gwiezdnik 09.09.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Hej!! Szukałem trochę na forum, ale nie znalazłem tego niestety - może złe słowa kluczowe. Cieśla przywiózł zaimpregnowaną więźbę, pociął, zmontował. Kiedyś gdzies jednak wyczytałem, że obcięte końcówki również powinny być impregnowane. Rozmawiałem o tym z Majstrem i ten rzekł, że im nawet zabroniono tego robić, z jakiejś tam przyczyny, ale że generalnie obcięte końcówki również są zaimpregnowane gdyż impregnat wsiąka do środka do drewna i po obcięciu to drewno w środku jest zaimpregnowane. I pytanie - rację Majster ma, czy źródło które takową wątpliwość zasiało? DziękiDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.09.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Wszystko zależy od sposobu a więc głębokości impregnacji. Ciśnieniowej raczej nie trzeba poprawiać. Powinna wniknąć na całą głębokość. Inne - różnie bywa. Lepiej obcięte końcówki pociągnąć, nie zaszkodzi a może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 09.09.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 U mnie obcięcia i nacięcia na składaniach malowali impregnatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 09.09.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Drewno na więźbę mieliśmy impregnowane zanurzeniowo, końcówki po docięciach malowali dodatkowo impregnatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts