maciej.g83 08.09.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witajcie.mam problem bo zabieram się za remont starego pokoju na którego ścianach jest farba kredowa i nie weim w jaki sposób jej się pozbyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.09.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Zmyc ciepla woda z szarym mydlem lub mydlem malarskim (chyba jest to to samo),a jesli jest jej juz gruba warstwa to chyba trzeba zeskrobac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.g83 08.09.2009 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 dzieki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.g83 09.09.2009 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Wczoraj zmyłem ściany mydłem malarskim, na ścianach oczywiście kreda, mam pytanie, czy jest potrzeba drugi raz myć?A poza tym chciałem się dowiedzieć co w następnej kolejności zrobić, gipsować? gruntować?, a jeszcze kable muszę w ścianę włożyć, w jakiej kolejności mam pracować bo jestem ciemny w tych sprawach a nie stać mnie na fachowca. podkreślam że gipsować chcę tylko nierówności nie całe ściany.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 09.09.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Az takim znawca tematu nie jestem. Z doswiadczenia jednak wiem, ze jezeli chcesz ponownie pomalowac kreda to samo zmycie powinno wystarczy. A jezeli chcesz klasc inna farbe, albo tapete to wskazane jest zdrapanie wszystkich warstw. Pozniejszy efekt bowiem moze byc niezadawalajacy.Moje doswiadczenie opieralo sie jednak na technologi z lat 80 ubieglego stulecia. Teraz to kto wie, moze juz jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 09.09.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Zrobiłabym w takiej kolejności:- położenie przewodów w wykutych rowkach - wyrównanie i zagipsowanie ścian tam gdzie trzeba- zagruntowanie ścian odpowiednim preparatem- pomalowanie farba docelowa To wiem ze swojego doświadczenia ostatnich miesięcy malowania wprawdzie nowych ścian ale pomalowanych wcześniej na grubo czymś gipso-wapno-podobnym co bez zastosowania gruntowania wałkowało się pod pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.g83 09.09.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Zrobiłabym w takiej kolejności: - położenie przewodów w wykutych rowkach - wyrównanie i zagipsowanie ścian tam gdzie trzeba - zagruntowanie ścian odpowiednim preparatem - pomalowanie farba docelowa To wiem ze swojego doświadczenia ostatnich miesięcy malowania wprawdzie nowych ścian ale pomalowanych wcześniej na grubo czymś gipso-wapno-podobnym co bez zastosowania gruntowania wałkowało się pod pędzlem.[/quo Umyłem wczoraj ścianę mydłem malarskim i własnie wróciłem, ze sklepu bo chiałem kupić mydło na drugie mycie to facet mi powiedział, ze teraz mam umyc woda z proszkiem do prania bo mydło jest tłuste i trzeci raz mam sama woda nastepnie gruntowanie i na to gips. Więc nie weim kto mówi prawde czy Pani czy sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 09.09.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Gips inaczej chłonie wode/farbę niż zagrunowana ściana, a zagruntowany gips na ścianie chonie tak samo jakco zagruntowana ściana... oczywiscie wybór nalezy do posiadacza ściany - ja podałam swój sposób, ale sie nie upieram nie pracuje w farbach [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.g83 10.09.2009 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Piękna odpowiedź zapize ją Dzięki. Wczoraj pojawił się problem, bo zączełem skrobać ściany cały tynk zaczął odpadać a pod nim stare szare chyba ręcznie wypalane cegły a co metr drewniane belki, bo to pokój wolnostojący na strychu i teraz mam dylemat czy lepiej tynkować czy zakładac płyty gipsowo kartonowe, co taniej i szybciej wyjdzie poradźcie mi prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 10.09.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Recznie wypalane cegly i belki, to moze byc ladne i oryginalnie wygladac A co taniej wyjdzie to niw wiem,ale przy plytach jest chyba mniejszy balagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts