P__S 20.02.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Czolem, Rzadko tu zagladam, wiec dopiero teraz zauwazylem watek o WB 3495. Pozwolcie, ze dolacze do klubu. Buduje dom w wersji "L", czyli odbicie lustrzane projektu podstawowego. Jestem dalej niz magi, ale blizej niz jaszczur: dom stoi, elewacja prawie gotowa (nie wykonczony cokol i komin), w srodku skonczone instalacje, tynki, wylewki, strop ocieplony, jestem na etapie podwieszania sufitu. Podabnie jak jaszczur, choc wcale sie nie zmawialismy, zwiekszylem nachylenie polaci dachowej z 30 na 33 stopnie i wstawilem dwa okna polaciowe, ale to tylko "just in case" - na dzis nic tam nie robie. Dom jest wybudowany z silikatow, ocieplony ponadstandardowo + mechaniczna wentylacja z odzyskiem ciepla, bo ogrzewanie jest na prad. Do projektu wprowadzilem nieco zmian funkcjonalnych, z ktorych napowazniejsza jest zamina miejscami pomieszczenia gospodarczego i WC (troche przesunalem sciane zwiekszajac pomieszczenie 4 kosztem 2). Poniewaz nie potrzebuje kotlowni, w 2 bede mial dodatkowa lazienke z kabina, a w 4 zmiesci sie pralka, suszarka, podgrzewacz wody i mala umywalka. Aby do malej lazienki miec dostep z korytarza, musialem zmniejszyc wiatrolap, majac pelna swiadomosc, ze niekoniecznie jest to najlepsze. Jaszczurowi gratuluje zapobiegliwosci - poszerzenia drzwi balkonowych, a magi polecam rozwazenie powiekszenia okien frontowch. Nie tylko poprawi to doswietlnie pomieszczenia 6, ale rowniez wyglad tej sciany ogladanej z zewnatrz. Korzystajac z okazji mam do jaszczura prose o podzielnie sie realizacja kominka (moze jakies zdjecie). Z moich wstepnych przymiarek wynika, ze z uwagi na mala dlugosc scian, nielatwo ustawic bedzie nawet nieduzy wkald wraz z przyzwoita obudowa (planowalem wklad z plaska szyba, ustawiony "pod katem" do kazdej ze scian).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 20.02.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Witamy w klubie Niestety nie mam zdjęć kominka (nie mam jeszcze). Jest to wkład z szybą panoramiczną. Kominek narożny, o prostej, nowoczesnej formie. Obudowa wygląda jak wycinek walca. Jedynymi ozdobnikami są półeczka pod drzwiczkami wkładu i góra częściowo wykończona strukturą zrobioną wałkiem na cekolu. Dokoła rzeczywiście nie zostało dużo miejsca, ale drewno i tak trzymam w garażu zamiast w salonie, a "narzędzi do palenia" się jeszcze nie dorobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 20.02.2004 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Witam to jest nas trójka Tak się zastanawiam możecie mi podać wymiary okien i balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P__S 23.02.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Wszystko jest rzecza gustu. Ja zrobilem otwory okienne (i tarasowy) dokladnie tak jak bylo w projekcie, ale teraz, tak w naturze widze, ze poszerzenie drzwi na taras do rozmiaru jaszczurowego + zwiekszenie szerokosci okien frontowych ze 120 na 150 cm byloby korzystne. Okna od ulicy wydaja sie dziwnie waski. Najpewniej dodanie okiennic zniweluje to wrazenie, ale kiedy bede je mial? Ze wstepnego rozeznania wynika, ze ich cena przewyzszy cene okien. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 23.02.2004 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 ja mam w projekcie okna 150 x 150 a wyjście na taras szerokie 180. Myślę, że starczy. Chyba zrobię strop drewniany, co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 24.02.2004 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 no chłopaki pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P__S 27.02.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Witam, Ja mam zrobione tak jak w moim projekcie, czyli strop drewniany. Mysle, ze dla domu bez uzytkowego poddasza jest to optymalne rozwiazanie: czysta robota, chyba nieco taniej niz monolit czy inna terriva, ale najwazniejsze - to latwosc docieplenia. Jesli kiedys zdecyduje sie na zagospodarowanie poddasza (choc moze nigdy tego nie zrobie), to bede slyszal kroki nad glowa. Wlasnie akustycznosc jest najwieksza wada stropu drewnianego. To, ze strop betonowy usztywnia konstrkcje budynku jest prawda. Ale bez przesady - prawidlowo wykonany wieniec i wiezba zapewnia niedeformowanosc budynku. Tak samo jak nie ma sensu lane z betonu B-30 law fundamentowych na nosnym gruncie, tylko dlatego, ze jest on mocniejszy niz B-15. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.02.2004 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 dzięki a okna jakie macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.03.2004 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 a okna jakie macie? nie doczekałam się i doczytałam, że tarasowe 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P__S 15.03.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Czolem, Tak jak pisalem wczesniej, dosyc rzadko tu zagladam, wiec nie czesciej moge odpowiadac. Okna mam plastikowe z profili Salamander 2D+, ktore z zewnatrz udaja drewniane. Wybor podyktowany wzgledami praktycznymi - konserwacja ograniczona do mycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 17.03.2004 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Szkoda Nie mam z kim prowadzić konwersacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 18.03.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Jestem, jestem. Mam juz kuchnię - wygląda pięknie . Chyba w końcu muszę zrobić jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 18.03.2004 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 JaszczurSzybko rób te zdjęcia bo zżera mnie ciekawość i nie tylko kuchni.Mam jeszcze pytanie o strop. Bo w końcu zdecydowałam się na drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 15.06.2004 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 help!!! 1. jakie macie tynki i jakiej grubości? 2. czy strop macie w salonie na wierzchu? 3. jak z elektryką tzn czy na wierzchu czy w kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 09.01.2006 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 No to wybudowałam i mieszkam http://republika.pl/magibudowa/images/DSC00027.JPG http://magibudowa1.photosite.com/~photos/tn/89_348.ts1136846146695.jpg powiększ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 04.02.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Zapomniałam o tym wątku Teraz to już nawet domek otynkowany Pozdrawiam chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts