Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

składowanie materiałów na stropie

Recommended Posts

Gość Saxxxnt

Bez pomiaru wytrzymałości betonu nie mozna stwiedzic

czy juz jest wystarczająco zwiazany do tego by go obciążac

paletami z materiałem które mało zazwyczaj nie ważą.

Kierownik twojej budowy napewno powie ci kiedy mozna

aby było to bezpiecznie.

Koledze labas1 gratuluje pewnosci siebie i szacunek za branie

odpowiedzialnosci za zdrowie i zycie innych ludzi nie mając

zielonego pojecia co to za strop, jakie zbrojenie, jakie rozpietosci

, klasa betonu.

... nie mając

, klasa betonu.

pewnosci oczywiscie nie ma ale jest nie bezpodstawne domniemanie ze jest to wszystko wykonane zgodnie z normami, przepisami i sztuka budowlana

u nas pakowalismy po kilku dniach palety z cegla na kominy :D

Gość Saxxxnt
u nas pakowalismy po kilku dniach palety z cegla na kominy

Jeśli kierownik sie zgodził to jego sprawa on za to odpowiada w pierwszej

kolejnosci.Nie krytykuje tego ale napewno bym nie polecam jesli nie zachodzi

taka potrzeba.Ja osobiscie wolałem zaczekac tyle ile kierownik sobie zarządał

czyli 28 dni. Ewentualanie była opcja 3-4 dni wczesniej,a jesli bym chciał jeszcze wczesniej to tylko po próbie wytrzymałosciowej młotkiem schmita.

Bez pomiaru wytrzymałości betonu nie mozna stwiedzic

czy juz jest wystarczająco zwiazany do tego by go obciążac

paletami z materiałem które mało zazwyczaj nie ważą.

Kierownik twojej budowy napewno powie ci kiedy mozna

aby było to bezpiecznie.

Koledze labas1 gratuluje pewnosci siebie i szacunek za branie

odpowiedzialnosci za zdrowie i zycie innych ludzi nie mając

, klasa betonu.

Ty przeczytałeś co komentujesz? Czy tak klepiesz bez sensu żeby klepać ?

Dodam że strop jest jeszcze w szalunkach, stemple co 90 cm.

Nie potrzeba doktoratów i filozofów, można stawieć palety bez badań i wnikania w zbrojenie, nie strasz ludzi.

Gość Saxxxnt

Ja tylko wypowiadam sie w temacie, o klepaniu nie musisz tu nikomu opowiadac.

Przez takie wypowiedzi jak twoje to ludzie mogą miec tylko problemy a nie pozytek wiec przestan wypowidac puste słowa nie podparte zadnymi argumentami juz napisałem jest kierownik wiec on decyduje.

Ja tylko wypowiadam sie w temacie, o klepaniu nie musisz tu nikomu opowiadac.

Przez takie wypowiedzi jak twoje to ludzie mogą miec tylko problemy a nie pozytek wiec przestan wypowidac puste słowa nie podparte zadnymi argumentami juz napisałem jest kierownik wiec on decyduje.

no

tylko ze z Twojej wypowiedzi wynika niewiele a przynajmniej niewiele prawdy

pisac mozna, tylko dobrze by bylo jak by sie wiedzialo o cvzym sie pisze :wink:

jak ja mialem 2 stropy to zgodnie z Twoim podejsciem moja budowa wydluzyla by sie pewnie prawie 2 miesiace tylko na tym temacie :wink:

Gość Saxxxnt

Skoro twierdzisz ze wynika z moich wypowiedzi nie wiele prawdy to moze to jakos argumentuj bo gadac to mozna wiele.Wiesz ile według przyjętych norm trwa sezonowanie betonu(żelbetonu) do wytrzymałości konstrukcyjnej ??To moze najpierw sie zaintersuj a potem wyjdzie kto mówi prawde. Ale widze ze na forum jest wiele ciekawych postaci które działają w stylu "ja tak zrobiłem i jest dobrze bo nic sie nie stało"

Proponuje żeby mędrcy forum polecili stawiac palety na swieżo wylanym balkonie

wkońcu napewno "ktoś juz tak zrobił i nic sie nie stało"

Skoro twierdzisz ze wynika z moich wypowiedzi nie wiele prawdy to moze to jakos argumentuj bo gadac to mozna wiele.Wiesz ile według przyjętych norm trwa sezonowanie betonu(żelbetonu) do wytrzymałości konstrukcyjnej ??To moze najpierw sie zaintersuj a potem wyjdzie kto mówi prawde. Ale widze ze na forum jest wiele ciekawych postaci które działają w stylu "ja tak zrobiłem i jest dobrze bo nic sie nie stało"

Proponuje żeby mędrcy forum polecili stawiac palety na swieżo wylanym balkonie

wkońcu napewno "ktoś juz tak zrobił i nic sie nie stało"

z tego co wiem to 100% po 28 dniach a polowe tych 100% doslownie po kilku, byc moze po 7. mi budowal muraz z zamilowania z ponad 40-letnim doswiadczeniem dzien w dzien na budowie i wierze mu bezgranicznie. skoro on cos powiedzial to taka byla prawda - mieszka sie dobrze i bezpiecznie, nic sie nie zawalilo ;)

nie jestem fachowcem ale to co Ty napisales sprowadzilo usmiech na ma smutna dzis buzke :wink:

Jakie problemy? Na 14 dniowym betonie podstemlowanym kolega chce złożyć palety, napisz konkretnie co może sie stać a nie strasz ludzi. Konkretnie napisz jakie widzisz zagrożenia.

Gość Saxxxnt

Widze nie tyle problemy co zagrożenia.Beton napewno po takim czasie nie jest w stanie 100% wytrzymałośći konstrukcyjnej przewidzianym przez konstruktora w projekcie budynku. Mogą pojawić się zarysowania na betonie, które nie będą tylko skurczami powierzchownymi. Po rozszałowaniu możę się okazać że strop się "ugioł"

Widziałem już dwa ugięte stropy i bynajmniej nie przez krzywy szałunek. Jeden był zbyt odchudzony jesli chodzi o stal a drugi był zbyt wczesnie użytkowany pod dużym obciązeniem.

Moje wypowiedzi nie mają nikogo straszyc ale jedynie informować o możliwych skutkach pochopnych decyzji. Nie chce się też tu wykłócać kto ma racje bo nie do tego służy to forum, wiadomo każdy ma swoje zdanie które opiera o doswiadczenie własne lub zaczytane.

Decyzja nalezy co zrobi autor wątku nalezy do niego i jego kierownika.

Jedyne co możemy doradzić to to by była to decyzja za zgodą kierownika

i aby zminimalizowac ewentulane ryzyko to tak jak juz napisali inni palety ustawiac nalepiej przy scianach nosnych pietra nizszego lub bezposrednio na nich jesli nie beda przeszkadzac.

Pozdrawiam wszyskich piszacych i czytajacych

Widze nie tyle problemy co zagrożenia.Beton napewno po takim czasie nie jest w stanie 100% wytrzymałośći konstrukcyjnej przewidzianym przez konstruktora w projekcie budynku. Mogą pojawić się zarysowania na betonie, które nie będą tylko skurczami powierzchownymi. Po rozszałowaniu możę się okazać że strop się "ugioł"

Widziałem już dwa ugięte stropy i bynajmniej nie przez krzywy szałunek. Jeden był zbyt odchudzony jesli chodzi o stal a drugi był zbyt wczesnie użytkowany pod dużym obciązeniem.

Strop podstemlowany to jest całe sedno tego problemu. Nie można go uszkodzić bo 14 dniowy beton doskonale przeniesie ściskanie, strop jako strop zacznie pracowac po rozszalowniu wiec nie można mówić tu o zbyt wczesnym obciążeniu.

Widze nie tyle problemy co zagrożenia.Beton napewno po takim czasie nie jest w stanie 100% wytrzymałośći konstrukcyjnej przewidzianym przez konstruktora w projekcie budynku.

U mojego sąsiada w piątek zalewali strop, a we wtorek już z 10 palet porothermu na tym stropie stało. Nawet go pytałem czy się nie boi, że za szybko...