Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie wymiary powinien mieć wyłaz dachowy?

kar_ma

Recommended Posts

Proszę o pomoc w temacie wymiaru wyłazu dachowego. Interesuje mnie taki z szybą zespoloną, będzie się znajdował w połaci dachu na stryszku.

W projekcie architekt narysował wyłaz 75 cm x 89 cm. Okazuje się, że nie ma wyłazów o takich wymiarach. Przekazałam projekt do wyceny dachówki i akcesoriów i widzę, że zaproponowano wyłaz o Velux Velta 45 x 73. Czy taki nie będzie za mały? Czy szerokość 45 cm wystarczy do wyjścia na dach?

Na stronie Veluxa widziałam wyłaz z szybą zespoloną GTV 103 o wymiarach 54 x 83, ale będę musiała za niego zapłacić prawie 300 zł więcej. Czy warto?

Dziękuję za odpowiedzi

kar_ma

Ja mam taki wyłaz Velux Velta 45x55cm / jeszcze mniejszy / - namówił mnie na taki rozmiar wyłazu mój wykonawca dachu - jest to największy błąd jaki popełniłem - taki wyłaz to nieporozumienie - przecisnąć się przezeń graniczy z cudem ! Weź pod uwagę że rozmiar podany jest rozmiarem ościeżnicy - faktycznie okienko jest mniejsze .

Bezwzględnie nabądź większy - o wiele większy 85x85cm - jest taki w ofercie Veluxa - wygoda w wychodzeniu przezeń i większy stopień doświetlenia strychu - ja niestety wtopiłem i teraz to już po filipku ... :evil:

..... i większy stopień doświetlenia strychu - ja niestety wtopiłem i teraz to już po filipku ... :evil:
.

To ja walczyłem aby jak najmniej słońca na i pod moją antracytową blacho-dachówkę(kominki srynki wentylacynki itp) a ty dokładasz doświetlenie strychu...po huk???Grasz tam w pompinga w słoneczny dzień i wyłaz potrzebny ci jak największy?Ile razy trzeba wyliść przez niego na dach? ja przez swego malucha nie wyłaziłem jeszcze ani razu.Mam drabiny dwuspadowe i to mi wystarczy by bezpiecznie się po nim poruszać. 8) :wink:

aha gadałem z kominiarzem ile ma w tali :lol: :lol: :wink: :wink: by się zmieścił jak przyjdzie czyścić komin.

..... i większy stopień doświetlenia strychu - ja niestety wtopiłem i teraz to już po filipku ... :evil:
.

To ja walczyłem aby jak najmniej słońca na i pod moją antracytową blacho-dachówkę(kominki srynki wentylacynki itp) a ty dokładasz doświetlenie strychu...po huk???Grasz tam w pompinga w słoneczny dzień i wyłaz potrzebny ci jak największy?Ile razy trzeba wyliść przez niego na dach? ja przez swego malucha nie wyłaziłem jeszcze ani razu.Mam drabiny dwuspadowe i to mi wystarczy by bezpiecznie się po nim poruszać. 8) :wink:

aha gadałem z kominiarzem ile ma w tali :lol: :lol: :wink: :wink: by się zmieścił jak przyjdzie czyścić komin.

U mnie dachówka ceramiczna na dachu / ciemny brąz / i 20-25cm wełny ocieplenia połaci do samej kalenicy - stryszek mam wykończony , wyłożony K-G i pomalowany , na podłodze wykładzina - w jednej części mam garderobę na mało używane okrycia , ubrania etc ... , w drugiej miejsce magazynowania sprzętów , pudeł i innego rupiecia generalnie , oraz router wifi do netu dla całego budynku - wiekszy wyłaz znacznie lepiej doświetliłby strych - po co za każdym razem zapalać światło tam wchodząc ?

Jak często wychodzę na dach przez wyłaz - systematycznie conajmniej kilka razy w roku - przed i po sezonie kominkowym do inspekcji i czyszczenia komina choćby ... Mam sie na drabiny wspinać z poziomu gruntu ?? - a po co jak mam wyłaz ??

Ostatnio montowałem antenę od netu radiowego - właśnie na kominie - musiałem wyłazić kilka razy przez ten mój wyłaz na dach - umęczyłem się i złościłem - a nie musiałbym jakbym miał większy wyłaz ...

Jak dla mnie wiekszy wyłaz to większy komfort wychodzenia na dach - a wychodzić trzeba będzie - i to im dłużej się mieszka tym częściej ...

.

U mnie dachówka ceramiczna na dachu i 20-25cm wełny ocieplenia połaci do samej kalenicy - stryszek mam wykończony , wyłożony K-G i pomalowany , na podłodze wykładzina - w jednej części mam garderobę na mało używane okrycia , ubrania etc ... , w drugiej miejsce magazynowania sprzętów , pudeł i innego rupiecia generalnie , oraz router wifi do netu dla całego budynku - wiekszy wyłaz znacznie lepiej doświetliłby strych - po co za każdym razem zapalać światło tam wchodząc ?

Jak często wychodzę na dach przez wyłaz - systematycznie conajmniej kilka razy w roku - przed i po sezonie kominkowym do inspekcji i czyszczenia komina choćby ... Mam sie na drabiny wspinać z poziomu gruntu ?? - a po co jak mam wyłaz ??

Ostatnio montowałem antenę od netu radiowego - właśnie na kominie - musiałem wyłazić kilka razy przez ten mój wyłaz na dach - umęczyłem się i złościłem - a nie musiałbym jakbym miał większy wyłaz ...

Jak dla mnie wiekszy wyłaz to większy komfort wychodzenia na dach - a wychodzić trzeba będzie - i to im dłużej się mieszka tym częściej ...

Albo ja coś mylę albo ty?Stryszek czy poddasze?

Albo ja coś mylę albo ty?Stryszek czy poddasze?

STRYCH , bądź stryszek - jak zwał tak zwał :D

Poddasze mam użytkowe - sypialnie ,łazienka , salonik , hall etc ... - z hallu na poddaszu po schodach rozkładanych wchodzę na strych - i jego to opisuję .

Jak rozumiem budynek masz trzy kondygnacyjny lub cztery.piwnica,parter,poddasze użytkowe i strych użytkowy czy tak?

- ekhhh - aż tak to trudno zrozumieć ?? - po schodzach rozkładanych z poddasza wychodzi się na strych - komin mam mniej więcej w 3/4 długości strychu po podłodze - i obok komina mam wyłaz który doświetla tą część strychu - i w tej części strychu mam miejsce przeznaczone na garderobę - tak to nazwałem - nie jest to stricte garderoba / te mam na parterze i poddaszu / tylko miejsce gdzie mam porobione szafki , półki z drewna i wieszaki i tam żona umieszcza nieużywane sezonowo elementy garderoby etc ... - w związku z tym cały strych mam wykończony K-G , pomalowany , zrobiona podłoga etc ... .

Po drugiej stronie komina / komin ocieplony , wykończony K-G i pomalowany / na strychu mam miejsce składowania nieużywanych sprzętów , pudeł po sprzęcie który jeszcze jest na gwarancji etc ...

Dla mnie strych nie jest burdelnikiem z gołą folia na skosach i surowymi dechami na podłodze - i tyle - coś jeszcze chcesz wiedzieć ?

Jak rozumiem budynek masz trzy kondygnacyjny lub cztery.piwnica,parter,poddasze użytkowe i strych użytkowy czy tak?

Dom parterowy z użytkowym poddaszem plus piwnica , nad poddaszem strych - w kalenicy wysokość pomieszczenia strychu to 2m - takoż normalnie można stanąć nie schylając się - fotki mojego domu w stopce jak jesteś ciekaw ...

- ekhhh - aż tak to trudno zrozumieć ?? - po schodzach rozkładanych z poddasza wychodzi się na strych - komin mam mniej więcej w 3/4 długości strychu po podłodze - i obok komina mam wyłaz który doświetla tą część strychu - i w tej części strychu mam miejsce przeznaczone na garderobę - tak to nazwałem - nie jest to stricte garderoba / te mam na parterze i poddaszu / tylko miejsce gdzie mam porobione szafki , półki z drewna i wieszaki i tam żona umieszcza nieużywane sezonowo elementy garderoby etc ... - w związku z tym cały strych mam wykończony K-G , pomalowany , zrobiona podłoga etc ... .

Po drugiej stronie komina / komin ocieplony , wykończony K-G i pomalowany / na strychu mam miejsce składowania nieużywanych sprzętów , pudeł po sprzęcie który jeszcze jest na gwarancji etc ...

Dla mnie strych nie jest burdelnikiem z gołą folia na skosach i surowymi dechami na podłodze - i tyle - coś jeszcze chcesz wiedzieć ?

Dlatego piszesz jakimiś szyframi nad którymi trza się zastanowić..Garderoba to garderoba a nie nazwane prze ciebie pomieszczenie do innych poruczeń.Np. moja garderoba z drzwiami przesuwnymi kosztowała w sypialni 3500 zyla.Zdziwiło mnie to ,że możesz chodzić po swoim stryszku,że masz płyt GK na ścianach itd.Mój nie dość ,że mały to jeszcze nie poręczny.

Ale z ciebie porządniś aż mi wstyd :oops: :oops: :oops: .W takim razie muszę coś zrobić ze swoim...ale szkoda kasy bo on w takim wyglądzie doskonale spełnia swoją rolę.Ja z niego wypompowuje przez kominki gorące powietrze w lecie.Ma być tam chłodno ale i nie za ciepło. Ot i wsio.