Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

farba kredowa na starej ścianie!!!

maciej.g83

Recommended Posts

Wczoraj zmyłem ściany mydłem malarskim, na ścianach oczywiście kreda, mam pytanie, czy jest potrzeba drugi raz myć?

A poza tym chciałem się dowiedzieć co w następnej kolejności zrobić, gipsować? gruntować?, a jeszcze kable muszę w ścianę włożyć, w jakiej kolejności mam pracować bo jestem ciemny w tych sprawach a nie stać mnie na fachowca. podkreślam że gipsować chcę tylko nierówności nie całe ściany.

pozdrawiam.

Az takim znawca tematu nie jestem. Z doswiadczenia jednak wiem, ze jezeli chcesz ponownie pomalowac kreda to samo zmycie powinno wystarczy. A jezeli chcesz klasc inna farbe, albo tapete to wskazane jest zdrapanie wszystkich warstw. Pozniejszy efekt bowiem moze byc niezadawalajacy.

Moje doswiadczenie opieralo sie jednak na technologi z lat 80 ubieglego stulecia. Teraz to kto wie, moze juz jest inaczej.

Zrobiłabym w takiej kolejności:

- położenie przewodów w wykutych rowkach

- wyrównanie i zagipsowanie ścian tam gdzie trzeba

- zagruntowanie ścian odpowiednim preparatem

- pomalowanie farba docelowa

To wiem ze swojego doświadczenia ostatnich miesięcy malowania wprawdzie nowych ścian ale pomalowanych wcześniej na grubo czymś gipso-wapno-podobnym co bez zastosowania gruntowania wałkowało się pod pędzlem.

Zrobiłabym w takiej kolejności:

- położenie przewodów w wykutych rowkach

- wyrównanie i zagipsowanie ścian tam gdzie trzeba

- zagruntowanie ścian odpowiednim preparatem

- pomalowanie farba docelowa

To wiem ze swojego doświadczenia ostatnich miesięcy malowania wprawdzie nowych ścian ale pomalowanych wcześniej na grubo czymś gipso-wapno-podobnym co bez zastosowania gruntowania wałkowało się pod pędzlem.[/quo

Umyłem wczoraj ścianę mydłem malarskim i własnie wróciłem, ze sklepu bo chiałem kupić mydło na drugie mycie to facet mi powiedział, ze teraz mam umyc woda z proszkiem do prania bo mydło jest tłuste i trzeci raz mam sama woda nastepnie gruntowanie i na to gips. Więc nie weim kto mówi prawde czy Pani czy sprzedawca.:)

Piękna odpowiedź zapize ją:) Dzięki.

Wczoraj pojawił się problem, bo zączełem skrobać ściany cały tynk zaczął odpadać a pod nim stare szare chyba ręcznie wypalane cegły a co metr drewniane belki,

bo to pokój wolnostojący na strychu i teraz mam dylemat czy lepiej tynkować czy zakładac płyty gipsowo kartonowe, co taniej i szybciej wyjdzie poradźcie mi prosze.