Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parę lat temu miałam do czynienia z takim młynkiem przy zlewie. Z jednej strony niby wygodne, ale wymaga więcej miejsca, niż normalnie zajmuje zlew. Musi mieć doprowadzenie prądu i transformatorek, bo ma silniczek. Trzeba uważać, żeby nie wpadło tam coś, czego się nie da zemleć (nożyk, obierak, łyżeczka etc). Zwłaszcza przy dzieciach. Nie wiem, jakie i ile rodzajów można spotkać u nas na rynku, pewno technika posunęła się trochę od tamtego czasu. Ja tego ustrojstwa nie instaluję u siebie, bo postanowiłam mieć kompostownik.

Gdzieś czytałem, że ostatnio wprowadzono młynki "zasilane" ciśnieniem wody - nie wymagają doprowadzenia prądu.

Ja z tych samych względów co Luśka raczej nie będę miał, chociaż dużo o tym myślałem. Teraz zamiast młynka chyba poszukam takiego zlewozmywaka z "kanałem" do specjalnego kubła na odpagki organiczne. Bo miło jest obierać w zlewie a nie nad koszem do śmieci a jak będzie taki odtwór to bez schylania się do kosza będzie można obierać marchewkę...

A to ciekawe. Mi się wydawało, że dobrze jest dla oczyszczalni jak jej się wprowadzi zmielone resztki biologiczne. Wtedy będzie lepiej "fermentować" i przerabiać wszystko ... !

Przerabiać będzie, tylko osad trzeba będzie wywozić częściej.

Tylko dlatego nie warto wrzucać części stałych - włosów, siersci, petów, resztek jedzenia, obierzyn itp

• 2 weeks później...
Słuchajcie, a nie ma czegoś takiego jak kawałek rury ze zlewu, aby można wrzucać te obierki. Mnie męczy ciągłe sprzątanie zabrudzinej ściany od silnie barwiacych obierków.:wink: Może nie młynek, bo to pewno wyższa technika, ale jakieś prostsze rozwiązanie?

Jestem przekonany, że widziałem gdzieś takie zlewozmywaki ze specjalnym kanałem, który się kończył tak, że można było podstawić wiadro czy pojemnik na śmiecie.

Na ten kanał zakłądało się specjalną pokrywkę coby zapachy nie leciały... :smile:

Najpierw ciekawostka - czytałem, że w N.Y. zabroniono młynków. Zapewniło to lobby śmieciarzy, których dochody były przez to mniejsze.

Ja się obędę bez młynka, choć mile go wspominam z niemiłego wydarzenia. Do tej pory tylko 2 razy byłem "chory" :oops: i raz to właśnie zlew był najbliżej. Domyślacie się co by mnie czekało, gdyby nie było młynka :???:

Mieszkam w USA i taki mlynek mam od dawna, bardzo jest tutaj popularny. Ostatnio zwrocilem na nie uwage i ceny rozpoczynaja sie od 59$do okolo100$. A wiec nie wiem jaki mlynek ktos widzial w Polsce za 1800zl.