Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C.O. + C.W.U. - prosze o pomoc i opinie!!!!!!!!!

ostros0204

Recommended Posts

Znajomy ma gazowy piec kondensacyjny i powietrzną pompę ciepła do ogrzewania ciepłej wody w lecie. Całość działa bez zarzutu i kosztowała ok.15 tys. Dlaczego więc uważacie, że pomysł łączenia tych urządzeń jest nietrafiony?

A czy znajomego żona ma już kochanka , czy uważasz, że pomysł takiego łączenia jest nietrafiony? :lol: :wink:

Za gaz i tak płaci miesięczny abonament 40zł za friko .

Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek

Gdybym miał gaz to bym sie w takie kombinacje nie bawił

P.S. Ja za tą pompę pół roku temu dałem 6,5 tys zł (tak podrożały?)

Na to wychodzi ze podrozaly. Te 9000 zl to i tak po znajomosci. Normalnie ok 10-11 tys.

No co ty? A tutaj http://www.allegro.pl/item722139233_pompa_ciepla_dimplex_od_termonet_pl.html

po 7.100 zł

kolego ostros0204 borykaliśmy sie z takim samym problemem jak twój, czyli jak mieć ciepło w domu za rozsądną cenę. Dokonaliśmy wyboru piec kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym. W zimę piec pełni tylko role wspomagającą CO i CWU głównym źródłem ogrzewania CO i CWU jest kominek z płaszczem wodnym. Nie oszukujmy się drewno jest najtańszym źródłem ciepła jakie istnieje i jeśli zależy Ci na małych rachunkach za gaz pal w kominku 1m3 drewna kosztuje 150 zł.

A ja nie widzę sensu (ekonomicznego) przy gazie ziemnym! z kotłem kondensacyjnym stosowania kominka z płaszczem wodnym bo z salonu robi się kotłownię (to w kotłowni powinien być piec na paliwo stałe). Solary to już wielka ekonomiczna pomyłka.

Kominek z płaszczem wodnym w tym przypadku komplikuje całą instalację, instalacja więcej kosztuje niże bez płaszcza a i drewno kominkowe nie jest już takie tanie w porównaniu z gazem ziemnym!

Co innego jak się ma za źródło ogrzewania domu gaz płynny prawie tak samo drogi jak prąd elektryczny...

Taka pompa to się nadaje jak ktoś nie ma dostępu do gazu i ma np. piec na paliow stałe i chce uniknąć palenia w lecie (żeby podgrzać c.w.u) - czyli mój przypadek

Gdybym miał gaz to bym sie w takie kombinacje nie bawił

P.S. Ja za tą pompę pół roku temu dałem 6,5 tys zł (tak podrożały?)

Na to wychodzi ze podrozaly. Te 9000 zl to i tak po znajomosci. Normalnie ok 10-11 tys.

No co ty? A tutaj http://www.allegro.pl/item722139233_pompa_ciepla_dimplex_od_termonet_pl.html

po 7.100 zł

No pieknie! Ale takie ceny mi podano.

kolego ostros0204 borykaliśmy sie z takim samym problemem jak twój, czyli jak mieć ciepło w domu za rozsądną cenę. Dokonaliśmy wyboru piec kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym. W zimę piec pełni tylko role wspomagającą CO i CWU głównym źródłem ogrzewania CO i CWU jest kominek z płaszczem wodnym. Nie oszukujmy się drewno jest najtańszym źródłem ciepła jakie istnieje i jeśli zależy Ci na małych rachunkach za gaz pal w kominku 1m3 drewna kosztuje 150 zł.

Powoli też dochodzę do takiego samego wniosku jak Wy. Nie ma co przesadzać.

Pozdrawiam.

Jeszcze jak możesz to napisz na jakie firmy się zdecydowaliście. Ja myślę o piecu De Dietricha i kominku Lechma bądź Makroterm.

Pozdrawiam.

Jeszcze jak możesz to napisz na jakie firmy się zdecydowaliście. Ja myślę o piecu De Dietricha i kominku Lechma bądź Makroterm.

Pozdrawiam.

kotła gazowego jeszcze nie wybraliśmy na razie się nam nie spieszy mamy czas, z kominków podobają nam się makrotermy. w poniższym linku bedziesz miał lekturę mnie to przekonało to takiej opcji (kominek z PW + kondensat) http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-kominkow-z-plaszczem-wodnym,t36551.htm

poczytaj.

U mnie do tego zestawu jest jeszcze solar, aby latem nie palić w kominku i nie używać kotła. Kominek będzie służył obniżeniu kosztów za ogrzewanie

Sam chce zamontować takie rozwiązanie, kondensat, kominek z płaszczem i solary. Do domu około 240 m2, 6 mieszkańców cena około 60 tysi za wszystko (40 m2 podłogówki, 17 kaloryferów, itd)

Bazhyl czy u ciebie taki zestaw już działa? Jeśli tak to jakie masz spostrzeżeniaz jego zastosowania?

• 4 weeks później...

Ratunku! Za chwilę zacznie powstawać nasz dom, a my nie zdecydowaliśmy jeszcze ostatecznie czym będziemy go i wodę grzać... Ciągle mamy wątpliwości, a rozmowy z fachowcami nie pomagają, bo co kraj, to obyczaj...

Domek będzie niewielki - 84 m2 powierzchni użytkowej, dwie osoby mieszkające na stałe, brak szans na podłączenie gazu ziemnego w najbliżej (lub jakiejkolwiek) przyszłości.

Pierwszą myślą było ogrzewanie na ekogroszek, potem pojawił się pomysł na gaz płynny. Na wszelki wypadek zgłosiliśmy butlę podziemną do pozwolenia na budowę, ale ciągle się wahamy. Za jednym przemawia bezobsługowość, za drugim.. no właśnie, co przemawia za ekogroszkem? Uważałam dotychczas, że niska cena, ale podobno ogrzewanie węglem wcale tak tanio nie wychodzi i jego kaloryczność, jest niższa (?)

Czy mogę prosić o Wasze opinie?

Czyli ekogroszek?

Ile pożre mi piec miesięcznie, przy założeniu, że grzejemy do 19-21 st C (lazienka 23 st C), do 17 jesteśmy w pracy, dom jak już mówiłam jest niewielki i dość przyzwoicie ocieplony (PH 25 + styro 15; dach wełna 25). Podłogówka ok 55 m2 podłogówki, reszta kaloryfery (szt. 3) + garaż z kaloryferem (lub dwoma) 22 m2???

Kurczę, nie wiem, ile to by Wam wyszło...

Może "ekogroszkowcy" się wypowiedzą ?

Ale mam dwie koleżanki, które mają ekogroszki i wcale nie żałują.

Podobno nie taki diabeł straszny.

Mają naprawdę dobre piece z podajnikami i uzupełniają go raz na 3 - 5 dni.

Miały podobną sytuację jak Wy : zero szans na gaz, więc dylematy odpadły już na starcie.

:wink:

Ja mam inną sytuację, gaz dosłownie w granicy działki... i ostatecznie wybraliśmy gaz.

Ratunku! Za chwilę zacznie powstawać nasz dom, a my nie zdecydowaliśmy jeszcze ostatecznie czym będziemy go i wodę grzać... Ciągle mamy wątpliwości, a rozmowy z fachowcami nie pomagają, bo co kraj, to obyczaj...

Domek będzie niewielki - 84 m2 powierzchni użytkowej, dwie osoby mieszkające na stałe, brak szans na podłączenie gazu ziemnego w najbliżej (lub jakiejkolwiek) przyszłości.

Pierwszą myślą było ogrzewanie na ekogroszek, potem pojawił się pomysł na gaz płynny. Na wszelki wypadek zgłosiliśmy butlę podziemną do pozwolenia na budowę, ale ciągle się wahamy. Za jednym przemawia bezobsługowość, za drugim.. no właśnie, co przemawia za ekogroszkem? Uważałam dotychczas, że niska cena, ale podobno ogrzewanie węglem wcale tak tanio nie wychodzi i jego kaloryczność, jest niższa (?)

Czy mogę prosić o Wasze opinie?

No dobrze ale skoro macie już projekt to musieliście się na coś zdecydować bo: jesli ekogroszek to musicie mieć kotłownię i pomieszczeni na składowanie opału co przy tej powierzchni zabierze wam ok. 10% powierzchni domu a jeśli tego nie zrobiliście to gdzei postawicie kocioł?

A macie przewidziany komiek? jeśli tak to może dołożyć parę grzejników elektrycznych, i grzać takim zestawem (i oczywiście dobrze ocieplić dom ale to bez wzgledu na rodzaj ogrzewania)

U mnie jest podobny metraż, trochę słabiej ocieplony. Z obliczeń wynika mi, że nawet jak gaz jest 2x droższy od ekogroszku, to przy takim metrażu będzie to różnica na poziomie 1000-2000 zł rocznie. A kotłownia może służyć jako suszarnia, można do niej wstawić pralkę i generalnie robi się gratisowe pomieszczenie. A 'w razie czego' zostawiam wolny luft spalinowy (komin i tak budowaliśmy), dojdzie wymiennik ciepła za 500 zł, jakieś naczynie przeponowe (150 zł), może bufor (500 zł) i malutki kocioł węglowy (np. Zębiec KU 6kW za 1700 zł). Wolę powrzucać trochę węgla w kotłowni niż robić z salonu kotłownię, nie robiłem kominka. Ale założenie mamy takie, że startujemy na gazie i zobaczymy, jak to wszystko wyjdzie.

• 2 weeks później...
U mnie jest podobny metraż, trochę słabiej ocieplony. Z obliczeń wynika mi, że nawet jak gaz jest 2x droższy od ekogroszku, to przy takim metrażu będzie to różnica na poziomie 1000-2000 zł rocznie. A kotłownia może służyć jako suszarnia, można do niej wstawić pralkę i generalnie robi się gratisowe pomieszczenie. A 'w razie czego' zostawiam wolny luft spalinowy (komin i tak budowaliśmy), dojdzie wymiennik ciepła za 500 zł, jakieś naczynie przeponowe (150 zł), może bufor (500 zł) i malutki kocioł węglowy (np. Zębiec KU 6kW za 1700 zł). Wolę powrzucać trochę węgla w kotłowni niż robić z salonu kotłownię, nie robiłem kominka. Ale założenie mamy takie, że startujemy na gazie i zobaczymy, jak to wszystko wyjdzie.

Witam, ja bede mial podobny metraz i decyduje sie na pelet i jakis dobry kociolek, mam piwnice a w niej spora kotlownie, pomimo ceny peletu przy tym metrazu duzo nie powinno to kosztowac a wygoda wieksza niz przy ekogroszku.... decyduje sie na pelet i gorny ruszt do palenia drewnem, faworyt jak na razie to R-eco pellet...

pozdrawiam