Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż szafek kuchennych w BK !

Piczman

Recommended Posts

Ma ktoś doświadczenie w powyższym temacie? Dziś przywożą mi meble i chcę je sam zamontować a mam ściany z betonu komórkowego odmiany 400 .Chciałbym aby były bardzo solidnie powieszone.

Słyszałem że są jakieś listwy montażowe ale nie mogę nic znaleźć ,,, A może normalnie na kołkach rozporowych?

Jeśli macie jakieś doświadczenia z montażem kuchni w BK i nie tylko :wink: to będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdr.

Wyzwaniem dopiero to jest montaż szafek do ceramiki :D - przeżyłem to bo sam montowałem szafki ...

A listwy - to o takie chodzi :

http://sklep.pgi.com.pl/images/c_658_1114_1119_1121_1127__254944.jpg

- powinny być na wyposażeniu szafek . Listwy mają tą zaletę że po powieszeniu nań szafek można dokonywać regulacji szafek we wszystkich kierunkach .

Tylko że do listwy są specjalne zawieszki montowane wewnątrz szafki - na zwykłych uszach się nie powiesi. Całość wygląda tak: http://www.intermat.pl/podstrony/16_uchwyty/txt_16uchwyty.htm.

Ale warto te kilka złotych zainwestować.

W rzecz samej - ale to jest komplet w wypadku zawieszeń na listwach .

Szafki kuchenne na ścianie z bk odm. 400 mocowałem przy pomocy kołków rozporowych do tegoż bk przeznaczonych. Średnica 10 lub 12 mm, długość 120mm. No i wiszą sobie szafki 80-tki z ładunkiem szkła i porcelany od kilku lat. Warunek - kołki muszą być lekko "przewymiarowane". :wink:

po prosu zamiast "uszków" zawiesza się takie cuś ... żadna filozofia :roll:

tzn w listewce na scianie jest dziurka a w szafce haczyk... ? sorry jesli nie zrozumialem - nigdy tego nie widzialem... :oops:

boszszsz... no logiczne, że jak coś gdzieś wystaje to musi być też gdzieć cuś wklęsłe coby pasowało :roll: :wink: :lol:

listwa składa się z części mocowanej do ściany i części mocowanej do szafki ...

idź do sklepu , poproś o pokazanie takiej listwy i będziesz wszystko wiedział :roll:

albo se w necie obrazka poszukaj ....

tzn w listewce na scianie jest dziurka a w szafce haczyk... ? sorry jesli nie zrozumialem - nigdy tego nie widzialem... :oops:

Zobacz to: http://www.forum.slask.pl/oferta/akcesoria/rozne/index.html

i kliknij na: listwa montażowa oraz zawieszka uniwersalna.

Listwę mocujesz do ściany, zawieszkę (2 szt.) montujesz w górnym rogu w szafce. Z tyłu szafki wystaje tylko ucho od zawieszki. Szafka przesuwa się po listwie natomiast poziom i wysokość można regulować śrubą w zawieszce (regulacja do 15 mm).

panda że ja nie pomyślałem o Tobie :p Tylko że Ty masz drewniane,ale chyba sposób montażu podobny nie ?

Mam już te meble, są na nich te zawieszki,listwy pewnie tez gdzieś ale nie rozpakowałem jeszcze wszystkiego.

Może ktoś napisać od czego zacząć i jak krok po kroku to sklecić ?

Blat jest w kilku częściach i będę mógł zawieźć go żeby mi stolarz otwory ładne zrobił więc zostaje tylko ustawić "dół" a jest na regulowanych nóżkach i powiesić "górę" .

Chyba dam radę co ? :roll:

po prosu zamiast "uszków" zawiesza się takie cuś ... żadna filozofia :roll:

boszszsz... no logiczne, że jak coś gdzieś wystaje to musi być też gdzieć cuś wklęsłe coby pasowało :roll: :wink: :lol:

...

dagula nie bądź wulgarna :D