ostros0204 09.09.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Witam, Jestem pod względem ogrzewania i hydrauliki wogóle całkowitym laikiem dlatego zwracam się o pomoc. Wiem, że pewnie zaraz dostane naganę za to, że powielam wątki ale z innych nie bardzo kumam. A więc od początku: -dom z poddaszem użytkowym, 190 m2, porotherm 24 P+W, 15 cm syropian, okna 5cio komorowe, poddasze wełna 25 cm. Ok 70 m2 podłogówki. Co sobie wymyśliłem - piec gazowy + pompa ciepła do podgrzewania cwu Dimplex BWP 30 HLW + kominek z płaszczem wodnym. I teraz moje pytania: Czy to wogóle dobry pomysł? Może coś inngo? Piec gazowy zwykły czy kondensacyjny? Piec gazowy z zasobnikiem czy bez? Kominek z płaszczem wodnym czy może zwykły? Będę wdzieczny za opnie i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 09.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Jeżeli masz gaz ziemny to użyj go do co i cwu. Bez żadnych pomp ciepła dla cwu oraz również kominków z płaszczem wodnym. Jeżeli chcesz kominek to zwykły z grawitacyjnym rozprowadzeniem powietrza do pomieszczeń przyległych do kominka (również na górze). Kociołek jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l na 4 osoby wystarczy. Możesz taki kociołek umieścić w łazience, obudować go szafką. Kociołek i zasobnik jak najbliżej odbiorników ciepłej wody wtedy nie musisz mieć cyrkulacji aby mieć komfort ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 09.09.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Przy 160 m2 ( 30 m2 licze na garaż nieogrzewany) do ogrzania, gdzie U scian masz ok. 0,23 W/m2K , a poddasze masz dobrze ocieplone U < 0,2 W/m2K wystarczy ci kocioł kondensacyjny 1-funkcyjny z zasobnikiem, mocy 14-16 KW. Kominek mżesz postawic rekreacyjnie/ awaryjnie najlepiej z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 09.09.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Taki kocioł bym wybrał jakbym niał kase:http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapurmodul_1/cerapurmodul_2.aspx?detail=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 09.09.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Mariankossy - a co takiego jest w tym piecu co tłumaczy jego niemala cene. Sam bede niedlugo sie przymierzal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.09.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Witam, Jestem pod względem ogrzewania i hydrauliki wogóle całkowitym laikiem dlatego zwracam się o pomoc. Wiem, że pewnie zaraz dostane naganę za to, że powielam wątki ale z innych nie bardzo kumam. A więc od początku: -dom z poddaszem użytkowym, 190 m2, porotherm 24 P+W, 15 cm syropian, okna 5cio komorowe, poddasze wełna 25 cm. Ok 70 m2 podłogówki. Co sobie wymyśliłem - piec gazowy + pompa ciepła do podgrzewania cwu Dimplex BWP 30 HLW + kominek z płaszczem wodnym. I teraz moje pytania: Czy to wogóle dobry pomysł? Może coś inngo? Piec gazowy zwykły czy kondensacyjny? Piec gazowy z zasobnikiem czy bez? Kominek z płaszczem wodnym czy może zwykły? Będę wdzieczny za opnie i podpowiedzi. Ostro idziesz. ale skoro masz pomysła to go realizuj bo opinie forowiczów chyba na nic się zdadzą jeżeli już w głowie świta pompa ciepła i piec gaz. oraz kzpłw. Gdzieś musiałeś to widzieć.Może idź do źródła?Zgadzam się z mpoplaw.Powiedziałbym ,że pomysł nieciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostros0204 10.09.2009 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 No to co radzicie? Boję się drogiego gazu w pszyszłości dlatego takie kombinacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doswiadczony 10.09.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Pan rachunki za ogrzewanie beda w granicach 6000 PLN /rok. Inwestycja ca.30000 PLN. Za prąd zapłaci Pan tyle samo albo mniej a inwestycja 5000 PLN.prosze skalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostros0204 10.09.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Nie bardzo rozumiem. Ta pompa będzie mnie kosztować ok 9000. A w czasie zimy można ją podpiąc na powrocie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.09.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Pan rachunki za ogrzewanie beda w granicach 6000 PLN /rok. Inwestycja ca.30000 PLN. Za prąd zapłaci Pan tyle samo albo mniej a inwestycja 5000 PLN. prosze skalkulować. Te 6000zł/rok to z autopsji czy wyliczone dla domu , który podał ostros0204 ? W" kostce" z lat 80-tych gdzie mieszkaja 2 rodziny takie opłaty byly jak dom z pustaka żuzlowego był nieocieplony ( U ścian ok. 1,2 W/m2/K ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 11.09.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 mpoplaw ma racje-rozwiązanie przekombinowane za gazrurkę w ziemi bedziesz płacił miesięczny spory haracz. I globalnie zużycie energii PCi c.w.u na poziomie 100kWh/m-c nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostros0204 14.09.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Rozjasnilo mi sie troche w glowie ale nadal czekam na wasze opinie i pomysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 14.09.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek Gdybym miał gaz to bym sie w takie kombinacje nie bawił P.S. Ja za tą pompę pół roku temu dałem 6,5 tys zł (tak podrożały?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostros0204 14.09.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek Gdybym miał gaz to bym sie w takie kombinacje nie bawił P.S. Ja za tą pompę pół roku temu dałem 6,5 tys zł (tak podrożały?) Na to wychodzi ze podrozaly. Te 9000 zl to i tak po znajomosci. Normalnie ok 10-11 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 14.09.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek Gdybym miał gaz to bym sie w takie kombinacje nie bawił P.S. Ja za tą pompę pół roku temu dałem 6,5 tys zł (tak podrożały?) Witam A jak sobie radzi ta PC u kolegi? daje rady nagrzac skutecznie wode w tym zbiorniku i ja to na rachunku za prad wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 15.09.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jeśli już myślisz o pompie ciepła, to może ustawić całą instalację pod pompę, a dodatkowo zwykły kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 16.09.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Witam A jak sobie radzi ta PC u kolegi? daje rady nagrzac skutecznie wode w tym zbiorniku i ja to na rachunku za prad wyglada? Jeszcze sobie nie radzi. Stoi i czeka na podłączenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 16.09.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Witam A jak sobie radzi ta PC u kolegi? daje rady nagrzac skutecznie wode w tym zbiorniku i ja to na rachunku za prad wyglada? Jeszcze sobie nie radzi. Stoi i czeka na podłączenie... ale mam nadzieje ze jak zacznie sobie radzic to kolega napisze na tym forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 17.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam A jak sobie radzi ta PC u kolegi? daje rady nagrzac skutecznie wode w tym zbiorniku i ja to na rachunku za prad wyglada? Jeszcze sobie nie radzi. Stoi i czeka na podłączenie... ale mam nadzieje ze jak zacznie sobie radzic to kolega napisze na tym forum? Napiszę oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
takitom 18.09.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Znajomy ma gazowy piec kondensacyjny i powietrzną pompę ciepła do ogrzewania ciepłej wody w lecie. Całość działa bez zarzutu i kosztowała ok.15 tys. Dlaczego więc uważacie, że pomysł łączenia tych urządzeń jest nietrafiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts