Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wrzucam wszystkie odpadki warzywno - owocowe (ogryzki, skórki itp), nie wrzucam pestek

Jak to robisz że wrzucasz ogryzki bez pestek???

Miałam na myśli pestki od np. śliwek - większe i twarde :D :D :D

Odnoście "zatyczek": u nas jest taka czarna gumowa - jak DorciaIQ pokazuje, a na to pasuje tradycyjne sitko od zlewu, więc żadne skarby przypadkowo nie wpadają.

woda zawierająca odpadki organiczne a więc azot biologiczny jest "brudniejsza" od wody bez tych odpadków, wpływa to na wzrost koncentracjii ścieków i i kosztów ich oczyszczenie. Ten problem maja anglicy gdzie koncentracja ścieków jest najwyższa w europie bo nie dośc że młynki ma prawie kazdy to jeszcze wyjatkowo oszczedzaja wode.

odpowiedz na temat ekologicznoscj.

Nie bardzo to kumam,chyba dlatego ze z chemia nie mam nic wspolnego.

Do mlynka wrzucamy to czego nie zjemy (z roznych powodow),a to co zjemy to przrabiamy,wszyscy wiemy na co.No i to cos rowniez idzie do scieku i to jest raczej nieuniknione.Chyba ze pozostanie nam siadanie na wiadrze i wywalanie zawartosci np.pod drzewka.

Skoro jak piszesz jest to szkodliwe,to nasunelo mi sie kolejne pytanie.

Z czym jest sie latwiej uporac w takim wypadku,z tym co splywa do oczyszczalni,czy z haldami smieci takze i tymi organicznymi zalegajacymi na wysypiskach?

Tak czy inaczej odpady trzeba i tak przerobić. Mam wrażenie, że te zmielone, organiczne przerobią sie w sposób naturalny. I to chyba zdrowsze niż proces gnilny gdzieś na kupie śmieci, którego efekty mieszają się z wszelką inną chemią z innych śmieci.

troche sie nie rozumiemy,

odpadki organiczne w wodzie sa żrodłem azotu tak jak nawozy sztuczne z pól i gnojowica. Istotą młynka z filtrem jest wyłączenie z obiegu wody dodatkowego źródła azotu. oczywiscie w polsce nie stanowi to zagrożenia bo mało gospodarstw domowych uzywa młynki, ale na zachodzie to problem. poza tym nie wszystko co "organiczne" jest nieszkodliwe dla srodowiska, i nie zawsze jak coś nam znika z oczu (w odpływie zlewozmywaka) to przestaje być problemem. :D chyba założe osobny wątek na temat "co można zrobić dla środowiska we własnym domu?

Do mlynka wrzucamy to czego nie zjemy (z roznych powodow),a to co zjemy to przrabiamy,wszyscy wiemy na co.No i to cos rowniez idzie do scieku i to jest raczej nieuniknione.Chyba ze pozostanie nam siadanie na wiadrze i wywalanie zawartosci np.pod drzewka.

Z czym jest sie latwiej uporac w takim wypadku,z tym co splywa do oczyszczalni,czy z haldami smieci takze i tymi organicznymi zalegajacymi na wysypiskach?

Ścieki trafiaja zwykle (przynajmniej powinny) do oczyszczalnio ścieków. W oczyszczalni następuje tzw oczyszczanie biologiczne. Mikroorganizmy przerabiaja te częsci organiczne, w uproszczeniu mówiąc zjadają. Problemem w Polsce są zbyt rozcieńczone ścieki i z tego powodu oczyszczalnie mają problem, bo mikroorganizmy "głoduja" i zdarza się że wymierają a oczyszczalnia nie pracuje prawidłowo. Stosowanie młynków w domach bardzo by pomogla w oczyszczaniu ścieków :wink: Ja mam teraz już drugi młynek i bardzo chwalę sobie to urządządzonko chociaż wybrałam go z bardziej egoistycznych pobudek - z wygodnictwa :lol:

Ścieki trafiaja zwykle (przynajmniej powinny) do oczyszczalnio ścieków. W oczyszczalni następuje tzw oczyszczanie biologiczne. Mikroorganizmy przerabiaja te częsci organiczne, w uproszczeniu mówiąc zjadają. Problemem w Polsce są zbyt rozcieńczone ścieki i z tego powodu oczyszczalnie mają problem, bo mikroorganizmy "głoduja" i zdarza się że wymierają a oczyszczalnia nie pracuje prawidłowo. Stosowanie młynków w domach bardzo by pomogla w oczyszczaniu ścieków :wink: Ja mam teraz już drugi młynek i bardzo chwalę sobie to urządządzonko chociaż wybrałam go z bardziej egoistycznych pobudek - z wygodnictwa :lol:

A więc - prosimy karmić oczyszczalnie ścieków :)

• 1 month później...

witam. pytanie jak w temacie. planuje w kuchni- dokładnie pod zlewozmywakiem- zamontowac taki właśnie młynek na odpady spożywcze: resztki z talerza do zlewu-młynek mieli i do ścieków, a talerz opłukany do zmywarki.. super wygodne rozwiązanie! tylko zastanawiam się z kim to omawiać- wydaje mi się, że musze poszukać elektryka który wie co w trawie piszczy- bo chyba elektryk to musi podłączyć..?

ktoś z Was drodzy Forumowicze macie to rozwiąznaie- jakies uwagi odnośnie montarzu, polecanej firmy..?

ooo!! dziekuję:) nie wiem co dzis dzieje się z moim głupim netem.. namęczyłam się, żeby wpisać wiadomośc- a o szukaniu mogę dziś zapomnieć.. :-?

cieszę się, że temat był juz poruszany- dziekuję :D

Ja mam młynek i jestem bardzo zadowolona.Ziemniaczki ,marcheweczke i inne warzywa obieram do zlewu i problem z głowy :lol: Ja polecam ! Nie wyciągam resztek ze zlewu tylko je spłukuję. :lol:
  • 7 months później...

Do tych, którzy wiedzą i powiedzą :wink:

Zakupiliśmy młynek, który waży , bagatela, a gdzieś z 8 kg.

Ja chcę zwykły zlewozmywak stalowy, dwukomorowy ( matowy, ale to nie ma nic do rzeczy :lol: ) mąż jest za silgranitowym, bo jak cienka blacha ma utrzymać taki ciężar ?

Czy On ma rację ? :o :D

• 1 month później...
Jestem zdecydowana na młynek do odpadów, zastanawiam się czy zlew musi mieć 2 bądz 1,5 komory, czy też można go zamontować w jednokomorowym :roll:
:)aneta młynek tez mam kupiony...hehe równo idziemy.Zlew miałam upatrzony ,wymarzony oczywiście biały,jednokomorowy,ceramiczny.Poczytałam troche i jednak kupiłam 1.5 komorowy.Np tam gdzie masz zamontowany młynek nie możesz lać gorącej wody.Takiej po ziemniakach,makaronach.Dlatego u mnie młynek w tej malutkiej komorze będzie.
:)aneta młynek tez mam kupiony...hehe równo idziemy.Zlew miałam upatrzony ,wymarzony oczywiście biały,jednokomorowy,ceramiczny.Poczytałam troche i jednak kupiłam 1.5 komorowy.Np tam gdzie masz zamontowany młynek nie możesz lać gorącej wody.Takiej po ziemniakach,makaronach.Dlatego u mnie młynek w tej malutkiej komorze będzie.

Potwierdzam. Dodatkowo dobrze jest czasem młynek po prostu zatkać jego własnym korkiem, a zlewu się nie da.

poza tym może ci wpaść np. łyzeczka i co?trzeba bedzie rozkręcać

fajna spraw,ale strasznie głośne to...

moi teściowie mają i nie uzywają-stare przyzwyczajenia, teściowa nadal jak obiera ziemniaki, to wyrzuca do kosza...