Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LUŹNA ŚCIANKA DZIAŁOWA Z CEGŁY.

lestat88

Recommended Posts

Witam.

Pracuje w budownictwie od paru lat ale mam mały problem... natknąłem się na stare budownictwo i utalentowanych wykonawców przede mną którzy postawili ścianke działową z cegły na parkiecie(dylówce ktora leży na legarach) scianka ta po wycięciu desek w jednym z pomieszczeń zostala w powietrzu bo stoi miedzy legarami... Właściciel stwierdzil ze nie chce jej wymieniac wiec obszałowalem podbilem klockami i zalałem betonem fundament ścianki. Przy dalszym remoncie wyszło że nie jest ona przewiązana z bokami i sufitem i w rogach na łączeniu ścian wyszly male pęknięcia (tylko w rogach przy miejscu łaczeń ze ścianami konstrukcyjnymi, reszta scianki trzyma sie dobrze). nie wiem jak wzmocnić taką sciankę zeby pewnego dnia przy "tąpnięciu"w kopalni(Bytom) cis sie nie zawalilo. U góry bedzie podwieszany sufit o 5cm i nie wiem czy to w pewien sposob tego nie wzmocni... czy mozna cos z tym zrobic zeby tego nie rozbierac?

Spytaj sie inwestora czy chce miec to zrobione porzadnie czy tylko ma to porzadnie wygladac. A jezeli cos bedzie gadal to powiedz ze Ty sie za to nie bierzesz zeby Cie nie przeklnal potem. A ja Tobie proponuje srobic kosztorys i postawic sciane od nowa. Przeciez taka scianke stawia sie chwila moment.

Pozdrawiam