Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Religia w przedszkolu

Aga - Żona Facia

Recommended Posts

Dzięki ,Żelka za te słowa,bo większość się w głowę puka i mówi,że to głupota,pozwalać dzieciakowi decydowaćw tej kwestii :roll: no i że pani miała racje - bo przecież pójdzie jak postu nie bedzie przestrzegał :o :o

malka masz szczęścia, ze Twój malec w tym wieku ma swoje zdanie i nie jest podatny na to co robi większość, lub mówi "autorytet".

Osoby nauczające religie u dzieci, (jeżeli już) powinie mieć wykształcenie pedagogiczne i znać psychologie człowieka.

Nauczać, ze Bóg jest miłością a potem mówić, ze wtrąci cie do piekła jak zjesz mięso w piątek, lub inne takie.., to moim zdaniem, zaprzeczanie samemu sobie.

No kurka niech każdy się zastanowi czy wtrąciłby swoje dziecko do piekła za zjedzenie mięsa? No ja bym swoje nie wtrąciła. Czy oznacza to, ze jestem lepsza od Boga, czy raczej z tym całym stwierdzeniem, że za to się idzie do piekła jest coś nie tak?

Ludzie, mamy mozg, trzeba z niego korzystać, na prawdę.

Post, jako taki, sam w sobie jest dobry, bo zdrowy, oczyszcza organizm, mamy na to nawet dowody. Przestrzeganie postu w religii ma (moim zdaniem) zadanie udoskonalające człowieka w takim sensie, ze wyrabia w nim pewna dyscyplinę, wzmacnia jego wolę. Jedno i drugie jest pozytywne, bo takie cechy mogą być bardzo pomocne w radzeniu sobie z problemami życia codziennego. Ale nie mówmy o tym, że, jeżeli ktoś tego nie przestrzega, ze Bóg wtrąci go do piekła.

Najwyżej może mieć słabsza wole i samodyscyplinę, i taka będzie jego „kara”.

Ale sposobów na to aby wzmacniać jedno i drugie jest mnóstwo. Nie narzucajmy sobie nawzajem swoich przekonań i zwyczajów i szanujmy prawo drugiego człowieka do wyboru.

Jeżeli ten wybór nie robi nikomu krzywdy, to dajmy sobie spokój. Co nam po swiecie, w którym będą chodzili same kopie nas samych? Różnorodność Bóg stworzył, czemu wciąż chcemy to zmieniać?

A Ty malka dobrze zrobiłaś, bo Twoje dziecko ma gdzieś ideologie, ono nie chce iść tam gdzie Go starsza i mówią Mu, ze jest zły. Proste jak metr drutu.

Zmuszając Go aby tam chodził, to przyznawałabyś racji tej Pani, a tego nie możesz zrobić, bo nie chcesz aby Twoje dziecko uznawało autorytety tylko z samego strachu. To jest fałszywe i złe. Fałszywe, bo autorytet oparty na strachu to despotyzm, a złe, bo godząc się na to, nauczasz własne dziecko, ze tak można. Dajesz zielone światło na to, aby On sam w sobie rozwiał te cechy.

Ukochaj tego malca, bo jest mądrzejszy od wielu z nas dorosłych osób. Potrafi rozróżnić dobro od zła i ma odwagę, aby temu nie dobremu się sprzeciwiać. :wink: A w ten sposób prędzej pozna Boga niż ślepo ufając i żyjąc w ciągłym strachu.

p.s. wszystko, co napisałam powyżej jest tylko moim zdaniem, nie wygłaszam ani nie obalam żadnych prawd

p.p.s. przepraszam, że tak długo :oops: :roll:

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zeljka nie wiem czy czytałaś biblię - bo ja parę razy i nowy i stary testament - i wyczytałem ze ten dobry Bóg za bardziej błache przewinienia karał swój lud i to śmiercią... więc wcale się nie zdziwię jeśli za jedzenie mięsa wtrąci do piekła... bardzo pobożnego człowieka pogrążył we wszystkich plagach tylko po to by udowodnić że i tak nie straci wiary... co prawda później mu to wynagrodził ale.... no cóż... siedzieć w popiele i skrobać muszlą wrzody na ciele - brrrrr....

...że nie wspomnę o nadgorliwych kapłanach którzy by nie podpaść Bogu wymyślali fajne tortury za błache przewinienia... nawet sam Mojżesz coś takiego popełnił (jak dobrze pamiętam)... więc nie dziwcie się że i dziś kapłani są również nadgorliwi... bo palec Boży (a może nawet miecz!) nad nimi wisi!

Dzięki ,Żelka za te słowa,bo większość się w głowę puka i mówi,że to głupota,pozwalać dzieciakowi decydowaćw tej kwestii :roll: no i że pani miała racje - bo przecież pójdzie jak postu nie bedzie przestrzegał :o :o

Az zal, ze takie osoby zajmuja sie religia dla dzieci. Pani nie miala racji. A Wy sie tylko troche pomyliliscie co do wieku, od ktorego obowiazuja posty.

Wstrzemiezliwosc od potraw miesnych obowiazuje we wszystkie piatki i Srode Popielcowa osoby od 14 roku zycia.

Post scisly obowiazuje w Srode Popielcowa oraz Wielki Piatek osoby miedzy 18 a 60 rokiem zycia.

Zreszta sa tez i wyjatki od tych regul, np. jesli w piatek wypada uroczystosc, nie trzeba zachowywac postu ani wstrzemiezliwosci od miesa (czyli np. w tym roku w I dzien swiat Bozego Narodzenia) lub jesli nie ma takiej mozliwosci (np zywienie zbiorowe) - wtedy trzeba podjac jakas inna forme pokuty.

A tu link do wykladni:

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAP/przykazania-koscielne-cz-m.html

przychylam się do wypowiedzi Rom-Kon ....to jest właśnie to o czym pisałam ostatnio a nie umiałam ująć w słowa i przekazać meritum tego co czuję , że na mszy jak się wsłuchałam w te czytania z listów i cytaty z biblii to ino stek bzdur i pranie mózgu mi przyszło do głowy .... biorąc to dosłownie można jeno gały przecierać ze zdumienia .....

przychylam się do wypowiedzi Rom-Kon ....to jest właśnie to o czym pisałam ostatnio a nie umiałam ująć w słowa i przekazać meritum tego co czuję , że na mszy jak się wsłuchałam w te czytania z listów i cytaty z biblii to ino stek bzdur i pranie mózgu mi przyszło do głowy .... biorąc to dosłownie można jeno gały przecierać ze zdumienia .....

Jak ktoś przychodzi gdzieś z konkretnym nastawieniem, to i miód mu g...nem zalatuje. Usłyszałaś co chciałaś usłyszeć i tyle. Zawsze tak bywa. Tym bardziej, że w wielu wypadkach księża daja podstawy do takich opinii.

Natomiast dyskusja o Biblii z osobami, które jej nie znają jest bezcelowa. Jak zresztą zawsze, gdy nie zna się przedmiotu dyskusji.

Bo mnie jakoś nie przekonuje "parę razy przeczytałem...". To są tomiska z setkami stron, więc żeby przeczytać, to trzeba troche czasu poświęcić i mysleć o tym co się czyta. A takie przekartkowanie to nie upowaznia do stwierdzenia "przeczytałem" w powaznej dyskusji.

No chyba, ze w kulki lecimy, to zgoda.

Rom-Kon Ty nie bądź taki drobiazgowi, no… :D Skupiłeś się tylko na takich momentach..., może Ty tylko tego tam szukałeś? :wink:

Tak ja ta Pani, co to straszy dzieci. :roll: 8) :wink:

On czytał to Stare.

Do Nowego nie zaglądnął...

:D

czytał też i nowe... i w jednym leżąc plackiem dokładnie widział a w drugim dokładnie patrzył ale nie widział lub mu umknęło... ale może źle czytałem... :wink:

[(...)

Natomiast dyskusja o Biblii z osobami, które jej nie znają jest bezcelowa. Jak zresztą zawsze, gdy nie zna się przedmiotu dyskusji.

Bo mnie jakoś nie przekonuje "parę razy przeczytałem...". To są tomiska z setkami stron, więc żeby przeczytać, to trzeba troche czasu poświęcić i mysleć o tym co się czyta. A takie przekartkowanie to nie upowaznia do stwierdzenia "przeczytałem" w powaznej dyskusji.

No chyba, ze w kulki lecimy, to zgoda.

No faktycznie zgadzam się... cztałem i to parę razy ale studiować to raczej nie studiowałem... również szczególnie nie analizowałem tak jak to Swiadkowie robią... ale wystarzy mi bym mógł sobie wyrobić jakąś opinię na ten temat...

A swoją drogą Stary Testament jest lepszą lekturą niż nowy... dla kontrastu polecam Kosidowskiego i Danikena... ten ostatni chociaż bardzo obrazowo przedstawił że obcy nas nawiedzili ale jakoś mnie nie przekonał :wink:

...chciałbym dostać oryginał Bibli - taki bez przeróbek i mylnych przekładów... że tak powiem z autografem autora :wink:

...tak się składa że czytać potrafię i to nawet ze zrozumieniem (umiejętność rzadka wśród polaków) a tomiska po 300-400 stron mi nie są obce....

...a najdziwniejszy przekład jaki przeczytałem to z Bibli wydanej prze Brytyjskie i Zagraniczne Wydawnictwo Biblijne ( czy jakoś tak ale wiadomo że to Świadkowie) z roku 1956... (...) i nie będziesz jadł zwierząt co cztery kopyta mają (albo kopyta dwoją już nie pamiętam ale jak zajadę do domu to sobie odświerzę) i skrzydła (...) ...pegaz jakiś czy co?!! :wink: ...w nowszych przekładach już są czworonożne owady :lol: :lol: :lol:

... a niby w świeckim państwie żyjemy, cholera :evil:...

Że się tak podczepię pod ten wątek. Nie chodzi o przedszkole (była religia, ale taka lajtowa, więc jakoś to zaakceptowałem).

Od tego roku córcia poszła do szkoły. Takiej normalnej, powszechnej - publicznej. No i właśnie byłem na pierwszej wywiadówce (o rrany fajnie było, znowu wywiadówki - ci wszyscy młodzi rodzice - odmładza mnie to :)

Zwróciło moją uwagę, że na ścianie w klasie wisi krzyż. Tylko. Jest ślad i gwóźdź po godle państwowym. Ale tylko ślad. Zapytałem panią wychowawczynię dlaczego. Zmieszana - nie umiała odpowiedzieć. Powiedziała tylko, że godło było i...na pewno będzie. Ale nadal nie ma. Tak mi się nasunęło z okazji Dnia Niepodległości. Jutro się wybieram do dyrekcji z grzecznym zapytaniem.

Gość Pepeg z Gumy

Zwróciło moją uwagę, że na ścianie w klasie wisi krzyż. Tylko. Jest ślad i gwóźdź po godle państwowym. Ale tylko ślad. Zapytałem panią wychowawczynię dlaczego. Zmieszana - nie umiała odpowiedzieć. Powiedziała tylko, że godło było i...na pewno będzie. Ale nadal nie ma. Tak mi się nasunęło z okazji Dnia Niepodległości. Jutro się wybieram do dyrekcji z grzecznym zapytaniem.

No jak dziecko. Zupełnie jak dziecko.

A może ta pani, obywatelu, należy do partii pana Marka Jurka ?

A jakbyście to Wy , obywatelu byli też w tej partii, to nie zamienilibyście godła ze zwykłego ptaka na wizerunek samego króla Polski?

Jest ślad i gwóźdź po godle państwowym. Ale tylko ślad.

Uff.. jak jest ślad to dobrze - znaczy, że nie zamieniono tylko się gdzieś ptaszysko zapodziało! Ale tak już bez ironii to coś niepokojącego jest w tym, że Pan Prezydent na uroczystości z okazji święta narodowego dyskutuje o obecności krzyży. Ani czas, ani miejsce. Mnie krzyże nie przeszkadzają, ale określenie krzyża jako "symbolu prawdy" to zdecydowane nadużycie.

Religia w przedszkolu ( inie tylko) zapoznaje i uczy dobrych norm współżycia społecznego,

przestrzegania prawa i miłości blizniego.

Czy to jest dobre czy złe??

Jezeli jest to złe trzeba zmienic, ale na co ??

Przyroda nie lubi próżni to co proponujecie zamiast religii??

Ja nie miałem, żona nie miała - takie czasy były - uważamy się za ludzi uczciwych, etycznych, praworządnych (aż do bólu ;). Lubią nas i szanują.

Pomagamy bliźnim i zwierzętom...

Znamy osobę, która klepie pacierze bez ustanku, cała jej rodzina bez przerwy tylko Kościół, Pan Bóg, Jezus i Maryja. Tak wrednych, złośliwych i chytrych ludzi jak oni nie spotkałem w życiu. A żyję już ładnych parę lat. I mam z nimi do czynienia na co dzień.

Więc mi tu nie pi...lcie dobrodzieju.

Przyroda nie lubi próżni to co proponujecie zamiast religii??

Zabawę. :wink: Tego nigdy za wiele. :p

Czasami jak widzę ile chcemy "upchać" w tych maluchów, to wydaje mi się, że odbieramy im dzieciństwo. :roll:

A tak na prawdę, to one nas mogą dużo więcej nauczyć Boga niż mi ich. :roll:

Religia w przedszkolu ( inie tylko) zapoznaje i uczy dobrych norm współżycia społecznego,

przestrzegania prawa i miłości blizniego.

Potrafisz to jakoś poprzeć argumentami, czy to tylko frazes.

Bo to, o czym piszesz można nazwać wychowaniem, a od wychowywania jest rodzina i cały system szkolnictwa od poziomu przedszkolnego do średniego, a nie tylko jeden przedmiot.

przestrzegania prawa i miłości blizniego

uczy także , że:

- Maria dziewica urodziła dziecko :-?

- że nie należy źle postępować nie dlatego , ze to jest nieetyczne tylko dlatego że jest szatan a za zle uczynki idzie sie do piekła

itp ...itd.... jak sama nazwa wskazuje nie jest to nauka etyki tylko nauka religii z całą otoczką - dlaczego akurat takiej? :roll:

Czy to jest dobre czy złe??

złe , że w szkole a nie w salkach /kościele/kaplicy a dzieci niewierzące muszą w tym czasie wychodzić z lekcji do świetlicy .... jak za karę jakąś :-?

Jezeli jest to złe trzeba zmienic, ale na co ??

jeśli już - na naukę etyki właśnie ...