Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młynek do odpadków pod zlewozmywak, młynek do zlewu

Gość

Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 7 months później...

Generalnie podnoszę temat, mało jest na forum o takich młynkach (albo lamerski Gurthg nie potrafi znaleźć).

Macie doświadczenia, firmy? Co kupić?

Mnie coś się obiło o uszy, że przy POŚ nie powinno sie mielić obierków z ziemniaków, bo coś tam skrobia źle działa :o Ale może się mylę?

A co do tego (refleks, się ma, nie?) W poprzedni piątek instalowali mi POSia (bezdrenażowego) i napędzony obawami pytałem o młynek.

Odpowiedź była prosta: co zmielon, a organiczne, to się przyda, będzie pożywiać bakterie.

Witam

My mamy młynek Teka, bardzo dobry jakościowo ja zapłaciłem około 1000 zł z wyłącznikiem pneumatycznym tylko innej firmy (jakaś amerykańska) i już dwa razy się popsuł (wyłącznik oczywiście)... :x

Widziałem też włącznik z pilota auto-alarmu zamontowany w górnej szafce ( schowany przed dziećmi )...

Na rynku jest kilka firm produkujących takie urządzenia ale z Teką jest chyba najmniej problemów...

Dla mnie młynek to rewelacja o zaletach już mówili, więc nie będę się rozpisywał, wokół kosza nic nie śmierdzi i to dla mnie najważniejsze...

Słyszałem tylko, że nie za bardzo nadaję się do montowania w mieszkaniach ze względu na długości i średnicę rur kanalizacyjnych, potrafią się szybko zapchać...

Pozdrawiam.

Nie wiem , moze mam zbyt bujna wyobraznie , ale komus kto ma male dzieciaki w domu nie polecalbym takiego mlynka.

A obierki to juz powinno sie kompostowac. Przeciez nie trzeba leciec z kazdym obierkiem do kompostownika , moga spokojnie polezec i poczekac w jakims specjalnym pojemniku , oproznianym raz na jakis czas.

Acha , mlynek tez sie potrafi czasem zapchac.

Witam

My mamy młynek Teka, bardzo dobry jakościowo ja zapłaciłem około 1000 zł z wyłącznikiem pneumatycznym tylko innej firmy (jakaś amerykańska) i już dwa razy się popsuł (wyłącznik oczywiście)... :x

.

Paweł,

Czy dobrze rozumiem, że młynek z wyłącznikiem pneumatycznym nie wymaga podłączenia do prądu? Ja również zamierzam zamówić młynek Teki ale mój elektryk nie wie co to jest wyłącznik pneumatyczny i nie wiem czy potrzeba mi dodatkowego gniazdka czy nie.

Witam

.

Paweł,

Czy dobrze rozumiem, że młynek z wyłącznikiem pneumatycznym nie wymaga podłączenia do prądu? Ja również zamierzam zamówić młynek Teki ale mój elektryk nie wie co to jest wyłącznik pneumatyczny i nie wiem czy potrzeba mi dodatkowego gniazdka czy nie.

Witam

Wyłącznik pneumatyczny jest podłączany do prądu a do wyłącznika podłączany jest młynek, który nie posiada własnego włącznika, przycisk który jest montowany w okolicach lub na zlewozmywaku wytwarza ciśnienie które załącza lub rozłącza młynek poprzez odcięcie napięcia...

Tak więc potrzebne jest tylko jedno gniazdo...

Załącznik pneumatycny jest po to aby nie doprowadzać napięcia w okolice zlewu gdzie zazwyczaj jest dużo wody.

Reszta jest montowana w szafce...

Pozdrawiam

Paweł,

Witam

Wyłącznik pneumatyczny jest podłączany do prądu a do wyłącznika podłączany jest młynek, który nie posiada własnego włącznika, przycisk który jest montowany w okolicach lub na zlewozmywaku wytwarza ciśnienie które załącza lub rozłącza młynek poprzez odcięcie napięcia...

Tak więc potrzebne jest tylko jedno gniazdo...

Załącznik pneumatycny jest po to aby nie doprowadzać napięcia w okolice zlewu gdzie zazwyczaj jest dużo wody.

Reszta jest montowana w szafce...

Pozdrawiam

Wielkie dzięki!

• 1 year później...

NO dobra - jeszcze raz :):)

Właśnie sobie uświadomiłam, że zapomniałam o podłączeniu prądu do młynka na odpadki :):) Tynk już pewnie jest..........jakoś to będzie :):)

Zamierzacie mieć młynek ? A może już macie ? Jakiej firmy jest dobry jakościowo ?

Dzięki :)

Ja też zapomniałam o kabelku ale to nie problem- pociągnie sie z gniazdka. Młynek Franke 0,5KW mam nadzieje że wystarczy. mam oczyszczalnię biologiczna i odpadki jak znalazł zwłaszcza te drobne.

Dzięki Acca - juz gmeram za tym modelem :)

Widzę, że tak od 450 do 700 pln coś można wybrać - dzięki za trop :)

Polecam lekturę: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=67749964&v=2&s=0

Generalnie - albo się to urządzenie pokocha, albo będzie się żałować zakupu.

Jednak przy coraz bardziej restrykcyjnej gospodarce odpadami (czytaj: coraz większe opłaty za wywóz śmieci), młynek naprawdę się przydaje. Znika spora część śmieci.

Łatwiej też segregować pozostałe śmieci, bo praktycznie zostają tylko "suche" śmieci.

Na pewno warto kupić któryś z modeli In Sink Erator (firma Teka ma właśnie model tej firmy w swojej ofercie). Wybór jest już teraz naprawdę spory.

Polecam lekturę: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=67749964&v=2&s=0

Na pewno warto kupić któryś z modeli In Sink Erator (firma Teka ma właśnie model tej firmy w swojej ofercie). Wybór jest już teraz naprawdę spory.

no wlasnie tylko ktory z modeli Teka to In Sink Erator? bo przynajmniej w necie mozna znalezc dwa..na stronie Teka jeden:(

mynia_pynia - w bloku? A czasem i miejsca pomiędzy domami jest tak niewiele, że mamy do wyboru - zrobić kompostownik pod swoim oknem albo pod oknem sąsiada ;)

Teka miała do niedawna z oznaczeniem TR-50.1 (gdzie osobno można było kupić włącznik pneumatyczny). Teraz w ofercie jest model TR-50.2 z włącznikiem w standardzie. Pewnie jeszcze w hurtowniach jest starszy model i można jeszcze takowy kupić.

Model Teki można porównać do modelu ISE 55 (te same parametry wielkościowe i ta sama moc). Zapewne Teka zażyczyła sobie wygląd tylko dla niej, ale na każdym opakowaniu Teki znajdziesz oznaczenie In Sink Erator ;)