Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak jest faktycznie różnica kocioł kondensat a zwykły???

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W wyniku moich poszukiwań wytypowałem 2 kotły kondensacyjne które mają najszerszy zakres modulacji: Termet (20-100%) i Viessmann (25-100%). Co daje odpowiednio 4,7-24kW i 6,6-24kW. Sprawność kotłów kondensacyjnych w niewielkim stopniu zależy od mocy, w znacznie większym zależy od temperaturydo jakiej musi podgrzać wodę w instalacji.

Witam

RobertOC. Do wymienionych przez Ciebie kotłów można z pewnością dodać jeszcze kocioł konensacyjny

De Dietrich Innovens. Modulacja w zakresie od 17 do 100% mocy znamionowej (4,25-25 kW).

Pozdrowienia B.

Paradigma stosujac pewien trik ma kotly o modulacji od 5% do 100% Modula II/4 12...244kW, kotly o mniejszej mocy maja modulacje od 20% do 100% Modula II R 2...10kW; 4...20kW; 6...30kW, 8...41kW; 12...61kW.

Pozdrawiam.

Oczywiście potrzebującego Forum nie opuści ażeby zaraz DWA LITRY sam z biedą "ukręciłem" dla siebie i rodziny 2l.

Ja rozumiem idą Święta trzeba okna pomyć ale żeby zaraz 2l ile Ty masz tych okien i napewno drewniane bo plastiki beeeee co? i teraz oczywiście jak to zrobić i dlaczego to tyle kosztuje.

Już było tu kiedyś na Forum powiedziane wprost wygoda musi kosztować niestety, trzeba dodawać oleju do benzyny do Trabanta, to tak tylko wis a wis tego co było wyżej a'propos. Pozdrawiam Świątecznie. Lesniczy

Mr YEYO 2l fakt, to mało albo nawet dla innych nic. Postawiłem na jakość proces długi ale efektyyyyyy! Winogrona były dość drogie tego roku (jak wejdziemy do UE będzie lepiej najlepsze są Hiszpańskie) to i tylko 2l ale za to ssssmmaaaaakkkkk i MOC, mucha nie siada (jak mówi znajomy pająk}, wszystkie zabłąkane w lesie problemów "ludzie" zwietrzyły ten eliksir wesołości i ciągną do leśniczówki. Pozdrawiam. Leśniczy

... to znaczy dwufunkcyjne są te kondensacyjne, jak czytam ?

tej drugiej funkcji nigdy nie brałem pod uwagę, a przydatna, przydatna!

i jak czytam posty to kupuję na mur !!!

Ile to oszczędności.

:wink:

Cz.

Miłe złego początki, ..............na dwa dni od Forumu odrzuciła nas degustacja "urobku" co to bedzie dalej, strach pomyśleć. Muszę sprawdzić........czy aby Gajowy nie "maczał" w tym palców., wydaje się jakby, "któś" chcąc ukryć niedobór dolał czegóś z innego "miotu" i łyzeczka tego tam "dziechciu znisczyła bekę miodu" i stąd takie nieprzewidziane uboczne działanie sprawdzonego elksiru. Śledztwo potrwa. Po...zdra........Leś..........czy. czy (jeszcze do tego cz cz czkawka!!!?//, że trudno "wkalawiature" cylnąć. End tylko narazie...o.

a wracając do tematu,

wrzuciłem w google mogle hasło "piec kondensacyjny", coby poczytać w niezależnych opracowaniach i znalazłem, że średnioroczna wyższość kondensacyjnego nad atmosferycznym to 12% !

a było mówione, że 15-20% ?!

Dlaczego więc miałoby opłacać się przepłacić 25% za kocioł k. w stosunku do tradycyjnego tej samej marki ( firmy ) ?

Znalazłem też, że państwo niemieckie rekompensuje swoim obywatelom część zakupu pieców ekologicznych, do których należą kondensacyjne.

A co z Państwem ? tzn. piszę do Państwa, którzy czytacie ten post i decydyjecie o ustawach w Polsce ?

Cz.