Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie wymiary powinien mieć wyłaz dachowy?

kar_ma

Recommended Posts

Proszę o pomoc w temacie wymiaru wyłazu dachowego. Interesuje mnie taki z szybą zespoloną, będzie się znajdował w połaci dachu na stryszku.

W projekcie architekt narysował wyłaz 75 cm x 89 cm. Okazuje się, że nie ma wyłazów o takich wymiarach. Przekazałam projekt do wyceny dachówki i akcesoriów i widzę, że zaproponowano wyłaz o Velux Velta 45 x 73. Czy taki nie będzie za mały? Czy szerokość 45 cm wystarczy do wyjścia na dach?

Na stronie Veluxa widziałam wyłaz z szybą zespoloną GTV 103 o wymiarach 54 x 83, ale będę musiała za niego zapłacić prawie 300 zł więcej. Czy warto?

Dziękuję za odpowiedzi

kar_ma

okno z szyba? jak na wylaz to, chyba bez szyb/y

Chodzi o wygodne wymiary do wychodzenia na dach.

45 x 73 :roll:.Sobie takowy zamontowałem , jakiś tam roto z marketu...

Jako użytkownik powiem tak : te 73cm jeszcze jakoś...

Natomiast te 45cm to stanowczo za mało.

Znaczy się mi to wystarczy 8), ale jakby tak przylazł jakiś opasły kominiarz ...

Te 10 cm więcej (czyli 55cm) by się przydało ,szczególnie jak trzeba coś z sobą zabrać

na dach - narzędzia,przedłużacz,wiadro jakie... itd.

Ale znów wyłaz http://www.allegro.pl/item722701498_sir_bud_roto_wylaz_dachowy_wda_315h_74x98.html uważam za przesadę.

Pozdrawiam