wiem, może ja przesadzam, ale jednak pewniej czułabym się, gdyby tą warstwę usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 08.09.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Rozmawiałam przed chwilą z naszym tynkarzem, bo pamiętam jak opowiadał, że ciężko mu się układało w kotłowni płytki na tą zatartą warstwę. Tynkarz twierdzi, że nie usuwał zacierki tylko zagruntował i płytki się super trzymają Przetrzymały nawet wykonanie instalacji gazowej i nic nie odpadło. Nie wiem, może ja przesadzam, ale jednak pewniej czułabym się, gdyby tą warstwę usunąć chyba faktycznie przesadzasz zmieć syf ze ścian, zagruntuj dobrym gruntem i klej ... na pewno nic nie odpadnie a oszczędzisz kasy i qpy qrzu w chałupce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 08.09.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Rozmawiałam przed chwilą z naszym tynkarzem, bo pamiętam jak opowiadał, że ciężko mu się układało w kotłowni płytki na tą zatartą warstwę. Tynkarz twierdzi, że nie usuwał zacierki tylko zagruntował i płytki się super trzymają Przetrzymały nawet wykonanie instalacji gazowej i nic nie odpadło. Nie wiem, może ja przesadzam, ale jednak pewniej czułabym się, gdyby tą warstwę usunąć To młotek i do dzieła (najlepiej murarski i pukasz tą szeroką stroną) Nie twierdzę, że jak tego nie zrobisz to Ci płytki odpadną. Prawdą jest natomiast że grunt nie zespaja zacierki z tynkiem pod spodem. Może wręcz zaszkodzić moim zdaniem - wzmocni wierzchnią warstwę zacierki, która jeśli miała by się opdspoić to po gruncie zrobi to równoczenie na więksdzej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts