marxxx 08.09.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Po jakim czasie można składować palety z materiałami budowlanymi na stropie żelbetowym.Dodam że strop jest jeszcze w szalunkach, stemple co 90 cm. Czy 14 dni to bezpieczny okres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.09.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Po jakim czasie można składować palety z materiałami budowlanymi na stropie żelbetowym. Dodam że strop jest jeszcze w szalunkach, stemple co 90 cm. Czy 14 dni to bezpieczny okres? Bezpieczny okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.09.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Bez pomiaru wytrzymałości betonu nie mozna stwiedzicczy juz jest wystarczająco zwiazany do tego by go obciążac paletami z materiałem które mało zazwyczaj nie ważą.Kierownik twojej budowy napewno powie ci kiedy moznaaby było to bezpiecznie. Koledze labas1 gratuluje pewnosci siebie i szacunek za branieodpowiedzialnosci za zdrowie i zycie innych ludzi nie mając zielonego pojecia co to za strop, jakie zbrojenie, jakie rozpietosci, klasa betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.09.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 ... nie mając zielonego pojecia co to za strop, jakie zbrojenie, jakie rozpietosci , klasa betonu. pewnosci oczywiscie nie ma ale jest nie bezpodstawne domniemanie ze jest to wszystko wykonane zgodnie z normami, przepisami i sztuka budowlana u nas pakowalismy po kilku dniach palety z cegla na kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.09.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 u nas pakowalismy po kilku dniach palety z cegla na kominy Jeśli kierownik sie zgodził to jego sprawa on za to odpowiada w pierwszej kolejnosci.Nie krytykuje tego ale napewno bym nie polecam jesli nie zachodzi taka potrzeba.Ja osobiscie wolałem zaczekac tyle ile kierownik sobie zarządał czyli 28 dni. Ewentualanie była opcja 3-4 dni wczesniej,a jesli bym chciał jeszcze wczesniej to tylko po próbie wytrzymałosciowej młotkiem schmita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.09.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Można stawiać palety w miejscu ścian nośnych a nie na środku pokoju . Ważne żeby nie przeciążac składując w jednym miejscu np. 5 palet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 10.09.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 u nas jakoś 2 tygodnie ale stawiane materiały były jedynie w miejscach bezpieczniejszych, czyli nie na środku dolnego pokoju, tylko przy ścianach nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.09.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Bez pomiaru wytrzymałości betonu nie mozna stwiedzic czy juz jest wystarczająco zwiazany do tego by go obciążac paletami z materiałem które mało zazwyczaj nie ważą. Kierownik twojej budowy napewno powie ci kiedy mozna aby było to bezpiecznie. Koledze labas1 gratuluje pewnosci siebie i szacunek za branie odpowiedzialnosci za zdrowie i zycie innych ludzi nie mając zielonego pojecia co to za strop, jakie zbrojenie, jakie rozpietosci , klasa betonu. Ty przeczytałeś co komentujesz? Czy tak klepiesz bez sensu żeby klepać ? Dodam że strop jest jeszcze w szalunkach, stemple co 90 cm. Nie potrzeba doktoratów i filozofów, można stawieć palety bez badań i wnikania w zbrojenie, nie strasz ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Ja tylko wypowiadam sie w temacie, o klepaniu nie musisz tu nikomu opowiadac.Przez takie wypowiedzi jak twoje to ludzie mogą miec tylko problemy a nie pozytek wiec przestan wypowidac puste słowa nie podparte zadnymi argumentami juz napisałem jest kierownik wiec on decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.09.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Ja tylko wypowiadam sie w temacie, o klepaniu nie musisz tu nikomu opowiadac. Przez takie wypowiedzi jak twoje to ludzie mogą miec tylko problemy a nie pozytek wiec przestan wypowidac puste słowa nie podparte zadnymi argumentami juz napisałem jest kierownik wiec on decyduje. no tylko ze z Twojej wypowiedzi wynika niewiele a przynajmniej niewiele prawdy pisac mozna, tylko dobrze by bylo jak by sie wiedzialo o cvzym sie pisze jak ja mialem 2 stropy to zgodnie z Twoim podejsciem moja budowa wydluzyla by sie pewnie prawie 2 miesiace tylko na tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.09.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Skoro twierdzisz ze wynika z moich wypowiedzi nie wiele prawdy to moze to jakos argumentuj bo gadac to mozna wiele.Wiesz ile według przyjętych norm trwa sezonowanie betonu(żelbetonu) do wytrzymałości konstrukcyjnej ??To moze najpierw sie zaintersuj a potem wyjdzie kto mówi prawde. Ale widze ze na forum jest wiele ciekawych postaci które działają w stylu "ja tak zrobiłem i jest dobrze bo nic sie nie stało" Proponuje żeby mędrcy forum polecili stawiac palety na swieżo wylanym balkoniewkońcu napewno "ktoś juz tak zrobił i nic sie nie stało" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.09.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Skoro twierdzisz ze wynika z moich wypowiedzi nie wiele prawdy to moze to jakos argumentuj bo gadac to mozna wiele.Wiesz ile według przyjętych norm trwa sezonowanie betonu(żelbetonu) do wytrzymałości konstrukcyjnej ??To moze najpierw sie zaintersuj a potem wyjdzie kto mówi prawde. Ale widze ze na forum jest wiele ciekawych postaci które działają w stylu "ja tak zrobiłem i jest dobrze bo nic sie nie stało" Proponuje żeby mędrcy forum polecili stawiac palety na swieżo wylanym balkonie wkońcu napewno "ktoś juz tak zrobił i nic sie nie stało" z tego co wiem to 100% po 28 dniach a polowe tych 100% doslownie po kilku, byc moze po 7. mi budowal muraz z zamilowania z ponad 40-letnim doswiadczeniem dzien w dzien na budowie i wierze mu bezgranicznie. skoro on cos powiedzial to taka byla prawda - mieszka sie dobrze i bezpiecznie, nic sie nie zawalilo nie jestem fachowcem ale to co Ty napisales sprowadzilo usmiech na ma smutna dzis buzke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.09.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Przez takie wypowiedzi jak twoje to ludzie mogą miec tylko problemy a nie pozytek wiec przestan wypowidac puste słowa nie podparte zadnymi argumentami juz napisałem jest kierownik wiec on decyduje. Jakie problemy? Na 14 dniowym betonie podstemlowanym kolega chce złożyć palety, napisz konkretnie co może sie stać a nie strasz ludzi. Konkretnie napisz jakie widzisz zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.09.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Widze nie tyle problemy co zagrożenia.Beton napewno po takim czasie nie jest w stanie 100% wytrzymałośći konstrukcyjnej przewidzianym przez konstruktora w projekcie budynku. Mogą pojawić się zarysowania na betonie, które nie będą tylko skurczami powierzchownymi. Po rozszałowaniu możę się okazać że strop się "ugioł"Widziałem już dwa ugięte stropy i bynajmniej nie przez krzywy szałunek. Jeden był zbyt odchudzony jesli chodzi o stal a drugi był zbyt wczesnie użytkowany pod dużym obciązeniem.Moje wypowiedzi nie mają nikogo straszyc ale jedynie informować o możliwych skutkach pochopnych decyzji. Nie chce się też tu wykłócać kto ma racje bo nie do tego służy to forum, wiadomo każdy ma swoje zdanie które opiera o doswiadczenie własne lub zaczytane.Decyzja nalezy co zrobi autor wątku nalezy do niego i jego kierownika.Jedyne co możemy doradzić to to by była to decyzja za zgodą kierownikai aby zminimalizowac ewentulane ryzyko to tak jak juz napisali inni palety ustawiac nalepiej przy scianach nosnych pietra nizszego lub bezposrednio na nich jesli nie beda przeszkadzac.Pozdrawiam wszyskich piszacych i czytajacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 10.09.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Nie jestem fachowcem od stropów. U mnie kierownik pozwolił postawić 6 palet z ceramicznym pustakiem po 21 dniach. Strop był podstemplowany, a palety musiały być postawione częściowo na ścianach nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.09.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Widze nie tyle problemy co zagrożenia.Beton napewno po takim czasie nie jest w stanie 100% wytrzymałośći konstrukcyjnej przewidzianym przez konstruktora w projekcie budynku. Mogą pojawić się zarysowania na betonie, które nie będą tylko skurczami powierzchownymi. Po rozszałowaniu możę się okazać że strop się "ugioł" Widziałem już dwa ugięte stropy i bynajmniej nie przez krzywy szałunek. Jeden był zbyt odchudzony jesli chodzi o stal a drugi był zbyt wczesnie użytkowany pod dużym obciązeniem. Strop podstemlowany to jest całe sedno tego problemu. Nie można go uszkodzić bo 14 dniowy beton doskonale przeniesie ściskanie, strop jako strop zacznie pracowac po rozszalowniu wiec nie można mówić tu o zbyt wczesnym obciążeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 11.09.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Widze nie tyle problemy co zagrożenia.Beton napewno po takim czasie nie jest w stanie 100% wytrzymałośći konstrukcyjnej przewidzianym przez konstruktora w projekcie budynku. U mojego sąsiada w piątek zalewali strop, a we wtorek już z 10 palet porothermu na tym stropie stało. Nawet go pytałem czy się nie boi, że za szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts