Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Latwa do czyszczenia plyta gazowa?

elais

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety czyścić trzeba i tutaj nie ma ideału.

Maiałem różne kuchenki, i osobiście polecam stal.

Mialam rozna kuchenki - biala, bezowa, stalowa i czarna. Jedyna, ktorej nie wybralabym ponownie to stalowa, zatem co sie komu podoba, a czyscic, niestety, trzeba kazda mniej wiecej z ta sama czestotliwoscia

Mialam rozna kuchenki - biala, bezowa, stalowa i czarna. Jedyna, ktorej nie wybralabym ponownie to stalowa, zatem co sie komu podoba, a czyscic, niestety, trzeba kazda mniej wiecej z ta sama czestotliwoscia

1. Na "czarnym" wszelaki brud jest po porostu bardziej widoczny.

2. Inox czy czarna.

• 3 months później...
  • 2 months później...

Miałem szklaną płytę gazową w poprzednim mieszkaniu. I jeśli szukasz czegoś, co się łatwo czyści, to nie polecam.

Owszem, je się czyści bardzo łatwo, a czysta wygląda super.

Ale, niestety, żeby taka płyta wyglądała super, trzeba ją czyścić co chwila, właściwie po każdym użyciu. nie przesadzam, nawet nie musi być tryskającej naokoło tłuszczem patelni z kotletami, głupie zagotowanie wody na makaron też daje na płycie wokół palnika masę siwych kropek z odparowanych kropli wody, a na tej czarnej błyszczącej powierzchni widać to mocno.

J.

Widać, chociaż rzeczywiście niewielkie focie :) Dziękuję :) Płyta wygląda rewelacyjnie! Mam w związku z jej użytkowaniem pytanie - czy zdarzają się przypalenia na powierzchni, jeśli coś co wykipi wpłynie pod garnek? I jak bardzo gorące jest to "pole odkładcze", można się nim oparzyć, czy jest raczej po prostu ciepłe?

Witam wszystkich,

Bardzo interesuję się ostatnio tym tematem i aż założyłem konto, by móc zadać kilka pytań.

Po pierwsze: proszę mi powiedzieć czy ta płyta musi mieć dostęp do gazu stałego? Jeśli nie, to na ile wystarcza jedna butla?

Po drugie: jeśli nie ma tu ognia, to w jaki sposób ją "rozpalić"? Czy potrzebuje ona prądu?

I ostatnie: ile palników potrzebuję dla małej rodziny?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam

Jerzy K.

Na jedno pytanie mogę chyba odpowiedzieć - skoro płyta ma elektroniczne sterowanie, to zdecydowanie potrzebuje prądu :)

Co do ilości palników - to zależy ile i jakiego typu potrawy gotujesz. Jeśli na obiad przygotowujesz sos, podsmażasz mięso i gotujesz ziemniaki, to potrzebujesz minimum 3 palników. Oczywiście, możesz robić wszystko po kolei - najpierw podsmażysz wszystkie kotlety, zdjemiesz patelnię i zaczniesz przygotowywać sos, ale szybko zwyczajnie trafi Cię szlag - będziesz tracić masę czasu. W tym czasie można zapomnieć o herbacie, chyba, że użyjesz czajnika elektrycznego.

Assimo, dzięki za odpowiedzi :) Plamę mleka udało mi się przypalić nawet na indukcji - nie zauważyłam, że chlupnęłam na płytę i postawiłam garnek. Zanim odkryłam, co się stało, niestety też zrobiła się skorupka. Na szczęście zeszło.

U mnie też wyświetla inny czas.

Niestety za chwile wszystkie, gazowe, elektryczne czy indukcyjne będą na szkle, bo taki jest teraz trend. Nie wydaje mi się, że to jest taki duży problem, przynajmniej ja go nie widzę, a mam już dosyć stary, ale sprawdzony model AMICA gazowa i jedyne co mnie doprowadza do szału, to podstawki żeliwne. Powinni to rozwiązać, żeby schować palnik poniżej poziomu i wymyślić jakąś wentylację ;)

• 2 weeks później...

Witam, zdecydowałąm się na płytę gazową, na szkle ale szukam takiej ktora miałaby najbardziej dyskretny ruszt, zdjęcia płyt są zazwyczaj od góry i wyglądają super, w rzeczywostości to żeliwne rusztowanie mocno szpeci kuchnię. jak oglądam na żywo płyty w media czy innym sklepie jest zazwyczaj 10 płyt i nie wśród nich wielkich różnic, w necie jest ich setki , czy ktoś z Was trafił na taką dysktretną płytę ? oczywoście jest smeg i inne nie-marketowe płyty z wyższej półki, czasem bardzo estetyczne ale odpadają z powodu ceny.

a druga kwestia to kolor, doradźcie proszę, kuchnia białą , jasno szary blat, agd w sciance meblowej czarne plus inox a co z płytą , może biała ? szara ? z drugiej strony chciałabym czarny zlew , czy płyta tez pwoinno być czarna ?

Niestety - ze względu na konstrukcje palników będzie problem z "dyskretnym rusztem"

ale.

niecały rok temu Hotpoint wprowadził do cennika płyty Direct Flame - póki co ich nie ma dostępnych i czekamy na nowy cennik HA. być może miały jeszcze jakieś wady "wieku dziecięcego" ale sam pomysł był dobry i w linkach poniżej masz zdjęcie płyty i zasady działania. Jeśli się nie spieszy to może warto poczekać...

http://vitelmalta.com/wp-content/uploads/wpsc/product_images/PKQ644.jpg

http://pl.hotpoint.eu/sprz%C4%99t_agd_h/HighDefinitionDirectFlame.do

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Ja się nie zgodze;)

Mam płytę gazowa na czarnym szkle ,nie latam ze ścierką i nie widzę problemu-używam do mycia ściereczki z mikrofibry i płynu do szyb a palniki lądują w zmywarce i zawsze są czyste;)

Poprzednio miałam białą emaliowana i nie widzę aby czyściło mi się ja lepiej od obecnej lub tą gorzej od poprzedniej;)

• 1 month później...