Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WB3495 pracownia AGROBISP

Recommended Posts

Widok na wprost /garaże i wejście/ to północ. Dalej zgodnie z ruchem wskazówek - wschód, taras - południe i zachód. Od zachodniej strony mam drogę. Okna te, które są widoczne w planie na północnej ścianie będą przeniesione. Jedno wyjdzie od drogi. No i to w sypialni od wschodu. Prościej byłoby gdybym zaznaczyła na rzycie, no cóż

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, teraz już wiem.

Mam pytanie, które może Cię zaskoczy: Dlaczego wybrałaś akurat ten projekt przy takim układzie stron świata i drogi? Moim zdaniem lepszym wyjściem byłby dom z garażem od strony północnej, stojący frontem do ulicy. Co prawda oprócz stron świata i położenia drogi nie znam żadnych danych, ale tak mi się wydaje.

Nie chcę podważać Twojej decyzji, ale ciekawi mnie dlaczego wybrałać akurat ten projekt (zresztą bardzo ładny). W Twoim przypadku dom będzie ustawiony w kierunku drogi bokiem - najmniej reprezentacyjną stroną.

• 3 weeks później...

Myślę, że będziesz zadowolona z decyzji.

Widziałem rzut parteru w Twoim dzienniku budowy i podtrzymuję opinię, że mniejsze stanowisko w garażu jest za krótkie - nie otworzysz drzwi do kotłowni.

Sprawdzałaś ile zostanie miejsca na przejście pomiędzy umywalką a muszlą w łazience (przy układzie jak na rysunku)? Może się czasem okazać, że siedząc na "tronie" walisz głową w umywalkę :-? .

Widziałem rzut parteru w Twoim dzienniku budowy i podtrzymuję opinię, że mniejsze stanowisko w garażu jest za krótkie - nie otworzysz drzwi do kotłowni.

3,9 na samochód + 60 cm na otwarcie drzwi. Starczy na "malucha" :lol:

Sprawdzałaś ile zostanie miejsca na przejście pomiędzy umywalką a muszlą w łazience (przy układzie jak na rysunku)? Może się czasem okazać, że siedząc na "tronie" walisz głową w umywalkę :-? .

Jakieś 80-90cm. Jeszcze nie wiem czy ta kabina tam będzie. Zobaczymy dopiero jaka ta łazienka będzie w realu.

Się zastanawiam, co masz w pomieszczeniu przeznaczonym w planie na pom. gospodarcze?

Jeśli szerokość łazienki masz taką jak w oryginalnym projekcie - czyli 180 cm, to z moich obliczeń wynika, że zostanie ok 50-55 cm przejścia. (180 - 20 (o tyle zmniejsza szerokość komin) - 50 (tyle ma umywalka) - 60 (tyle ma nieduży kompakt) =50 cm przejścia. Spróbuj wykonać krótki test. Postaw coś (szafkę, wysoki taboret lub karton) 50 cm od kibelka i spróbuj zasymulować czynności normalnie tam wykonywane (siadanie, :o ....., wstawanie). Myslę, że 50 cm to za mało.

Co do ogladania łazienki w realu przed podjeciem decyzji o lokalizacji urządzeń, może być już troche za późno na zrobienie podejść kanalizacyjnych.

W pomieszczeniu gospodarczym mam kocioł (wiszący dwufunkcyjny), pralkę, zlewozmywak gospodarczy, szafkę na buty (a właściwie dwie - dużą i małą). Nie ma luzu, ale się zmieściło. :wink:

Qrde, napisałem już raz tego posta i mi wszystko wcięło.

Powtarzam:

Racja, masz komin po drugiej stronie ściany - nie zauważyłem.

Moje pomieszczenie gospodarcze ma tak jak w oryginalnym projekcie 3,4m2.

Strop drewniany - bo szybko, bez wody i łatwo można wprowadzić w dowolnym, nie planowanym wcześniej miejscu kabel czy rurę od DGP lub rekuperatora. Był moment zawahania czy nie zrobić jednak betonowego (gęstożebrowego) by usztywnić konstrukcję, ale zostałem przy drewnianym i jestem (na razie ) zadowolony. Co prawda trzeba sie przyzwyczaić do pęknięć na łączeniu sufitu ze ścianą bo drewno pracuje i chyba nie ma na to skutecznego sposobu.

Pozdrawiam.

Nieraz mam to samo. :(

Ja chyba zrobię betonowy.

No to pomieszczenie masz większe. U mnie nie da rady tyle rzeczy upchnąć.

Ostatnio mój znajomy mi powiedział, że bedzie mi śmierdzieć z garażu i że Wc przy łaziewce jest bez sensu. Lepiej powiększyć łazienkę. Ten kibelek rzeczywiście może trochę mały ale dla gości w sam raz. A jak z tymi smrodkami?

Masz otynkowane ściany z zewnątrz? Jeśli tak to jakim tynkiem?

Mam wkład Dovre BSA2400 (10-12kW o ile dobrze pamietam). Sprawuje sie dobrze, ale palę w nim dopiero od września. Przypuszczam, że w tak krótkim czasie każdy wkład sprawuje sie dobrze.

Czytając forum wiesz, że wkłady kominkowe to temat bez końca. Jotule, Tarnawy, Hajduki i inne są wałkowane bez przerwy.

Mój brat ma podobny układ do Twojego (planowanego) elektryka+kominek z DGP. Dom z poddaszem użytkowym, ok 120m2. Kominek Dovre (chyba GLA2400). Działa bez zastrzeżeń, ale trzeba palić. Ja palę kiedy mam czas i ochotę. (Wczoraj i przedwczoraj nie paliłem bo mi się nie chciało wynieść popiołu :lol: )

Pozdrawiam

My podjęliśmy decyzję, że DGP główne źródło ciepła, chociaż się nie zarzekam bo nigdy się nie mówi nigdy, dlatego myślimy żeby kupić porządny wkład. Gdyby nie kominek mielibyśmy piec na miał. Palić też trzebaby było codziennie. Zresztą mąż zdecydowany. Trochę gimnastyki mu nie zaszkodzi :).

Jeszcze mam pytanko masz drzwi między wiatrołapem a kuchnią?

Jaki jest rozkład kuchni?

Wielkie DZIĘKIza pomoc :)

Cieszę się, że moje doświadczenie może sie komuś przydać.

Mam drzwi między wiatrołapem, a kuchnią. Otwierają się w strone kuchni, tak jak w oryginalnym projekcie. Gdyby nie te drzwi, każde otwarcie drzwi wejściowych mogłoby skutkować małą "zawieruchą w kuchni".

:-? W tym momencie uświadomiłem sobie, że może pytasz o to, czy w ogóle mam przejście z wiatrołapu do kuchni - oczywiście - jest to bardzo praktyczne, zdecydowanie polecam- nie trzeba biegać z zakupami i wszystkim innym przez salon.

Co do rozkładu kuchni:

-lodówka wolnostojąca na tyłach kominka (tak jak w aranżacji z projektu)

-na ścianie garażowej od prawej strony: szafka 50, kuchenka. szafka 50, zmywarka, zlewozmywak 1 i 1/2 komory zachodzący ociekaczem na szafkę narożną, dalej szafka narożna, pod oknem szafka 80, potem dziura na grzejnik (trochę obok okna) tylko z blatem i dalej zakręt w ciąg oddzielający kuchnię od salonu. Ten ciąg składa sie z witryny 120cm od strony salonu i szafki 90 od strony kuchni. Od zakończenia tego ciagu odchodzi zaokrąglony stolik (ukośnie w strone drzwi).

Wiem, że lepiej by to było narysować, ale może sie połapiesz o co chodzi.

Meble jeszcze nie stoją, mają być 28 lutego.

Aha, jeszcze pod sufitem półeczka na kwiaty (podparta rurą) nad witryną (od ściany "okiennej" do komina, a w zasadzie tego kawałka ściany stojącej przy kominie.

Ale nagmatwałem :o .

Pozdrawiam.

ps. zrobiłem głębszą o 10 cm wnekę na szafę wiatrołapową tak, by wnętrze szafy miało 60 cm głębokości + 10 cm na prowadnice drzwi suwanych - przez to mam trochę krótszą garażową ścianę w kuchni.

Mam drzwi między wiatrołapem, a kuchnią. Otwierają się w strone kuchni, tak jak w oryginalnym projekcie. Gdyby nie te drzwi, każde otwarcie drzwi wejściowych mogłoby skutkować małą "zawieruchą w kuchni".

To przejście to musi być inaczej sobie nie wyobrażam z zakupami biegać przez salon. Ja myślałam, żeby zamontować drzwi, nie wiem jak to fachowo określić, takie które by same się zamykały nie trzeba naciskać klamki itp

Co do rozkładu kuchni:

-lodówka wolnostojąca na tyłach kominka (tak jak w aranżacji z projektu)

-na ścianie garażowej od prawej strony: szafka 50, kuchenka. szafka 50, zmywarka, zlewozmywak 1 i 1/2 komory zachodzący ociekaczem na szafkę narożną, dalej szafka narożna, pod oknem szafka 80, potem dziura na grzejnik (trochę obok okna) tylko z blatem i dalej zakręt w ciąg oddzielający kuchnię od salonu. Ten ciąg składa sie z witryny 120cm od strony salonu i szafki 90 od strony kuchni. Od zakończenia tego ciagu odchodzi zaokrąglony stolik (ukośnie w strone drzwi).

Nie rozumiem z tą witryną. :roll:

ps. zrobiłem głębszą o 10 cm wnekę na szafę wiatrołapową tak, by wnętrze szafy miało 60 cm głębokości + 10 cm na prowadnice drzwi suwanych - przez to mam trochę krótszą garażową ścianę w kuchni.

mam tak samo :lol: