Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młynek do odpadków pod zlewozmywak, młynek do zlewu

Gość

Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz młynek do odpadków w zlewie w kuchni?

Recommended Posts

Dziękuję bardzo za baaardzo cenne wskazówki :lol: Tak wlaśnie myślałam,że na jednej komorze się nie da.

Martu Ty to jestes spory kawałek przede mna :wink: moja kuchnia jeszcze w głowie a Twoja juz cieszy :lol:

Monjan może i głośne ale nie używasz tego cały czas :lol: na szczęście no i ekologiczne i pozyteczne, nie dośc że zmielone odpady sa pożywką dla dobroczynnych bakterii to i w koszu nic nie smierdzi :wink:

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my mamy mlynek, uzywamy go i jestesmy z niego bardzo zadowoleni.

Zlewozmywak mamy 1.5 komorowy i mlynek zamontowany w mniejszej czesci.

Smialo mozna go zatykac korkiem z kompletu i komore napelnic woda jesli jest taka potrzeba.

Jezeli wpadnie cos do srodka co nie powinnoi tam sie znalezc nic nie trzeba rozkrecac. Otwor wlotowy jest na tyle duzy ze nawet facet wlazy tam reke.

Jesli chodzi o halas, to nie jest on wcale wiekszy niz np.miser, czy odkurzacz, a mlynek wlacza sie doslownie na pare,parenascie sekund.

Rowniez na plus wplwa to ze nic nie smierdzi ze smietnika bo nie ma tam resztek jedzenia, czy innych odpodkow organicznych.

Trzeba tylko pamietac, ze do mlynka powinien byc zlewozmywak z wiekszym otworem spustowym,nie jestem pewien ale chyba 90mm.

• 1 year później...
Ja też się nad młynkiem zastanawiam - na razie nie nad modelem tylko czy mieć czy nie mieć. Mamy oczyszczalnie biologiczną. Czy w związku z tym lepiej go mieć czy nie mieć, czy tez nie ma to przy oczyszczalni żadnego znaczenia?

Na pewno jakiś wpływ będzie to miało. Pewnie częstsze oczyszczanie.

Dla pewności zadzwoń do firmy Promat (+22) 834 67 93 - oni zajmują się sprowadzaniem firmy In Sink Erator, ale jak tam nie odpowiedzą 100%, to nie wiem gdzie :)

ulkap - każdy wskaże coś innego. Trochę tych wątków już było, więc podsyłam:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=90926153&v=2&s=0

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=67749964&v=2&s=0

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=45494379&v=2&s=0

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=66548978&v=2&s=0

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23461

http://forum.muratordom.pl/mlynek-do-odpadkow-zlew-1-czy-1-5-komorowy,t145978.htm?highlight=m%B3ynek

http://forum.muratordom.pl/mlynek-do-odpadkow,t63708.htm?highlight=m%B3ynek

Różnice na które można zwrócić uwage: moc, czy włącznik pneumatyczny jest w standardzie, pojemność komory mielenia i szybkość. W ISE EVO 100 i Evo 200 są już odpowiednio 2 i 3 tarcze rozdrabniające - dzieki temu resztki są jeszcze bardziej rozdrobnione. Franke, Teka, Pyramis, General Electric ma na razie włączniki w promocji, w wyposażeniu podstawowym, In Sink Erator włącznik ma w 65, Evo 100, Evo 200. Nie ma ich ISE 45 i 55.

Moc? Od 45 do 1 konika :) Średnia moc w większości młynków to około 55-65 KM. A im wyższa moc, tym "mocniejszy" młynek.

Młynki o słabszej mocy nie poradzą sobie z kostkami od kurczaka, mocniejsze juz tak. To tyle na szybko :)

Witam,

pozwole sobie dorzucic (wlasciwie to przypomiec, bo juz bylo w tym watku wyzej ze szczegolwymi objasnieniami) dwa zdania: mlynek NIE JEST opcja ekologiczna - wrecz przeciwnie. Scieki z rozdrobnionymi resztkami organicznymi sa duzo trudniejsze i drozsze do oczyszczenia. Wmawianie klientom, ze jest to opcja EKO, to jedna z wiekszych hipokryzji handlowych, jaka spotkalem - jak sprzedac oczywista wade jako zalete...

Jedyna opcja ekologicznego pozbycia sie odpadow organicznych jest ich kompostowanie - albo na wlasna reke albo (w miescie) w kompostowniach komunalnych.

Chcialem tez obalic mit i rozwiac obawy majacych malo miejsca na dzialce: dobrze utrzymany kompostownik NIE SMIERDZI o zadnej porze roku. Kompost ma zapach lesnej sciolki, ale tak delikatny, ze trzeba sobie podetknac go pod nos, zeby to poczuc. Kto nie wierzy, zapraszam do siebie - mam tuz przy drzwiach wejsciowych, ok. 1 metr szescienny objetosci i nikt nigdy nic z niego nie poczul.

• 4 months później...

Podrzucam temat gdyż rozważam zakup. Proszę o opinię osoby posiadające takie ustrojstwo. Opini jest wiele, skrajnych- jedni bardzo chwalą drudzy odradzają...

Najważniejszza rzecz- czy ma ktoś młynek posiadając zlew jednokomorowy? Bo akurat taki zamówiłam- zależało mi na dużej komorze, a w instrukcji piszą jak byk żeby młynka nie traktować gorącą wodą.. Więc jak w takim wypadku odcedzić makaron lub ziemniaki???

Czy posiadanie jednej komory wyklucza młynek?

Podrzucam temat gdyż rozważam zakup. Proszę o opinię osoby posiadające takie ustrojstwo. Opini jest wiele, skrajnych- jedni bardzo chwalą drudzy odradzają...

Najważniejszza rzecz- czy ma ktoś młynek posiadając zlew jednokomorowy? Bo akurat taki zamówiłam- zależało mi na dużej komorze, a w instrukcji piszą jak byk żeby młynka nie traktować gorącą wodą.. Więc jak w takim wypadku odcedzić makaron lub ziemniaki???

Czy posiadanie jednej komory wyklucza młynek?

Nie, posiadanie jednej komory nie wyklucza młynka. Nie ma żadnych przeciwskazań.

Co do gorącej wody - odcedzanie przez parenaście maksymlanie sekund ziemniaków raz dziennie młynkowi nic nie zrobi.

Producentowi chodziło raczej o to, że jak włączasz młynek to należy traktować go zimną/ciepłą, a nie gorącą wodą. Wtedy po prostu nie przegrzewa się. Odcedzając ziemniaki raczej młynka nie włącza się ;)

Pewnie znajdziesz też informacje o gorącym tłuszczu, że nie wolno. Nie powinno się w zwykłym zlewie bez młynka, zatem nie powinno sie także w tym z młynkiem. I znów - być może samemu młynkowi raz czy drugi nic nie zrobi, ale tłuszcz osadza sie na rurach odpływowych. Może dojśc do zatkania i wtedy wini się młynek, a nie wlewane tłuszcze.

Z młynkiem jest jak z niektórymi "dziwnymi" sprzętami - albo się je pokocha, albo znienawidzi i będzie się zastanawiać, bo jakiego ja to kupiłem/kupiłam ;) Moja znajoma koniecznie chciała mieć frytkownice, teraz mimo, że ją posiada, to robi w zwykłym garnku i przeklina zakup tej frytkownicy, bo jej tylko zawadza ;))

• 8 months później...

Używałem i polecam, najbardziej w przypadku gdy się nie ma ogródka czy kompostownika. Dla leniuchów cudowny.

A jak się myśli o jakiej małej uprawie za domem to wtedy odpady organiczne można lepiej zagospodarować i wtedy młynek staje się zbędny.

Czas pokaże która opcja wygra u mnie.

Pozdrawiam!

• 9 months później...
Witam. Kupiłem młynek na odpady Pyramis Classic. No i mam problem, nie wiem jak to zamontować. Czy ten sprzęt ma jakiś włącznik który się montuje na blacie? Czy ktoś kto posiada i użytkuje na co dzień takie ustrojstwo może się pochwalić zaletami i wadami. Pewnie mi powiecie że najlepiej zajrzeć do instrukcji obsługi, ale kupiłem, zostawiłem w kartonie i wyjechałem, a żona nie ogarnia tematu. Kamieniarz ma robić blaty do kuchni i boję się że na koniec potrzebna będzie dziura pod wyłącznik. Proszę o pomoc.

• 1 year później...
Ja mam zamontowany w zlewie właśnie podblatowym i nie ma problemu. Fakt że blat mam granitowy , a więc cięższy i bardziej stabilny. Przyznam szczerze że jak zacząłem się rozglądać za młynkiem to nawet do głowy mi nie przyszło że może mieć zastosowanie tylko w wybranych modelach zlewów. Sam młynek jest dosyć duży i waży ok 3 może 4 kg, przy uruchamianiu trzeba puścić bieżącą wodę i mielić, a wtedy to faktycznie może trochę ważyć, plus jakieś wibracje z działającego urządzenia, ale żeby aż tak żeby było niewskazane w zlewach podblatowych to nie wydaje mi się.Generalnie mój sprzęt ma jedną wadę, jak się często używa to idzie dużo wody, a reszta to same zalety.

• 1 month później...
  • 2 months później...
My mamy w domu i nie narzekamy, w sumie to taka rzecz, do której trzeba się przyzwyczaić. Początkowo nie byliśmy przekonani, ale teraz ciężko było by się nam przestawić. Może i to tak jak mówią nasi znajomi kwestia lenistwa- ale przynajmniej nic nam w kuchni nie śmierdzi, no i nie trzeba po myciu naczyń wydłubywać resztek z sitka. Cenowo też nam się to ładnie rozłożyło (my akurat mamy młynek od promat ) bo może i zainwestowaliśmy większą sumę, ale przynajmniej mniej czasu spędzamy w kuchni przy zlewie..A no i trzeba zaznaczyć że taki młynek to bardzo fajna sprawa w przypadku posiadaczy zmywarek...bo resztki wyrzucamy do zlewu odkręcamy wodę i tyle...

• 3 weeks później...

Witam,

od 6 miesięcy używam rozdrabniacza InSinkErator EVOLUTION 200.

Jestem bardzo zadowolony. Póki co zero problemów. Wrzucam do niego wszystko, radzi sobie z pestkami avokado, kości, skórki.

Raz niechcąco wpadła mi łyżeczka do herbaty: wynik 1:0 dla rozdrabniacza :)

najsłabiej radzi sobie z większymi fragmentami mięsa, czasami zwiną się w taki kłębek, na skutek tarcia i temp dochodzi do ścięcia białka i mięsko nie chce polecieć dalej. stało się tak może z 5 razy.

poza tym wszystko działa idealnie :D

za młynkiem na wszelki wypadek mam bardzo wąski syfon (kolanko), dzięi temu mam pewnośc że jak coś przeleci przez to zwężenie to nie zapcha mi dalej kanalizacji.

Raz przy masowej produkcji soku z marchewki puściłem chyba za mało wody i wrzuciłem za dużo suchej masy z marchewek na raz do rozdrabniacza i właśnie zapchałem to kolanko :|

po kilku minutach, po wyczyszczeniu tego kolanka wszystko działało znowu bez problemu :D

co do dużego zużycia wody, to zawsze coś za coś :)

ale za to nic mi nie podśmierduje z kosza na śmieci.

dodatkowo do rozdrabniacza podłączony jest odpływ wody ze zmywarki, czasem udaje mi się włączyć rozdrabniacz w czasie kiedy zmywarka pozbywa się wody :D

jedyne wady:

*cena, coś koło 2500-3000 pln

*zajmuje sporo miejsca pod zlewem, ale na szczęście mam zlew dwukomorowy i na styk ale zmieścił się obok kosza na śmieci znajdującego się pod główną komorą :D

polecam.

Edytowane przez endodontist

• 2 weeks później...

witam

to i ja dopisze sie do watku, moze sie komus przyda. Mam mlynek od lutego (od poczatku jak sie przeprowadzilem). Zastanawialismy sie z zona czy nam jest potrzebny czy nie. Zrobilem wywiad po znajomych - wszyscy zadowoleni. My, musze przyznac, takze jestesmy bardzo zadowoleni. Jest to bardzo przydatne urzadzenie. Ilosc smieci organicznych jest znaczaco zredukowana. Mlynek radzi sobie praktycznie ze wszystkim :). Tez mamy niewielkie kolanko pod mlynkiem i raz sie zapchalo zmielona marchewka.

Mlynek jaki mamy to InSink Erator 65. Kosztowal cos kolo 900 zl, ale przywiozlem go z USA. Tam mozna go dostac za polowe ceny ( wersji na 230V, na 110V jeszcze taniej jest). Bydle jest bardzo ciezkie, wazy kolo 10kg, wiec tylko sie oplaca go przywiezc, jak ktos ma pusty bagaz i specjalnie nie ma czego wiezc :).

Zajmuje bardzo duzo miejsca pod zlewozmywakiem. My mamy jednokomorowy wiec cala woda przechodzi przez mlynek. Po podwieszeniu go pod zlew nic juz pod niego nie wejdzie. Obok niego w szafce 60cm tez duzo juz nie wejdzie :). Trzeba o tym pamietac podczas projektowania mebli (smietnik zrobilismy w szafce obok a nie pod zlewem).

Pozdr,