wg 15.12.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Kupię sztachety olchowe dł 150 cm szer. 8cm zaokrąglone od góry 1200 szt. bez rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomas 15.12.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Witam, Ja w zeszłym roku kupowałem po 2.2 PLN sztuka 160 cm wysokości. Reszta jak u Ciebie. Kupowałem w Tartaku w miejscowości Wincenta koło Piszu (z dowozem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.12.2003 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Dzięki za odpowiedź. Jeśli możesz podaj namiary na ten tartak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 16.12.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Jeśli można "podczepić" się pod temat - chętnie poznam namiary na południu (śląskie/małopolskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.12.2003 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Znalazłem namiary przez biuro numerów Dla zainteresowanych: TRAKPOL 0864743605 przy wstępnej rozmowie cena 1,95 za sztachetę olchową taką jak wyżej opisałem trochę przesuszoną bez transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 02.02.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 szukam namiarów na sztachety na terenie woj. małopolskie, śląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 18.03.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 podciągam - temat ciągle aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.03.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 A na czym montujecie ? Na desce czy na ceowniku ? Jeśli na ceowniku (tak planuje) to jak montujecie ? Troche przeraża mnie myśl o wierceniu 400 otworów pod śruby I jak konserwujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 18.03.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Jeszcze nie wybrany materiał. Do dzisiaj planowaliśmy na stali, ale nie wykluczam, że wrócę do pomysłu z drewnem. Sporo zależy od kasy bo mam ze 180 m płotu.Boje się, że w ceowniku będzie dość skomplikowane skręcanie.Profil zamknięty - bardzo drogi. Poradzono mi laśnie z drewna /sfazowane tak by nie utrzymywał się na nich śnieg i szybko spływał deszcz/ będę sprawdzać ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.03.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Źle sie wyraziłem - miałem na myśli nie ceownik tylko kształtownik (profil w kształcie litery L) Zapewne droższy od drewna, ale niewiele. Za to trwalszy. Tyle, że kupa wiercenia otworów pod śruby Właśnie byłem w firmie pt.: Drewniana Zbudowa Ogrodów. Przęsło 2m z impregnowanej ciśnieniowo sosny za 100,- jedna sztacheta 1,5m (materiał j.w.) 5,- zł za sztukę. Tyle że wszystko prawie 3cm grubości. Z tego powodu i z powodu owej impregnacj (jak sie wyraził sprzedawca) będzie zawsze jak nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 18.03.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ja na dzisiaj mam 2,50 zł za szt - sztacheta sosnowa, obustronnie strugana z "zimowego" drewna, nie impregnowana.Za sztachetę z topoli j.w. 2,20 ( ale nie wiem czy jest gorsza czy lepsza od sosny w tym zastosowaniu)2,50 z mb łaty 5x7 cm - sosna. Jasiu, jaki wymiar kątownika planujesz i jaka długość przęsła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.03.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Na jesieni wmurowałem słupki stalowe 5x5. Odległości wyszły po 2 metry z ogonkiem. Teraz (na wiosne) mam zamiar przyspawać te kształtowniki ca 5x5 i wszystko ładnie pomalowac. Słupki narożne, przy furtce i bramie będą obmurowane. Sztachety planuję kupić luzem i poprzykręcam śrubami. Ale jak sobie policzyłem będe potrzebował około 250 sztachet. Żeby to przymocować będę musiał w tych ksztaltownikach nawiercić 500 otworów. Średnio mi sie to podoba - ze dwa dni nie będe wypuszczał wiertarki z reki Aha - przęsła wyszły takie jakie wyszły. IMHO przy płocie 1,5 m wysokości przesło nie może byc krótsze niż 2 metry ani dłuższe niż 3. Wyznaczyłem bramę i furtkę, a to co pozostało podzieliłem na równe kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 19.03.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Za kątownik 25x25x2 mm ( cokolwiek anemiczny) wołają u nas ok 2 zł obawiam się, że cena może być proporcjonalna do masy U mnie przęsełka są po ok 2,60 m. Nie znam jeszcze ceny kompletu śrub z podkładkami i nakrętką. Przy 1600 sztachetkach będzie to znacząca kwota - następny argument za drewnianą łatą. Czerpie trochę z doświadczenia moich rodziców - pierwsze ogrodzenie w całości drewniane (konserwowane raz pewnie jakimś produktem ropopochodnym) przetrwało grubo ponad 20 lat. Obecnie - stalowe ma chyba z 7 lat - wymaga konserwacji przynajmniej co 2 lata i stan tych elementów poziomych nie wróży im długiego żywota choć kątownik mocowany <| (bo balaski spawane) . mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale Chętnie posłucham Waszych opinii, bo "biję się z myślami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.03.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Na Ogólnej Teorii Systemów uczono mnie, że przed przystąpieniem do optymalizacji należy najpierw rozstrzygnąc czy system wogóle jest potrzebny Może zamiast robić drewniany płot wokół całej działki zrób go tylko od frontu, a resztę pokryj siatką ? Wówczas rozstrzygniecia czy kupić sztachetę za 2,- czy za 2,50 nie będą takie krytyczne. Ja z trzech stron mam zieloną siatkę powlekaną - ledwo ją widać, a jak pozarasta to wogóle wszyscy o niej zapomną. A ładny płotek robie tylko od frontu - 40 metrów (po odjeciu bramy i furtki zostaje 34). 15 słupków (6 murowanych) 12 przęseł, 250 sztachet... Przy tych ilościach nie warto kombinować tylko trzeba robić porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.03.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Nie doczytałem końcówki Twojego postu. Może faktycznie masz rację - jak dam poprzeczki drewniane to odpada wiercenie w stali. Hmmmm..... to mi sie nawet podoba A Ty zastanów się czy faktycznie potrzebujesz sztachety ze wszystkich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 19.03.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Jeśli już rozpatrywać to w jakiejkolwiek teorii - to powiedzmy że w teorii optymalizacji sztachety są warunkiem brzegowym. Ma być płot ze sztachet tyle przy zachowaniu akceptowalnego stosunku jakości do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.03.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Jeśli już rozpatrywać to w jakiejkolwiek teorii - to powiedzmy że w teorii optymalizacji sztachety są warunkiem brzegowym. Ma być płot ze sztachet tyle przy zachowaniu akceptowalnego stosunku jakości do ceny. To bardzo zawęża obszar niepewności decyzyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts