Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sposoby wciagniecia wiezby na dach?

11beata

Recommended Posts

Witam, Piszę pod nowym nikiem, bo moj majster podczytuje forum;)

Buduje dom 130 m2 pow użytkowej, dach 2-spadzisty. Moj majster zażyczył sobie przy montarzu więźby dzwig :o . czy to jest możliwe, czy tylko naciaga mnie na dodatkowe koszty?

Ja miałem przy takim dachu dwie płatwie 20x24 13metrowe, ok. 500kg każda. Jak sobie wyobrażasz, że majster z pomocnikiem czy nawet dwoma "wtarga" to na kilka metrów.

Albo dźwig albo dodatkowe ręce do "wtargiwania" :-)

Ja wykorzystałem hds-a który akurat przywiózł mi działówki.

Witam, Piszę pod nowym nikiem, bo moj majster podczytuje forum;)

Buduje dom 130 m2 pow użytkowej, dach 2-spadzisty. Moj majster zażyczył sobie przy montarzu więźby dzwig :o . czy to jest możliwe, czy tylko naciaga mnie na dodatkowe koszty?

Jak masz dzwigary prefabrykowane to bez dzwigu raczej się się nie obejdzie. Jeżeli więźba będzie montowana na dachu to dzwig ułatwi pracę ale bez niego też spokojnie można to zrobić.

Jak sobie wyobrażasz, że majster z pomocnikiem czy nawet dwoma "wtarga" to na kilka metrów.

A ja potrafię sobie wyobrazić majstra zap...cego przy wciąganiu ręcznym drewnianych krokwi i murłat. U mnie nie było problemu, a jak był - znalazły się ręce (moje) do pomocy. I tylko do 2-3 belek. Wbrew pozorom nie jest to wcale tak ciężka praca, jakby to mogło wynikać z sumowania wagi belek.

Do podnoszenia używa się nie tylko mięśni, ale przede wszystkim głowy i wiedzy z dziedziny fizyki - wystarczy poziom podstawowy.

Beato, Twój majster chce sobie ułatwić pracę i bada Twoja wytrzymałość. Jeśli dźwig na jego koszt - OK.

więźba będzie montowana na dachu

No to kieruj się zdrowym rozsądkiem. Belkę o długości 6 - 10 metrów i przeciętnym przekroju da się bez problemu wciągnąć bez dźwigu. Jak masz do wciągnięcia coś bardzo dużego no to się zastanów. Zamiast dżwigu można zastosować jakieś wielokrążki. Cieśle powinni sobie poradzić.

Jeżeli majster twierdzi że dzwig potrzebny to jak on chce to składać? Też przy użyciu dzwigu?

Jak sobie wyobrażasz, że majster z pomocnikiem czy nawet dwoma "wtarga" to na kilka metrów.

A ja potrafię sobie wyobrazić majstra zap...cego przy wciąganiu ręcznym drewnianych krokwi i murłat. U mnie nie było problemu, a jak był - znalazły się ręce (moje) do pomocy. I tylko do 2-3 belek. Wbrew pozorom nie jest to wcale tak ciężka praca, jakby to mogło wynikać z sumowania wagi belek.

Do podnoszenia używa się nie tylko mięśni, ale przede wszystkim głowy i wiedzy z dziedziny fizyki - wystarczy poziom podstawowy.

Beato, Twój majster chce sobie ułatwić pracę i bada Twoja wytrzymałość. Jeśli dźwig na jego koszt - OK.

Kolego, jedna płatew ważyła 500kg, nie z sumowania. nie wiem czy pudzian by pomógł.

Tak jak napisał perm trzeba rozsądku. Zaoferuj mu pomoc przy najcięższych elementach, bo dźwig to koszty.

tu sie zgodze

u mnie bylo 2-uch facetow

najciezsze elementy pomoglem im wciagnac

trzeba uzyc glowy

Drogi Kolego, jeśli belka waży 500 kg, to nie oznacza, że jedna osoba podnosi 500 kg. Poza tym jest sporo urządzeń (patrz wyżej - post perma), które niezbędny nakład siły zmniejszają. "Majster od dachu", jeśli traktuje wykonywana pracę poważnie, powinien mieć coś więcej niż siekierę, piłę i własne ręce.

Drogi Kolego, jeśli belka waży 500 kg, to nie oznacza, że jedna osoba podnosi 500 kg. Poza tym jest sporo urządzeń (patrz wyżej - post perma), które niezbędny nakład siły zmniejszają. "Majster od dachu", jeśli traktuje wykonywana pracę poważnie, powinien mieć coś więcej niż siekierę, piłę i własne ręce.

nie napisałem przeciez że dźwig jest niezbędny, co więcej ja też bym nie zamawiał. jak pisałem, z dodatkowych narzędzi wykorzystałem hdsa. miałem tylko dwa tak duże elementy.

każdy z nas szuka udogodnień, więc co się dziwić majstrowi :-)

mój majster uprzedził, że ma za mało pomocników i sami krokwi nie wciągną. Dał mi wybór:

dźwig

przecięcie krokwi

zorganizowanie dodatkowych pomocników

wybrałam dźwig

cieśla sam zaproponował, że na jego koszt

ja domówiłem hds z firmy , która zaopatrywała moją budowę .... na doslownie 1h

za 50 dych... nie mieli jakis pretensji czy cos...

takie bele potrafia ważyć... jak se któryś z tych chłopaków coś naderwie to nie bedziesz wogóle dachu miał....

szkoda zdrowia....

po drugie szkoda czasu na mocowanie - to co oni by ustawiali pól dnia hds zrobi w 15 minut... a oni mogli dalej dach robic

moze koszty na pol weźcie z majstrem ...

pozdr