Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młynek do odpadków pod zlewozmywak, młynek do zlewu

Gość

Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parę lat temu miałam do czynienia z takim młynkiem przy zlewie. Z jednej strony niby wygodne, ale wymaga więcej miejsca, niż normalnie zajmuje zlew. Musi mieć doprowadzenie prądu i transformatorek, bo ma silniczek. Trzeba uważać, żeby nie wpadło tam coś, czego się nie da zemleć (nożyk, obierak, łyżeczka etc). Zwłaszcza przy dzieciach. Nie wiem, jakie i ile rodzajów można spotkać u nas na rynku, pewno technika posunęła się trochę od tamtego czasu. Ja tego ustrojstwa nie instaluję u siebie, bo postanowiłam mieć kompostownik.

Gdzieś czytałem, że ostatnio wprowadzono młynki "zasilane" ciśnieniem wody - nie wymagają doprowadzenia prądu.

Ja z tych samych względów co Luśka raczej nie będę miał, chociaż dużo o tym myślałem. Teraz zamiast młynka chyba poszukam takiego zlewozmywaka z "kanałem" do specjalnego kubła na odpagki organiczne. Bo miło jest obierać w zlewie a nie nad koszem do śmieci a jak będzie taki odtwór to bez schylania się do kosza będzie można obierać marchewkę...

• 2 weeks później...
Słuchajcie, a nie ma czegoś takiego jak kawałek rury ze zlewu, aby można wrzucać te obierki. Mnie męczy ciągłe sprzątanie zabrudzinej ściany od silnie barwiacych obierków.:wink: Może nie młynek, bo to pewno wyższa technika, ale jakieś prostsze rozwiązanie?

Najpierw ciekawostka - czytałem, że w N.Y. zabroniono młynków. Zapewniło to lobby śmieciarzy, których dochody były przez to mniejsze.

Ja się obędę bez młynka, choć mile go wspominam z niemiłego wydarzenia. Do tej pory tylko 2 razy byłem "chory" :oops: i raz to właśnie zlew był najbliżej. Domyślacie się co by mnie czekało, gdyby nie było młynka :???: