Monika B 10.09.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Dołączam do klubu zwalczających. Zamierzam wapnować na jesień ogród (popiół prawie zniszczył skrzypy tam gdzie posypywałam, więc działa). Mam jednak pytanie - czy nie skrzywdzę tym wapnowaniem swoich iglaków? Borówki pominę, barwinek przeżył, ale nie wiem co na to thuje, świerk i jałowce, zwłaszcza te płożące. Mogę sobie pozwolić na tą ekstrawagancję? Środki chemiczne raczej odpadają, bo wiltonię mi szlag trafi razem ze skrzypem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.09.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Metoda chytra : podsypujesz miejsca o które się obawiasz kwaśnym torfem i..śmiało sypać wapno w okolicę. Jak by dolazło niechcący z wodą - to torf wyzeruje to, czego kwaśniaki nie lubią i pozostanie neutralny. Koszt niewielki a dusza spokojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 10.09.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 nie jestem pewna czy tak to dziala, bo torf nie jest az tak rozpuszczlny jak wapn, i jony raczej nie beda sie neutralizowac, bo beda dzialac w innej strefie. Jezeli juz to nalazeloby uzyc nawozu zakwaszajacego, np siarczanu magnezu, albo siarczanu amonu, ale i tak nie o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.09.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Heh, wapnuję tak od lat trawnik na którym mam piękne okazy świerków i różnistych odmian jodeł oraz różne kwaśnolubne - azalie i rododendrony. Walczyłam w ten sposób ze mchem i sypałam więc zdrowo. Nic się kwaśniakom nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 10.09.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Dzięki - spróbuję. Z dywanem wiltonii będę miała niezłą zabawę, zwłaszcza, że najpierw trzeba będzie usunąć korę ale reszta pójdzie łatwo (mam nadzieję). Dodam tylko, że jeśli chodzi o skrzyp, to prawda, że źródłem problemu są właściwości gleby. Tam gdzie zdarłam starą i nawiozłam porządną ziemię skrzypu nie ma, mimo, że długimi korzonkami dosięgłby bez problemu. Szkoda, że mnie nie stać na hektary dobrej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.09.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Nie łam się. U mnie warstwa ziemi wynosi 0.3 cm. Reszta piach . I na tym piachu rośnie jak wściekły mech . Możemy się zamienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 11.09.2009 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Ziaba, obie jesteśmy z dobrej strony więc może zostańmy na swoim. W ramach rekompensaty mogę zaproponować naprawdę spore ilości kompostowanika - nie tylko trawa, więc dobry! Wiesz, na moim zdartym kwaśnym lessie (taki cud natury) wszystko rośnie na potęgę (te skrzypy też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 20.09.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Nie należy walczyć ze skrzypem,tylko go używac . Zawiera pierwiastek życia Si Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.09.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Więcej Si w piasku, osobliwie szklarskim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 21.09.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Więcej Si w piasku, osobliwie szklarskim... ale slabo przyswajalny... a skkrzyp tylko w zębach skrzypi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 21.09.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Chętnych do używania skrzypu zapraszam do siebie - zapewniam każdą ilość - jak zbraknie to za płotem rosną całe łąki Obawiam się, że sama musiałabym się paść tylko tym żeby przejeść tą ilość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 21.09.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Ze skrzypu to herbatka skrzypowa. Bardzo wskazane dla dobrego samopoczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts