balik 10.09.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Kupilem nowe mieszkanie u developera i mam niedlugo podpisanie aktu.Mieszkanie kupione na kredyt, beda 2 hipoteki - zabezpieczajaca i kaucyjna. Mam watpliowsci co do wysokosci oplat jakie moze pobrac ode mnie notariusz. Zalozmy, ze notariusz sporzadzi akt notarialny kupna mieszkania jednoczesnie z wnioskeim o zalozenie ksiegi wieczystej , wpisu wlasiciciela i 2 hipotek.Koszty sadowe za takie cos:60zl za zalozenie ksiegi200zl za wpis wlasciciela2x200zl za wpisanie hipotek Za sam akt notarialny moze sobie naliczyc max stawke okreslona w ustawie.Moje pytanie jest czy moze takze sobie policzyc takse za zlozenie wniosku o zalozenie ksiegi wieczystej i wpisanie do niej hipotek? Czy mzoe jest to jego obowiazek i poniose tylko te oplaty sadowe? Z tego co sie orientuje to mozna tez takie wnioski skladac samemu, ale troche z tym jest biegania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts