matka dyrektorka 14.11.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ojcze nasz... to najprosza modlitwa - bo jest to modlitwa bardzo rodzinna, i dziecko od razu chwyta o co chodzi. Na początku modliła się po prostu do mnie a ja do Ojca, fajne uczucie jak dziecko klęczy przed Tobą i zanosi modły :0) straszno czy smieszno ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.11.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Amen!Lecę sprawdzić to fajne uczucie z synem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyonizy1 14.11.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 really mówilem : "tam się módl" a ona (wtedy 2latka może) uparcie do mnie "Ojce nas" więc pomyslałem ,że Pan Bóg i tak to przyjmie ,i w sumie nie zaszkodziło , że się trochę do kochającego ziemskiego ojca pomodliła bo pewnie pomogło jej to bezproblemowo pokochac Ojca niebieskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.11.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jeszcze słowo a się popłaczę.Zawsze jesteś taki wzruszający? Niebieskiego, jeśli już, to wielką literą, bo się ten zielony niepotrzebnie cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 14.11.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Phii...... do mnie moja młodzież też zwraca się " Ojcze Kochany" gdy kasa im się skończyła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 14.11.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 To może wymień chociaż 3 złe rzeczy które propaguje religia. chociażby taka jedna: osoby które po rozwodzie cywilnym wstepują w ponowny - świecki - związek małżeński popełniają grzech, nie mogą dostać odpuszczenia tego grzechu (bo wciąż będą w nim trwać), nie mogą uczestniczyć w pełni we mszy i de facto są odsunięte od kościoła - katolickiego. Patrząc z punktu widzenia chrześcijanina ewangelika - błędne, krzywdzące założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.11.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 fajne uczucie jak dziecko klęczy przed Tobą i zanosi modły :0) To chore.... Uważamm, że to prowokacja. Nikt normalny czegoś takiego nie napisze o własnym dziecku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.11.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 fajne uczucie jak dziecko klęczy przed Tobą i zanosi modły :0) To chore.... Uważamm, że to prowokacja. Nikt normalny czegoś takiego nie napisze o własnym dziecku. sedno sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.11.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 temat zastępczy religia zawsze i wszedzie jest ok, pod warunkiem , ze rodzice modlą się z dziecmi i tak jak przyrzekali na chrzcie - wychowują po katolicku. jeśli pluja na Kościół i religię a jednocześnie "dla świetego spokoju" posyłają dzieci na znienawidzona religię to są obłudnymi kanaliami- nowoczesnymi kołtunami. Zdecydujcie się ciemne kołtuny, albo jesteście zimni albo gorący - ja z takimi poglądami zrobiłbym wszystko żeby dziecko nie chodziło na religię a nie mieszałbym mu w głowie, To może by tak tych "kołtunów" nie wodzić na pokuszenie i przenieść religię ze szkół do parafii? bardziej szanowałbym ateistę, który chciałby konsekwentnie wychowywać dzieci na ateistów niż obłudników pół-ateistów którzy sami nie wiedza czym są i tylko mieszaja im w głowach. Potem wyrastają ludzie bez własciwości i bez charakteru za to podatni na wpływy. Natomiast byłbym największym kołtunem i kanalią gdybym nienawidząc religii posyłał tam dzieci, żeby komuś zrobić przyjemność. Szkoda dzieciaków. Kościoła katolickiego nie pokochają bo rodzice ich będą odciągać, naucza się tylko obłudy ale i klechom katolickim dadzą zarobić. Tak sie produkuje ciemne masy, Koleżanko, i tylko (albo aż) nadprzyrodzony charakter Kościoła i łaska boska sprawia , że to jakoś przetrwa Nie rozumiem, kto tej religii nienawidzi. Rodzice, czy dzieciaki. Tak czy siak, można temu zapobiec, a przynajmniej ograniczyć lokując religię tam gdzie jej miejsce: w parafii. dodam, że dla mnie jako katolickiego rodzica religia w przedszkolu czy szkole jest mało ważna w tym sensie , że no owszem pożyteczna bo coś tam sie dowie, czegoś nauczą ale przecież oni nie wychowają po katolicku. Tylko dom. Tu się zgadzam. Czegoś nauczy, na przykład, że połowa dzieciaków uczestnicząca w zajęciach z religii robi to dla świętego spokoju, (być może rodziców, w przypadku mniejszych dzieci) a nie z potrzeby duchowej. Można by tego uniknąć, czyniąc z religii zajęcia pozalekcyjne. W parafii. Wystarczy codzienny Ojcze Nasz, Zdrowaś, Credo, 10 przykazań, Aniele, Akty Strzeliste i sukcesywnie tłumaczyć o co chodzi, tu jest kwintesencja wiary. Z tym pogrubionym zgadzam się całkowicie. A reszta... ja wolę różaniec i apel jasnogórski Ale to i tak rytuał. Absolutnie nieszkodliwy, dla niektórych pomocny, ale tylko rytuał. Polecam jeszcze lekturę Pisma. Albo brewiarz, żywoty świętych, w każdym razie coś łączącego sfere religijną z intelektualną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 (...) Polecam jeszcze lekturę Pisma. Albo brewiarz, żywoty świętych, w każdym razie coś łączącego sfere religijną z intelektualną. Nie polecam Pisma... za dużo okrucieństwa i krwi... nawet Graham Mastrerton tyle krwi nie przelewa a jesli chodzi o dobry horror to polecam Stephena Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ...ale się porobiło! A myślałem że to tylko ja jestem forumowym heretykiem ...to że dostanę posadę Głównego Piecowego to nie wątpię ale chyba przedtem zaliczę jeszcze jakiś stosik... oj może być gorąco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.11.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 (...) Polecam jeszcze lekturę Pisma. Albo brewiarz, żywoty świętych, w każdym razie coś łączącego sfere religijną z intelektualną. Nie polecam Pisma... za dużo okrucieństwa i krwi... nawet Graham Mastrerton tyle krwi nie przelewa a jesli chodzi o dobry horror to polecam Stephena Kinga http://i48.photobucket.com/albums/f232/Thora_rune/Things%20to%20think%20about/bible_warning_label.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.11.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 really mówilem : "tam się módl" a ona (wtedy 2latka może) uparcie do mnie "Ojce nas" więc pomyslałem ,że Pan Bóg i tak to przyjmie ,i w sumie nie zaszkodziło , że się trochę do kochającego ziemskiego ojca pomodliła bo pewnie pomogło jej to bezproblemowo pokochac Ojca niebieskiego. Tiaaa... 2-latka jechała "ojcze Nasz"... A w przerwach Biblie na głos rodzinie czytała... Genialna taka... Jeżeli w wieku 2 lat nauczyła sie "Ojcze Nasz", to powinna do szkoły dla młodych geniuszy chodzić. Nie zaniedbałeś tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 16.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 really mówilem : "tam się módl" a ona (wtedy 2latka może) uparcie do mnie "Ojce nas" więc pomyslałem ,że Pan Bóg i tak to przyjmie ,i w sumie nie zaszkodziło , że się trochę do kochającego ziemskiego ojca pomodliła bo pewnie pomogło jej to bezproblemowo pokochac Ojca niebieskiego. Tiaaa... 2-latka jechała "ojcze Nasz"... A w przerwach Biblie na głos rodzinie czytała... Genialna taka... Jeżeli w wieku 2 lat nauczyła sie "Ojcze Nasz", to powinna do szkoły dla młodych geniuszy chodzić. Nie zaniedbałeś tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 16.11.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 (...) Polecam jeszcze lekturę Pisma. Albo brewiarz, żywoty świętych, w każdym razie coś łączącego sfere religijną z intelektualną. Nie polecam Pisma... za dużo okrucieństwa i krwi... nawet Graham Mastrerton tyle krwi nie przelewa a jesli chodzi o dobry horror to polecam Stephena Kinga http://i48.photobucket.com/albums/f232/Thora_rune/Things%20to%20think%20about/bible_warning_label.jpg megacelny prztyczek w pysmo sfiente, po polsku juz nie brzmialoby tak dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyonizy1 21.11.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 co w tym genialnego , ze 2latki mówią? I wcześniej modlilismy się co za róznica , że podlapala w wieku 2, 2,5 czy 3 lata? Ojcze nasz zna doslownie od kolebki- osłuchana Kiedy bylem sam w zasadzie sie nie modliłem. W tej dziedzinie raczej upadek niz wzlot. Natomiast kiedy przysięgałem na chrzcie , że wychowam po katolicku- {to postanowiłem że nie będę skurwielem i nie oszukam takiego ładnego dziecka - taki fenomenalizm) tylko wspólna modlitwą można to osiągnać. Wiele więcej nie można zrobić. % minut dziennie i cala rodzina korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmajewski 17.06.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam, Dla wszystkich zainteresowanych - istnieją serwisy wyszukiwawcze np. Znajdz-Przedszkole.pl gdzie jest kategoria "Religia", więc można łatwo znaleźc przedszkole gdzie nie będzie zajęc z religii. Nauczmy się szanowac nawzajem. Ja jestem wierzący i chcę, aby moje dziecko było wychowane w wierze katolickiej, ale szanuję też wszystkie osoby o odmiennych poglądach. Często wydaje mi się, że ateiści boją się religii jak diabeł wody święconej, a przecież przekazywane są tam wartości wpisujące się w powszechnie akceptowalny kanon zasad etyki. To jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 17.06.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ależ oczywiście, można znaleźć i takie bez religii.Opowiedz. to ludziom mieszkającym w miasteczkach i miastach gdzie przedszkoli jest sztuk 4-5 maksymalnie.Dla mnie najbliższe takie mogę znaleźć około 75 km od domu i nie jestem wyjątkiem.Dziękuję za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.06.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam, przecież przekazywane są tam (w przedszkolach - dopisek mój ) wartości wpisujące się w powszechnie akceptowalny kanon zasad etyki. To jak to jest? Wróć kilka postów wyżej, zobaczysz jakie "akceptowalne" wartości przekazywane są dzieciom, moze inaczej - dla mnie nieakceptowalne sa te "prawdy", a juz ich sposób przekazania jest karygodny. PS.w przedszkolu nie musi byc religii, jednak w zerówce jest to część podstawy programowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 17.06.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam, Dla wszystkich zainteresowanych - istnieją serwisy wyszukiwawcze np. Znajdz-Przedszkole.pl gdzie jest kategoria "Religia", więc można łatwo znaleźc przedszkole gdzie nie będzie zajęc z religii... Fantastyczny serwis! Tylko, że powinno się tam szukać przedszkola, w którym jest religia. Przecież związki wyznaniowe mogą prowadzić przedszkola! Samorządowe powinny być bezwyznaniowe. Przypominam, że do przedszkoli samorządowych zwykle jest kilkoro chętnych na jedno miejsce.W wieku przedszkolnym lepiej niech dziecko przekonuje do wiary rodzic niż katecheta. A jeżeli ktoś nie ma czasu czy chęci, to niech sobie przypomni co zadeklarował chrzcząc swoje dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts