Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek,komin i skropliny

Recommended Posts

Witam

czy w kominie w przypadku kominka z wkładem wodnym musi być odprowadzenie skroplin czy nie ?

Bo moja genialna brygada "fachowcuuff" nie przeczytała instrukcji i podstawkę do skroplin mam na poziomie zera budynku.

jestem dziś załamany.

pozdr

Nie wiem co ma na myśli przedmówca mówiąc ,że będzie upuszczał skropliny ręcznie(ciekawe).Do kominka z pł.wod.w pomieszczeniu gospodarczym mam zrobioną wyczystkę z drzwiczkami.Zaglądam tam niezbyt często i powiem ,że wyciągane medium to małe granulki grafitowe(raczej piasek grafitowy)praktycznie bez wilgoci.Trochę już pale i nie zauważyłem wydostających się z wyczystki skroplin.Jeżeli już (jeśli to możliwe to można się pokusić o odprowadzenie skroplin do kanalizy.Można ale nie jest to konieczne.

To mam na myśli, że jak spadnie spory deszcz, to mam w wyczystce kałużę. I tę kałużę muszę jakoś z niej wydostać.

Fakt, że kominkiem paliłem tylko raz. Może jak zacznie do wyczystki spadać sadza, to nie będzie kałuża, tylko sadzowe błoto. :-)

Masz tą kałuże czy przypuszczasz ,że będziesz miał przy dużych opadach?Jakoś nie było okazji palić kominkiem ale będąc teraz w domu poszedłem zobaczyć co piszczy w wyczystce od ostatniego czyszczenia.Padało przeca czasami niemiłosiernie.W wyczystce mam odrobinę wspomnianego piasku .Zero wilgoci.Wyżej pisałem ,że jeżeli to możliwe to dla Św-ego swojego spokoju wetnij się w kanalizę.

Mam. Znaczy miewam po dużych deszczach. Komin jest otwarty od góry, więc deszcz tam wpada. Na szczęście w takiej ilości, że wystarczy raz na jakiś czas podstawić miskę i wylać zawartość.

Na podejście kanalizacji już za późno... :( Zresztą to salon. I tak nie dałoby się jej estetycznie zrobić...

Mam. Znaczy miewam po dużych deszczach. Komin jest otwarty od góry, więc deszcz tam wpada. Na szczęście w takiej ilości, że wystarczy raz na jakiś czas podstawić miskę i wylać zawartość.

Na podejście kanalizacji już za późno... :( Zresztą to salon. I tak nie dałoby się jej estetycznie zrobić...

Piszesz ,że komin masz otwarty od góry.Dlaczego?W kominach systemowych(i nie tylko) zwieńczeniem tego co na górze jest "czapa". Stała albo ruchliwa-obrotowa nasadka :lol: :wink: .Mam tą pierwszą bez tych "srebnych" Cerkwi.