Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 month później...

Jeszcze nie wybrany materiał.

Do dzisiaj planowaliśmy na stali, ale nie wykluczam, że wrócę do pomysłu z drewnem. Sporo zależy od kasy bo mam ze 180 m płotu.

Boje się, że w ceowniku będzie dość skomplikowane skręcanie.

Profil zamknięty - bardzo drogi.

Poradzono mi laśnie z drewna /sfazowane tak by nie utrzymywał się na nich śnieg i szybko spływał deszcz/ będę sprawdzać ceny.

Źle sie wyraziłem - miałem na myśli nie ceownik tylko kształtownik (profil w kształcie litery L)

Zapewne droższy od drewna, ale niewiele. Za to trwalszy. Tyle, że kupa wiercenia otworów pod śruby :(

Właśnie byłem w firmie pt.: Drewniana Zbudowa Ogrodów. Przęsło 2m z impregnowanej ciśnieniowo sosny za 100,- jedna sztacheta 1,5m (materiał j.w.) 5,- zł za sztukę. Tyle że wszystko prawie 3cm grubości. Z tego powodu i z powodu owej impregnacj (jak sie wyraził sprzedawca) będzie zawsze jak nowe :)

Ja na dzisiaj mam 2,50 zł za szt - sztacheta sosnowa, obustronnie strugana z "zimowego" drewna, nie impregnowana.

Za sztachetę z topoli j.w. 2,20 ( ale nie wiem czy jest gorsza czy lepsza od sosny w tym zastosowaniu)

2,50 z mb łaty 5x7 cm - sosna.

Jasiu, jaki wymiar kątownika planujesz i jaka długość przęsła?

Na jesieni wmurowałem słupki stalowe 5x5.

Odległości wyszły po 2 metry z ogonkiem.

Teraz (na wiosne) mam zamiar przyspawać te kształtowniki ca 5x5 i wszystko ładnie pomalowac. Słupki narożne, przy furtce i bramie będą obmurowane.

Sztachety planuję kupić luzem i poprzykręcam śrubami. Ale jak sobie policzyłem będe potrzebował około 250 sztachet. Żeby to przymocować będę musiał w tych ksztaltownikach nawiercić 500 otworów. Średnio mi sie to podoba - ze dwa dni nie będe wypuszczał wiertarki z reki :o

Aha - przęsła wyszły takie jakie wyszły. IMHO przy płocie 1,5 m wysokości przesło nie może byc krótsze niż 2 metry ani dłuższe niż 3. Wyznaczyłem bramę i furtkę, a to co pozostało podzieliłem na równe kawałki.

Za kątownik 25x25x2 mm ( cokolwiek anemiczny) wołają u nas ok 2 zł

obawiam się, że cena może być proporcjonalna do masy :cry:

U mnie przęsełka są po ok 2,60 m. Nie znam jeszcze ceny kompletu śrub z podkładkami i nakrętką. Przy 1600 sztachetkach będzie to znacząca kwota - następny argument za drewnianą łatą.

Czerpie trochę z doświadczenia moich rodziców - pierwsze ogrodzenie w całości drewniane (konserwowane raz pewnie jakimś produktem ropopochodnym) przetrwało grubo ponad 20 lat. Obecnie - stalowe ma chyba z 7 lat - wymaga konserwacji przynajmniej co 2 lata i stan tych elementów poziomych nie wróży im długiego żywota choć kątownik mocowany <| (bo balaski spawane) . mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale :wink:

Chętnie posłucham Waszych opinii, bo "biję się z myślami"

Na Ogólnej Teorii Systemów uczono mnie, że przed przystąpieniem do optymalizacji należy najpierw rozstrzygnąc czy system wogóle jest potrzebny :)

Może zamiast robić drewniany płot wokół całej działki zrób go tylko od frontu, a resztę pokryj siatką ? Wówczas rozstrzygniecia czy kupić sztachetę za 2,- czy za 2,50 nie będą takie krytyczne.

Ja z trzech stron mam zieloną siatkę powlekaną - ledwo ją widać, a jak pozarasta to wogóle wszyscy o niej zapomną. A ładny płotek robie tylko od frontu - 40 metrów (po odjeciu bramy i furtki zostaje 34). 15 słupków (6 murowanych) 12 przęseł, 250 sztachet... Przy tych ilościach nie warto kombinować tylko trzeba robić porządnie :)