Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie mi poprawić rzut poziomy stropu

Recommended Posts

Witam!

Mam wątpliwości co do prawidłowości rysunku stropu teriva.

Proszę o wszelkie krytyczne uwagi na temat tego stropu. Za kilka dni mam zamiar wykonywać ten strop. Mam jeszcze czas na usunięcie błędów, czy też niedociągnięć projektanta (uważam, że takie są na tym rysunku).

Krytykujcie, podpowiadajcie. Pomóżcie mi. Proszę.

http://img24.imageshack.us/img24/5558/ostatecznyrzutpoziomyst.jpg

Nie konsultowałem jeszcze moich uwag z kierownikiem budowy.

Pozdrawiam.

Zmieniłem rozmiar rysunku. Będzie duży, ale strona sie rozjedzie.

Nie konsultowałem jeszcze moich uwag z kierownikiem budowy.

A jakie masz wątpliwości ? Cięzko oglada sie ten rysunek bo otwiera się dośc mały.

Ja widzę tu brak opisanych pozycji poszczególnych belek żelbetowych tzn nie chodzi mi samą poz.xx tylko czy masz gdzieś narysowane napisane jakie w tych podciągach masz dać zbrojenie ? Powninieneś też mieć jakaś uwage /rysunek jak zbroić wymiany, jak zboić wieńce.

Nie ma wymiarów (niektórych) ale wydaje mi się że powinieneś mieć tu żebra rozdzielcze, należałoby się też zastanowić czy nie trzeba wzmocnić belke pod słupami więźby.

Czmirek - nie pisałem jakie mam wątpliwości, bo tu na tym forum są lepsi fachowcy ode mnie i znajdą/poprawią usterki. Ja mam kilka uwag.

Jajmar - zmieniłem rozmiar rysunku. Teraz będzie czytelny.

Zbrojenie podciągów mam narysowane.

Na moją dzisiejszą wiedzę o stropach teriva wiem, że brakuje mi tu:

- żeber rozdzielczych,

- nie ma sposobu zbrojenia wymianu żelbetowego (tego braku nie widać z tego rysunku),

- nie mam sposobu zbrojenia wieńca oraz schodów (wieniec to żaden problem, schody muszę znaleźć gdzieś w Internecie),

- pod słupami więźby nie ma belki (słupy mają stać na stropie).

Myślałem przede wszystkim o żebrach rozdzielczych i wymianach.

Znalazłem już bardzo fajny rysunek zbrojenia tego wymianu żelbetowego. Widziałem wiele rysunków, ale taki dokładny tylko jeden.

Zastanawiam się nad wymianem przy największym kominie. Jaki jest sens robić tam wymian w przypadku gdy szerokość komina jest węższa od szerokości pustaka stropowego!! Ten komin chyba można "objąć" belkami.

To pomieszczenie po prawej stronie przy tych trzech słupach też ma mieć strop.

Jeszcze jedno pytanie. Ten słup(S3) 25x25cm przy schodach ma być wylewany z betonu. Czy jego można wymurować z cegły (murarze mnie do tego zachęcają). Czy z cegły wytrzyma ciężar podciągu i stropu?

Jutro muszę się udać na konsultacje do KB.

Pozdrawiam.

Jaki jest sens robić tam wymian w przypadku gdy szerokość komina jest węższa od szerokości pustaka stropowego!! Ten komin chyba można "objąć" belkami.

To pomieszczenie po prawej stronie przy tych trzech słupach też ma mieć strop.

Jeszcze jedno pytanie. Ten słup(S3) 25x25cm przy schodach ma być wylewany z betonu. Czy jego można wymurować z cegły (murarze mnie do tego zachęcają). Czy z cegły wytrzyma ciężar podciągu i stropu?

Co do wymianów i kominów to nasuwa mi sie pytanie jakie masz kominy? Cegła czy systemowe ? Jeżeli z cegły murowane to ja bym zrezygnował z tych wymianów opierając strop na kominie. Jeżeli komin jest węższy od rozstawu belek masz racje wymian jest zbędny.

Zastanawiem sie jeszcze nad jedną kwestią związaną z wymianami w szczególności tymi przy kominie w lewym dolnym rogu. Niby podwiesza belki trafiające w komin na sąsiednich tylko sądze że te sąsiednie mogą być za mocno obciążone. Tam powinny być podwójne belki terivy po obu stronach komina, wtedy wymian ma gdzie przenieść obciążenie.

Czemu akurat jeden słup fachowcy chcą murować ? A co z resztą wyleją ? Cegła wytrzyma obciążenie, trzeba tylko zwrócić uwgę na wyskość słupa żeby nie wyszeł zbyt cienki czyli pewnie z cegły wyjdzie większy przektrój niż z żelbetu.

nie jestem pewien - ale czy żebra rozdzielcze sie wogóle wrysowuje? je po prostu trzeba dać co ileś tam cm...Wystarczyłoby w opisie to ująć. (ale być może się mylę)

co do belek od więźby i jakiś przyszłych murowanych ścianek działowych - w tych miejscach daje się dwie belki obok siebie.

Możesz też zastosować zbrojenie przypodporowe przy tych belkach 570 i 630cm.

Witam!

Dzięki za podpowiedzi.

Jajmar - kominy mają być murowane z cegły pełnej. Uważam, że masz rację co do tych podwójnych belek przy wymianach. Podejrzanie wygląda mi ten wymian przy kominie przy schodach. Jedna belka też tego chyba nie udźwignie.

Wszystkie słupy będą murowane z cegły pełnej. W środku jest zbrojenie (potem będzie zalane betonem). Chodzi właśnie o ten przekrój. Z cegły najlepiej wymurować 38x38cm. Boję się, że taki "słup 25x25cm" z cegły pełnej nie udźwignie podciągu i stropu który się na tym podciągu opiera.

Pierwek - nie wiem, czy żebra sie rysuje, czy nie. Ja nigdzie w projekcie nie mam wspomniane o ich istnieniu. A chyba powinienem coś o tym mieć chociaż napisane.

Dwie belki obok siebie pod słupami podtrzymującymi więźbę i ścianki działowe. Jeszcze dobrze byłoby w tym miejscu wstrzelić się z żebrem rozdzielczym i powinno stać. Tylko dlaczego to ja mam to wszystko wiedzieć (najlepiej będzie, jak sam to wszystko rozrysuje). Uważam, że to powinno być na rysunkach w projekcie. Nie ma, bo projektant .... .

Masz racje co do zbrojenia. Zbrojenie przypodporowe prosi się również przy tych belkach 600 cm.

Pozdrawiam serdecznie.

nikt tu z siebie wała nie zrobił

projekt standardowy i tyle

warto poczytać instrukcję dot. terivy (jakiej?)

i tyle

jak tak lubicie podważać czyjeś kompetencje,

poczekajcie jak to dotrze do Was, wtedy nutka zastanowienia zamąci wam w głowach

nie zależnie od powodów :-?

Witam!

Barbossa - nie wierzę, że Ty nie masz wątpliwości co do tego mojego obrazka stropu. Nie chcę niczego udowadniać, nie mam zwyczaju palić mostów do ludzi z którymi przyszło mi żyć, czy też współpracować. Sądzę, że projektant więcej widzi niż rysuje. To wszystko z racji posiadanej wiedzy. Jednakże uważam, że inwestor/wykonawca nie powinien sięgać po dodatkowe źródła wiedzy, by wykonać jakiś etap budowy. Wykonawca powinien mieć to w projekcie.

Pozdrawiam.

Przy tylu wątpliwościach ja bym wylał strop monolityczny, słupy też z betonu i miał spokojną głowę na przyszłość ( nie martwił się jak zacznie się rysowac i pekać czy spadnie czy nie spadnie , bo może konstruktor się pomylił )

Zaproponuj wobec tego autorwi jak rozmieścic zbrojenie, gdzie jakie odgiecia gdzie pręty dołem gdzie górą. Pewnie nie skorzysta ale będzie wiedział ile stali potrzeba i jakiej :-)

Witam!

Barbossa - nie wierzę, że Ty nie masz wątpliwości co do tego mojego obrazka stropu. Nie chcę niczego udowadniać, nie mam zwyczaju palić mostów do ludzi z którymi przyszło mi żyć, czy też współpracować. Sądzę, że projektant więcej widzi niż rysuje. To wszystko z racji posiadanej wiedzy. Jednakże uważam, że inwestor/wykonawca nie powinien sięgać po dodatkowe źródła wiedzy, by wykonać jakiś etap budowy. Wykonawca powinien mieć to w projekcie.

Pozdrawiam.

otóż to (podkreślenie) - choć nie zawsze :-)

jest pewna zasada - ZGODNIE ZE SZTUKĄ BUDOWLANĄ

tu jest miejsce popisu i gehenny szeryfa

wg interpretacji przez niektóre sądy, fakt, że projektant coś sp.., źle zaprojektował (a raczej niedoprojektował), nie zwalnia szeryfa z tej zasady;

wykonawca, który musi mieć wszystko w w projekcie, to niebezpieczny wykonawca, bo oznacza to słabiutką praktykę (w odniesieniu to takiego elementu konstrukcyjnego, bo są i skomplikowane, gdzie wszystko jest zaprojektowane i opisane)

roztrząsanie o poprawności tego projektu to dyskusje akademickie

czy wymian potrzebny, czy nie - kwestia przyjętych założeń, nie ma tu dyskwalifikujących błędów

a sam wymian - kawałek zbrojenia, jakie idzie w wieniec i tyle, zazwyczaj odpady zostają - można dać, uniknie się potencjalnego pękania w okolicy

przejść przez strop

żebra rozdzielcze? w technikum o tym uczą, skoro wykonawca go nie skończył (lub nie zaczął) to smutne - niedouczony samouk

i same projekty - często są to projekty budowlano-wykonawcze, budowlany z nadmiarem rozwiązań, lub wykonawczy bez połowy rozwiązań

i tu odnajdują się instrukcje na stronach producentów - nie jest ujmą do nich się odwołać i sprawdzić, czy wszystko zrobiło się zgodnie zasadami