Monti2008 09.09.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Witamczy w kominie w przypadku kominka z wkładem wodnym musi być odprowadzenie skroplin czy nie ?Bo moja genialna brygada "fachowcuuff" nie przeczytała instrukcji i podstawkę do skroplin mam na poziomie zera budynku.jestem dziś załamany.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 09.09.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Tam raczej nie skropliny, tylko deszcz będzie wpadał. W ilościach nie za dużych. Nie podłączałem swojego Rondo Plusa do kanalizacji. Wodę będę upuszczał raz na jakiś czas "ręcznie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.09.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Witam czy w kominie w przypadku kominka z wkładem wodnym musi być odprowadzenie skroplin czy nie ? Bo moja genialna brygada "fachowcuuff" nie przeczytała instrukcji i podstawkę do skroplin mam na poziomie zera budynku. jestem dziś załamany. pozdr Nie wiem co ma na myśli przedmówca mówiąc ,że będzie upuszczał skropliny ręcznie(ciekawe).Do kominka z pł.wod.w pomieszczeniu gospodarczym mam zrobioną wyczystkę z drzwiczkami.Zaglądam tam niezbyt często i powiem ,że wyciągane medium to małe granulki grafitowe(raczej piasek grafitowy)praktycznie bez wilgoci.Trochę już pale i nie zauważyłem wydostających się z wyczystki skroplin.Jeżeli już (jeśli to możliwe to można się pokusić o odprowadzenie skroplin do kanalizy.Można ale nie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 10.09.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 To mam na myśli, że jak spadnie spory deszcz, to mam w wyczystce kałużę. I tę kałużę muszę jakoś z niej wydostać. Fakt, że kominkiem paliłem tylko raz. Może jak zacznie do wyczystki spadać sadza, to nie będzie kałuża, tylko sadzowe błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.09.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 To mam na myśli, że jak spadnie spory deszcz, to mam w wyczystce kałużę. I tę kałużę muszę jakoś z niej wydostać. Fakt, że kominkiem paliłem tylko raz. Może jak zacznie do wyczystki spadać sadza, to nie będzie kałuża, tylko sadzowe błoto. Masz tą kałuże czy przypuszczasz ,że będziesz miał przy dużych opadach?Jakoś nie było okazji palić kominkiem ale będąc teraz w domu poszedłem zobaczyć co piszczy w wyczystce od ostatniego czyszczenia.Padało przeca czasami niemiłosiernie.W wyczystce mam odrobinę wspomnianego piasku .Zero wilgoci.Wyżej pisałem ,że jeżeli to możliwe to dla Św-ego swojego spokoju wetnij się w kanalizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 10.09.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Mam. Znaczy miewam po dużych deszczach. Komin jest otwarty od góry, więc deszcz tam wpada. Na szczęście w takiej ilości, że wystarczy raz na jakiś czas podstawić miskę i wylać zawartość. Na podejście kanalizacji już za późno... Zresztą to salon. I tak nie dałoby się jej estetycznie zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.09.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Mam. Znaczy miewam po dużych deszczach. Komin jest otwarty od góry, więc deszcz tam wpada. Na szczęście w takiej ilości, że wystarczy raz na jakiś czas podstawić miskę i wylać zawartość. Na podejście kanalizacji już za późno... Zresztą to salon. I tak nie dałoby się jej estetycznie zrobić... Piszesz ,że komin masz otwarty od góry.Dlaczego?W kominach systemowych(i nie tylko) zwieńczeniem tego co na górze jest "czapa". Stała albo ruchliwa-obrotowa nasadka .Mam tą pierwszą bez tych "srebnych" Cerkwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 10.09.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 To jest Schiedel Rondo Plus. Na górze ma tylko stożek: http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-rondo-plus/schemat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts