michalp 10.09.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Witam, Razem z kominem systemowym dostaliśmy nasady kominowe - taki grzybek: po prostu wystająca rura zakończona daszkiem. Montażyści kominka proponują, aby zmienić te nasady na:- strażak do kominka;- jakaś inna (i niestety nie wiem dokładnie jaka) do pieca olejowego. Powód: strażak da lepszy ciąg, a i bardziej zabezpieczy przed deszczem. Co sądzicie? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Komin od czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.09.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Komin od czego ? chyba komin do... do pieca olejowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 10.09.2009 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Toż napisałem: kominek i piec olejowy. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Toż napisałem: kominek i piec olejowy. Michał Olejowy kondensacyjny ? - ło to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Komin od czego ? chyba komin do... do pieca olejowego Dobrze że jesteś czujny - co ja bym bez Ciebie zrobił - nawet ze zrozumieniem przeczytać nie potrafię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 10.09.2009 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Olejowy nie kondensacyjny. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 10.09.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Przed podjęciem decyzji proponuję zapoznać się z galerią: http://www.kominiarze.pl/?site=galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.09.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Komin od czego ? chyba komin do... do pieca olejowego Dobrze że jesteś czujny - co ja bym bez Ciebie zrobił - nawet ze zrozumieniem przeczytać nie potrafię ... wiem cuś o tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Olejowy nie kondensacyjny. Michał W takim razie możesz zastosować jakąkolwiek nasadę ... Do kanału dymowego komina - jak masz dobry ciąg to po co strażak ?? Można zapodać nasadę typu daszek żeby deszcz nie lał sie do środka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Przed podjęciem decyzji proponuję zapoznać się z galerią: http://www.kominiarze.pl/?site=galeria Było już ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.09.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Montażyści kominka proponują, aby zmienić te nasady na: - strażak do kominka; - jakaś inna (i niestety nie wiem dokładnie jaka) do pieca olejowego. Bogatemu kto zabroni ? Jak masz wolne 300 zł to kupuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.09.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Można zapodać nasadę typu daszek żeby deszcz nie lał sie do środka ... Taaa ja mam strażaka założonego i jak pada deszcz to muszę w salonie podkładać metalowy pojemnik na wodę pod ujście skroplin. Bo się potrafi i pół litra wody w ciągu godzinnego deszczu zebrać ... KWA mać .... teraz sie zastanawiam co z tym zrobić, najpewniej wywalę tego strażaka i uszczelnię komin - kominka i tak na razie nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.09.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 No popatrz - u mnie komin o przekroju prostokąta o wymiarach 24x35cm - murowany - klasyczny - na jego wierzchu na czapie mam założony daszek kominowy - prostokatny - przykrywający ujście komina przed bezpośrednimi opadami deszczu - działa bez zarzutu - w najwieksze ulewy nie mam wody w kominie ...A zawsze myślałem że przez strażaki też sie woda nie wlewa podczas opadów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.09.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 A Ty sądzisz, że ja myślałem inaczej ? Coś jest pewnie spie...ne z montażem a ja nie miałem jeszcze czasu aby wyleźć na dach .. No dobra - po prostu mi się nie chciało. Dziś zerknę czemu i którędy ta woda się dostaje do środka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.09.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 ja mam wa standardowe kominy systemowe 200mm, zakończone oba stożkiem z nierdzewki, dyfuzorczy jak to się nazywa, coś takiego jak w schiedlu: http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-rondo-plus/elementy/ czyli praktycznie otwór 200mm nie zasłonięty niczym z góry (daszki jakoś mi się nie podobały i ponoć ciąg zakłócają), i jak do tej pory, czyli przez półtora roku żaden deszcz ani ulewa nie sprawiły żebym choć trochę wody miał na dole, odskraplacz wiecznie suchy, nawet odprowadzenia nie zrobiłem, bo przynajmniej jak na razie nie ma po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 10.09.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 a mi dekarz powiedział, że nie ma to sensu, bo ciąg i tak będzie dobry, deszczu nie będzie, a tylko dach oszpeca - podobnie jak ławy, stopnie, belki itp. tak więc nie dałem, ale jeszcze nie paliłem , mam dwa kominy - gazowy 12cm i kominkowy 20cm - do obu są w dole wyczystki i skropliny, ale oba jak na razie suchutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts