Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C.O. + C.W.U. - prosze o pomoc i opinie!!!!!!!!!

ostros0204

Recommended Posts

Witam,

Jestem pod względem ogrzewania i hydrauliki wogóle całkowitym laikiem dlatego zwracam się o pomoc. Wiem, że pewnie zaraz dostane naganę za to, że powielam wątki ale z innych nie bardzo kumam. :oops: A więc od początku:

-dom z poddaszem użytkowym, 190 m2, porotherm 24 P+W, 15 cm syropian, okna 5cio komorowe, poddasze wełna 25 cm. Ok 70 m2 podłogówki.

Co sobie wymyśliłem

- piec gazowy + pompa ciepła do podgrzewania cwu Dimplex BWP 30 HLW + kominek z płaszczem wodnym.

I teraz moje pytania:

Czy to wogóle dobry pomysł?

Może coś inngo?

Piec gazowy zwykły czy kondensacyjny?

Piec gazowy z zasobnikiem czy bez?

Kominek z płaszczem wodnym czy może zwykły?

Będę wdzieczny za opnie i podpowiedzi.

Jeżeli masz gaz ziemny to użyj go do co i cwu. Bez żadnych pomp ciepła dla cwu oraz również kominków z płaszczem wodnym. Jeżeli chcesz kominek to zwykły z grawitacyjnym rozprowadzeniem powietrza do pomieszczeń przyległych do kominka (również na górze). Kociołek jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l na 4 osoby wystarczy. Możesz taki kociołek umieścić w łazience, obudować go szafką. Kociołek i zasobnik jak najbliżej odbiorników ciepłej wody wtedy nie musisz mieć cyrkulacji aby mieć komfort ciepłej wody.

Przy 160 m2 ( 30 m2 licze na garaż nieogrzewany) do ogrzania, gdzie U scian masz ok. 0,23 W/m2K ,

a poddasze masz dobrze ocieplone U < 0,2 W/m2K wystarczy ci kocioł kondensacyjny 1-funkcyjny z zasobnikiem, mocy 14-16 KW.

Kominek mżesz postawic rekreacyjnie/ awaryjnie najlepiej z płaszczem wodnym :)

Witam,

Jestem pod względem ogrzewania i hydrauliki wogóle całkowitym laikiem dlatego zwracam się o pomoc. Wiem, że pewnie zaraz dostane naganę za to, że powielam wątki ale z innych nie bardzo kumam. :oops: A więc od początku:

-dom z poddaszem użytkowym, 190 m2, porotherm 24 P+W, 15 cm syropian, okna 5cio komorowe, poddasze wełna 25 cm. Ok 70 m2 podłogówki.

Co sobie wymyśliłem

- piec gazowy + pompa ciepła do podgrzewania cwu Dimplex BWP 30 HLW + kominek z płaszczem wodnym.

I teraz moje pytania:

Czy to wogóle dobry pomysł?

Może coś inngo?

Piec gazowy zwykły czy kondensacyjny?

Piec gazowy z zasobnikiem czy bez?

Kominek z płaszczem wodnym czy może zwykły?

Będę wdzieczny za opnie i podpowiedzi.

Ostro idziesz. :wink: ale skoro masz pomysła to go realizuj bo opinie forowiczów chyba na nic się zdadzą jeżeli już w głowie świta pompa ciepła i piec gaz. oraz kzpłw. Gdzieś musiałeś to widzieć.Może idź do źródła?Zgadzam się z mpoplaw.Powiedziałbym ,że pomysł nieciekawy. :roll:

Pan rachunki za ogrzewanie beda w granicach 6000 PLN /rok. Inwestycja ca.30000 PLN. Za prąd zapłaci Pan tyle samo albo mniej a inwestycja 5000 PLN.

prosze skalkulować.

Te 6000zł/rok to z autopsji czy wyliczone dla domu , który podał ostros0204 ?

W" kostce" z lat 80-tych gdzie mieszkaja 2 rodziny takie opłaty byly jak dom z pustaka żuzlowego był nieocieplony ( U ścian ok. 1,2 W/m2/K )

Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek

Gdybym miał gaz to bym sie w takie kombinacje nie bawił

P.S. Ja za tą pompę pół roku temu dałem 6,5 tys zł (tak podrożały?)

Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek

Na to wychodzi ze podrozaly. Te 9000 zl to i tak po znajomosci. Normalnie ok 10-11 tys.

Witam

A jak sobie radzi ta PC u kolegi? daje rady nagrzac skutecznie wode w tym zbiorniku i ja to na rachunku za prad wyglada?