Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Guliwer 2G c.d. - wnętrza i takie tam ....

Recommended Posts

Witam

Od dłuższego czasu obserwuję Wasze wpisy i zdjęcia i muszę przyznać że jestem pełen podziwu - są dla mnie niezastąpioną inspiracją.

Też budujemy guliwera - jesteśmy na etapie fundamentów - mam w związku z tym pytanie - jak poradziliście sobie z pionem kanalizacyjnym w kuchni w rogu który idzie na górę - w projekcie ten pion jest do zabudowy.

Odsunęliście całą ściankę za kominem i zabudowaliście płytami gipsowymi?

Myślę i myślę i nie mogę nic wydumać jak to zrobić żeby w przyszłości nie było kłopotów.

Będę wdzięczny za podpowiedź

Pozdrawiam

Piotrek

• Odpowiedzi 684
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Też budujemy guliwera - jesteśmy na etapie fundamentów - mam w związku z tym pytanie - jak poradziliście sobie z pionem kanalizacyjnym w kuchni w rogu który idzie na górę - w projekcie ten pion jest do zabudowy.

witam,

my po prostu nie zrobilismy tego pionu. Obie łazienki mamy puszczone do jednego pionu kanalizacyjnego ktory idzie w kominie ( w projekcie o ile dobrze pamietam ida dwa pony jeden wlasnie w kominie a drugi w sciance o której piszesz)- tak wymyslił kied.bud i w sumie to sie sprawdza.

Wyjasnij mi blizej o co chodzi gdy pytasz "Odsunęliście całą ściankę za kominem i zabudowaliście płytami gipsowymi" bo nie rozumiem o która scianke Ci chodzi...w kuchni miedzy kominem a ta ściana w której miała byc ta kanalizacja?

witam,

my po prostu nie zrobilismy tego pionu. Obie łazienki mamy puszczone do jednego pionu kanalizacyjnego ktory idzie w kominie ( w projekcie o ile dobrze pamietam ida dwa pony jeden wlasnie w kominie a drugi w sciance o której piszesz)- tak wymyslił kied.bud i w sumie to sie sprawdza.

wielkie dzięki !!! - chyba też tak zrobimy - ale ten pion w kominie miał chyba służyć odpowietrzeniu kanalizacji - żeby przy spuszczaniu wody z łazienek na poddaszu nie podnosił się poziom wody w sedesie na parterze - nie macie z tym problemów?

Wyjasnij mi blizej o co chodzi gdy pytasz "Odsunęliście całą ściankę za kominem i zabudowaliście płytami gipsowymi" bo nie rozumiem o która scianke Ci chodzi...w kuchni miedzy kominem a ta ściana w której miała byc ta kanalizacja?

chodziło mi o tą ściankę po prawej stronie za kominem w kuchni jak się stoi przodem do okapu - widziałem takie rozwiązanie - pion a w zasadzie cała ściana zabudowany płytą k/g z pozostawioną wnęką na lodówkę, ale nie chcę tego nie robić - zmniejszać i tak już małą kuchnię

raczej zostanę przy Waszym rozwiązaniu - jeszcze raz dzięki ;)

(...)ale ten pion w kominie miał chyba służyć odpowietrzeniu kanalizacji - żeby przy spuszczaniu wody z łazienek na poddaszu nie podnosił się poziom wody w sedesie na parterze - nie macie z tym problemów?

Z tego co pamiętam odpowietrzenie też mamy (taka mała cienka rurka z daszkiem wystajaca z komina chyba ja widać na zdjeciu elewacji) Nie zabserwowałam problemów na dole przy spuszczaniu wody u góry więc działa ok.

Celinko gratuluje domu i widoków. Dom urządzony przepięknie! Zdecydowałam sie na ten projekt, ogądajac Twoje zdjęcia. Jestesmy dopiero na etapie pierwszej płyty i własnie na tym etapie ma pytanie. Widze, ze powiekszyłaś okno w salonie, mogłabys napisać na jakiej wysokości jest okno i jakie sa dokładne wymiary nowego okna? Czy 150 to szerokość jednej kwatery, a wysokośc to 170?

Pozdrawiam z Krakowa

(... Widze, ze powiekszyłaś okno w salonie, mogłabys napisać na jakiej wysokości jest okno i jakie sa dokładne wymiary nowego okna? Czy 150 to szerokość jednej kwatery, a wysokośc to 170?

Witam i bardzo dziekuje

okno jest na wyskosci 65 cm a wymary takie jak podałaś Tylko to jest okno stałe nie otwierane, dodatkowo zrezygnowalismy z jednej futryy na rzecz większej szyby. MOże inaczej napisze To jest stałe szklenie w ramie, nie imituje prawdziwego okna tylko bardzej witryne sklepową. NIe ma tej cześci okna która razem z szybą by sie otwierała, Tym sposobem szyby sa większe o jedną szerokośc futryny.

Pozdrawiam ;-)

Edytowane przez Igor_Celina

Celinko ja jeszcze w sprawie okien.... Napisz prosze,jak wyglada okno narożne w kuchni, ta szersza futryna jest nie otwierana? Rozmawiamy aktualnie z firmą, która wycenia nam okna i boimy się, że słupek narożny nie wytrzyma pod naporem tego dużego okna.

Ilona

Celinko ja jeszcze w sprawie okien.... Napisz prosze,jak wyglada okno narożne w kuchni, ta szersza futryna jest nie otwierana? Rozmawiamy aktualnie z firmą, która wycenia nam okna i boimy się, że słupek narożny nie wytrzyma pod naporem tego dużego okna.

W kuchni stojąc przodem do rogu okna lewa połowa sie nie otwiera, prawa jest uchylna i otwrzyc sie ja da normalnie. Okna stoja juz ok 21 miesięcy i nic sie nie dzieje Słupki trzymaja sieę mocno, nie ma zadnych peknięć ani nic innego. My szukajac kien i rzmawiając z firmami nie naptkalismy się na zadne problemy NIkt nie mówił nic że cos nie wytrzyma itp. Jedynie okno narozne w salonie jak że tafla szyby jest wieksza niz standardowo zrbilismy stałe ponieważ kto tam mówił że np takie wielkie uchylne mgło by sie z czasem "wypatrzyć" czy cos w tym stylu. kna balkonowe w salonie sie otwieraja i to wystarcza żeby przewietrzyc salon.

A jeszcze co do kuchni to lewa strona sie nie twiera ale imituje dokładnie normalne okno, jest rama i futryna - nie tak jak w salonie sama rama.