Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sposoby wciagniecia wiezby na dach?

11beata

Recommended Posts

Beata, wszystko już wiesz. Można to wciągnąć bez dzwigu. Jak bardzo ciężkie to zwykły wyciąg budowlany; parę belek, wielokrążek i lina. Każdy majster zrobi takie coś w pół godziny. Jak Twój będzie miał wątpliwości to zapytaj go jak on chce to montować, przecież będzie to też musiał podnieść. Jeżeli sobie poradzi ze składaniem bez dzwigu to z wciągnąć na strop też da radę chyba że to 10 piętro :). Inna kwestia jak bardzo zależy ci na majstrze i ekipie. Może są warci tego dzwigu :-? ?

moi "mistrzowie" bez dźwigu wciągneli i umocowali w szczycie dachu, cutyję z projektu: płatew stalowa IN 200 L=1050cm

jak się spytałem widząc ją na ziemi czy dźwig już umówili to tylko się wszyscy trzej roześmiali... dźwigu na pewno nie było na placu, a jak bloczkami operowli by ten ciężar podnieść, niestety nie zdążyłem zauważyć, musiałem "wyskoczyć" na chwilę (równe 2h) z budowy, po powrocie z tym samym śmiechem lekko zasapani pokazali swoje dzieło, pudziana nie zatrudniałem :-)

Wykonawcy dachów mają jakieś swoje sposoby wyciągania tych wszytskich belek bez dźwigu.

Najbardziej zaskoczył mnie pewien stary góral który wykonuje mi domek letniskowy. Zapytałem go ilu ludzi potrzebuje do złożenia tego domku - powiedział że zrobi to sam. Dodam, że domek zbudowany z naprawdę dość sporych płazów no i do tego oczywiście więźba dachowa.

Pozdr.

Byłam obecna przy montażu więźby. Moi fachowcy mieli pewnie wcześniej wypracowane sposoby aby się nie namęczyć, a standardową ilość drewna na dach pod dachówkę, wytransportować na strop. Był to system lin, przy pomocy których drewno bez wielkich wysiłków wędrowało na górę. Na dole pracował jeden człowiek, na górze dwóch.

Gdyby potrzebowali dźwigu pewnie bym się zastanowiła nad ich zatrudnieniem. Chyba, że cena za usługę byłaby konkurencyjna.