magi 15.12.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Czy koś budował, buduje lub wybudował? Ma jakieś uwagi. Będę dźwięczna Pzdr http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/459/parter_me.gif http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/459/medium.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 15.12.2003 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Ładny domek Widzę 2 wady: - większość części sypialnej zlokalizowana jest przy wejściu (od ulicy?) - zero powierzchni gospodarczej (oprócz maleńkiej pralnio-kotłowni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 16.12.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Trzecia wada:- wejście do kuchni z wiatrołapu, niefortunne rozwiązanie (pewnie mozna to jakoś zmienić). Poza tym całkiem ładny! Pozdr...Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 16.12.2003 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Po pierwsze.Jeśli chodzi o strony świata to mam tak porypaną działkę a raczej wjazd do niej, że 2 sypialnie wypadają od północy czyli 6 i 7 i raczej to jest wada dodatkowo 6 od drogi ale jest to pokój do pracy-gabinet lub coś w tym stylu więc dla mnie nie ma problemy.Po drugie.Garaż będzie przesunięty do przodu i z tyłu będzie kotłownia więc wiatrołap będzie wcześniej. Tam gdzie jest pokazane pom. gosp. mam zamiar urządzić albo pralnię albo spiżarnnię albo połączyć jak to się mówi dwa w jednym.dzięki za uwagipzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 07.01.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Zbudowałem. Mieszkam od listopada 2003. Dom ma troche nietypowy rozkład jesli chodzi o strony świata, ale to mi akurat pasowało. W projekcie nie zmieniałem nic oprócz drzwi tarasowych - dałem 180 cm zamiast 150. Teraz widzę, że należałoby zwiększyć "przednie" okna do 150 cm - w pokoju obok łazienki będzie jaśniej. Wejście z kuchni do wiatrołapu wcale nie jest wadą - jest to najkrótsza droga z zakupami. W ciagu dnia i tak się tego przejścia nie używa. Pomieszczenie gospodarcze (kotłownia) rzeczywiscie nie jest zbyt duże, ale mam piwnicę pod garażem, gdzie mogę przechowywać mnóstwo rzeczy.Cieszę się, że ktoś zainteresował się"moim" domkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 07.01.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Aha, zwiększyłem jeszcze kąt nachylenia dachu z 30 do 33 stopni co dało strych wyższy o jakieś 20 cm. Dzięki temu "jakby co" mogę wyciąć na strychu około 40 m powierzchni o sensownej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 11.01.2004 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 No narzeszcie, ktoś kogo mogę trochę pomęczyć. Jeśli można. Czy były jakieś poważne wady, których mogłabym uniknąć? Z czego zbudowany? Czy coś na temat kosztów możesz powiedzieć? Gdzie zbudowałeś? Jakie ogrzewanie - ja zmieniłam miejsce kominka na ścianę łączącą salon z pokojem? Planuję DGP i zastanawiam się nad energią jako alternatywę. No i jak się mieszka. Mój architekt straszył mnie, że korytarz jest wąski, czy jest to odczuwalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 12.01.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Można, można. Na razie (odpukać) żadne zasadnicze wady się nie ujawniły. Dom jest zbudowany z Ytonga kryty dachówką ceramiczną, strop drewniany. Starałem się wprowadzać jak najmniej zmian w stosunku do projektu. Ogrzewanie gazem (kocioł dwufunkcyjny) i kominkiem z DGP (w oryginalnym miejscu). Nie radzę przenosić kominka ponieważ: 1. Trzeba przenieść komin.2. Kominek na ścianie łączącej salon z pokojem będzie zajmował dużo miejsca oraz bardzo mocno ogrzewał tą część salonu. W odległości do 1 metra od kominka trudno usiedzieć.3. Miejsce oryginalnie zaplanowane na kominek trudno wykorzystać w inny sensowny sposób. Korytarz nie wydaje sie za wąski (oczywiście moim zdaniem). Koszty - myślę, że bywając na forum wiesz, że nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "ile to będzie kosztować ?". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 12.01.2004 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Oczywiście, że wiem że w zależności od rodzaju ścian i regionu a także standardu wykończenia ceny bedą różne ale chodziło mi o przybliżone koszty. czy byl drogi czy w miarę? Czy np. budowałbyś jeszcze raz.Oto mój rzut: http://republika.pl/mmagi/images/Rzutm2.jpg Powiększenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 13.01.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Zdecydowanie budowałbym jeszcze raz. Przybliżone koszty w moim przypadku to ok. 2200/m2 (na początku liczyłem 2000/m2). Czy to dużo, czy w miarę - trudno powiedzieć. Praktycznie nic nie robiłem własnoręcznie. Budowa (od stanu zerowego zakończonego w roku 2002) trwała 8 miesięcy (od marca do listopada 2003). W koszty wliczam wszystko tzn. ogrodzenie, podjazd, przyłącza itd. Na pewno można by zbudować taniej rezygnując z drewnianych okien, bramy segmentowej, instalacji alarmowej, drzwi wewnetrznych w okleinie naturalnej z ościeżnicami obejmującymi, kominka Dovre, baterii Oras itp. Myślę, że bez własnej pracy można zejść do ok. 1800, a wkładając dużo własnej pracy nawet do 1500, ale w takim przypadku trzeba budować przez 2-3 lata i każdą wolną chwilę spędzać na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 13.01.2004 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Nie załamuj mnie Ja zamierzam budować ścianę 3-warstwową, ceramika tradycyjna. Zamierzam na przyszły rok się wprowadzić ewentualnie na poczatku 2005. Zresztą zobaczymy. Ruszam w marcu jak pogoda pozwoli. Raczej też sama za dużo nie zrobię na budowie. Jeszcze chciałam zapytać o dwie kwestie dotycz ace projektu: 1. Kuchnimasz otwartą czy zamkniętą? 2. Łazienka - ja zamierzam wcisnąć kabinę i wanne narożną pod oknem myślisz, że zmieszczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 13.01.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Nie ma się co załamywać - trzeba działać . W ciagu trzech minut wymyśliłem jak można było zmniejszyć koszty o ponad 25 tys. nie zmieniając specjalnie funkcjonalności. Gdyby pomysleć dłużej, pewnie będzie tego wiecej. Musisz po prostu ustalić budżet, odjąć od tego 10% i spróbować zmieścić się w kosztach ustalając odpowiednie rozwiązania. Ja założyłem na początku, że dom będzie kosztował 250tys, potem przekroczyłem budżet o 10%. Moim zdaniem, jak masz do dyspozycji 220 tys. to przy rozsądnych rozwiązaniach zakończysz w tym roku. Przy mniejszej kwocie może być trudno. Ważna sprawa - radzę zrobić kosztorys. 1. Kuchnię mam otwartą. 2. W łazience kabina (80 cm) stoi w prawym rogu patrząc od drzwi, wanna w lewym pod oknem. Nie dawałem wanny narożnej, bo nie byłoby dojścia do okna - dałem prostokątną 170 cm. Czekam na następny zestaw pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 13.01.2004 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Zobaczymy. Nie mma co gdybać. Co do dalszych pytań na pewno wyjdą w praniu. Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 14.01.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Dopiero dziś zobaczyłem rzut - wczoraj go nie było.Mam kilka uwag (jeśli można?)1. Lewe stanowisko w garażu wydaje sie za krótkie. Na oko ma jakiej 4 metry. Małe samochody maja około 3,6 m długości. Zostaje 40 cm na otwieranie drzwi do kotłowni oraz obchodzenie samochodu, aby dostać się do "prawego" samochodu.2. Dlaczego zrezygnowałaś z drugiego okna w narożnym pokoju? Dzieki oknom na różnych ścianach jest to najładniejszy pokój w całym domu - idealny dla dziecka. Jasny, daleko od salonu. Poza tym "lewa" elewacja będzie wyglądać trochę dziwnie.3. Komin od kominka wyjdzie długi i chudy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 14.01.2004 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 No pewnie, że można. Na to czekam. 1. Garaż ma 7 m długości i 4,5 wychodzi na mniejszy samochód. Myślę, że wystarczy. 2. Okna z tej ściany będą przeniesione na sąsiednie. Chcę, żeby budziło nas słońce. Akurat ten pokój /z narożnymi oknami/ wychdzi od pólnocy. To będzie sypialnia. Zawsze ciemno i chłodno. I tak tam się tylko śpi. Pokój bliżej salonu to pokój dziecka. 3. Co do komina to na moją prośbę został przeniesiony. Jakoś nie pasował mi tam w przejściu. Tym bardziej, że mam małe dziecko. Trochę może za bardzo go architekt dosunął do ściany. Nie może być chudy i długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 15.01.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 I znów nie widzę rzutu. 1. Czyli garaż masz dłuższy od oryginalnego projektu o około 1 m? 2. Patrząc na rzut tak, jak jest narysowany, z której strony będzie północ? (W sypialni się nie tylko śpi ) 3. Pisząc o długim-chudym kominie, miałem na myśli część wystającą ponad dach. Nie podobają mi się takie - ale to moje zdanie. Zdecydowanie polecam pozostawienie kominka w oryginalnym miejscu. I tak nie wykorzystasz go sensownie w inny sposób, a zyskujesz dużo miejsca w zasadniczej (wypoczynkowej) części salonu. Co do dziecka, to tak samo może sie sparzyć o kominek w każdym miejscu. Zresztą i tak sparzy się tylko raz (jeśli się w ogóle sparzy). Kominek tak bucha ciepłem z daleka, że żadne dziecko do niego nie podchodzi (wypróbowane na dzieciach z rodziny w wieku ok. 1 rok - moje już są starsze i rozsądniejsze). Polecam kominek narożny z panoramiczną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 15.01.2004 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 I znów nie widzę rzutu. 1. Czyli garaż masz dłuższy od oryginalnego projektu o około 1 m? chyba się zgadza - 7 m 2. Patrząc na rzut tak, jak jest narysowany, z której strony będzie północ? (W sypialni się nie tylko śpi ). Mam wjazd od zachodu. Patrząc na garaże to jest północ. Czyli dwa pokoje są od płn. Salon i kuchnia od południa. 3. Pisząc o długim-chudym kominie, miałem na myśli część wystającą ponad dach. Nie podobają mi się takie - ale to moje zdanie. Zdecydowanie polecam pozostawienie kominka w oryginalnym miejscu. I tak nie wykorzystasz go sensownie w inny sposób, a zyskujesz dużo miejsca w zasadniczej (wypoczynkowej) części salonu. Co do dziecka, to tak samo może sie sparzyć o kominek w każdym miejscu. Zresztą i tak sparzy się tylko raz (jeśli się w ogóle sparzy). Kominek tak bucha ciepłem z daleka, że żadne dziecko do niego nie podchodzi (wypróbowane na dzieciach z rodziny w wieku ok. 1 rok - moje już są starsze i rozsądniejsze). Polecam kominek narożny z panoramiczną szybą. Może i racja. Nie wiem czy to da się zmienić. Aktualnie czekam na pozwolenie. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 15.01.2004 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 I nie wiem od czego to zależy z tym rzutem. Raz go widać a raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 15.01.2004 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 RZUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 15.01.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 W takim układzie, jak ma cię budzić słońce, to powinnaś zostawić drugie okno od wschodniej strony w sypialni. Czyli ulica jest od zachodniej (prawej) strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts