godul1 19.12.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Spirytus mi się w butli skończył a skraplacz zwany chłodnicą nie wyrabia z produkcją kondensatu. . może ktoś pomoże i podstawi ze dwa litry skondensowanego C2h5OH(kondensat) Najlepiej żeby był dobrze schłodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.12.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 W wyniku moich poszukiwań wytypowałem 2 kotły kondensacyjne które mają najszerszy zakres modulacji: Termet (20-100%) i Viessmann (25-100%). Co daje odpowiednio 4,7-24kW i 6,6-24kW. Sprawność kotłów kondensacyjnych w niewielkim stopniu zależy od mocy, w znacznie większym zależy od temperaturydo jakiej musi podgrzać wodę w instalacji. Witam RobertOC. Do wymienionych przez Ciebie kotłów można z pewnością dodać jeszcze kocioł konensacyjny De Dietrich Innovens. Modulacja w zakresie od 17 do 100% mocy znamionowej (4,25-25 kW). Pozdrowienia B. Paradigma stosujac pewien trik ma kotly o modulacji od 5% do 100% Modula II/4 12...244kW, kotly o mniejszej mocy maja modulacje od 20% do 100% Modula II R 2...10kW; 4...20kW; 6...30kW, 8...41kW; 12...61kW. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Oczywiście potrzebującego Forum nie opuści ażeby zaraz DWA LITRY sam z biedą "ukręciłem" dla siebie i rodziny 2l. Ja rozumiem idą Święta trzeba okna pomyć ale żeby zaraz 2l ile Ty masz tych okien i napewno drewniane bo plastiki beeeee co? i teraz oczywiście jak to zrobić i dlaczego to tyle kosztuje. Już było tu kiedyś na Forum powiedziane wprost wygoda musi kosztować niestety, trzeba dodawać oleju do benzyny do Trabanta, to tak tylko wis a wis tego co było wyżej a'propos. Pozdrawiam Świątecznie. Lesniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 19.12.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 No tak Leśniczy to wie gdzie tego kondensata wstawić żeby go nie znaleźli. Ale taki mały przerób tyle to w piwnicy się skrapla. Jak ktoś jest na strasznym głodzie to mam litra ze stodoły pod Nowym Dworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Mr YEYO 2l fakt, to mało albo nawet dla innych nic. Postawiłem na jakość proces długi ale efektyyyyyy! Winogrona były dość drogie tego roku (jak wejdziemy do UE będzie lepiej najlepsze są Hiszpańskie) to i tylko 2l ale za to ssssmmaaaaakkkkk i MOC, mucha nie siada (jak mówi znajomy pająk}, wszystkie zabłąkane w lesie problemów "ludzie" zwietrzyły ten eliksir wesołości i ciągną do leśniczówki. Pozdrawiam. Leśniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 19.12.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Ale wesoły i życiowy wątek się zrobił. I optymistyczny i świąteczny. Ale fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 My tu w lesie też lubimy pożartować a jak odkyliśmy Forum to już "mocno" pilnujemy z Gajowym co by nie dać wszystkiego na klocki przerobić. Taka praca, na budowe tylko drzewa wybierane. Lesniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 19.12.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Leśniczy, to w końcu dasz te dwa litry czy sam je będziesz utylizował w POŚ?Nie pozdrawiam serdecznie bo robak mnie strasznie uwiera podtopiłem go H2O ale to tylko pogorszyło sprawę. Może napuszczę na niego karpia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.12.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 No to zdrowia i szczescia wszystkim na Swieta i po Swietach ! Wzniesmy kondensatem, jaki kto ma Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 19.12.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Zdroowia i byle do następnego litra. Oj rowu chciałem powiedzieć tzn. roku. Jakiś tłusty ten kondensat od leśniczego. Czy ty przypadkiem drzewem w piecu nie palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 19.12.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Oj, uwaga! Te "biopaliwa", które można stosować wewnętrznie, są robione z kartofelków, żyta itp. Z drewna robi się metanol. Niektórzy już próbowali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 19.12.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 no to pijmy bo się zciemnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.12.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Metanol! To już wiem czemu jeden znajomek, wielbiciel szkockiej, tak psioczył na amerykańskiego burbona - twierdził, że jest robiony z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 19.12.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 kto zgasił światło? "ciemność widzę ...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 19.12.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 A tak właściwie czemu nie ma kotłów kondensacyjnych na zacier, skoro są kotły na "holzgaz"? Co się nie spali, to się skropli. Pogadam ze szwagrem, może zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 19.12.2003 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 bałtzerovisz muuuzi odeiść a metanol i etanol nieżle grzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 19.12.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 A wracają c do tematu tego wątku to moim skromnym- początkującego lajkonika - zdaniem: różnica polega na tym, że kondensat bardziej pali w rure. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 ... to znaczy dwufunkcyjne są te kondensacyjne, jak czytam ? tej drugiej funkcji nigdy nie brałem pod uwagę, a przydatna, przydatna! i jak czytam posty to kupuję na mur !!! Ile to oszczędności. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Miłe złego początki, ..............na dwa dni od Forumu odrzuciła nas degustacja "urobku" co to bedzie dalej, strach pomyśleć. Muszę sprawdzić........czy aby Gajowy nie "maczał" w tym palców., wydaje się jakby, "któś" chcąc ukryć niedobór dolał czegóś z innego "miotu" i łyzeczka tego tam "dziechciu znisczyła bekę miodu" i stąd takie nieprzewidziane uboczne działanie sprawdzonego elksiru. Śledztwo potrwa. Po...zdra........Leś..........czy. czy (jeszcze do tego cz cz czkawka!!!?//, że trudno "wkalawiature" cylnąć. End tylko narazie...o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2003 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 a wracając do tematu, wrzuciłem w google mogle hasło "piec kondensacyjny", coby poczytać w niezależnych opracowaniach i znalazłem, że średnioroczna wyższość kondensacyjnego nad atmosferycznym to 12% !a było mówione, że 15-20% ?! Dlaczego więc miałoby opłacać się przepłacić 25% za kocioł k. w stosunku do tradycyjnego tej samej marki ( firmy ) ? Znalazłem też, że państwo niemieckie rekompensuje swoim obywatelom część zakupu pieców ekologicznych, do których należą kondensacyjne. A co z Państwem ? tzn. piszę do Państwa, którzy czytacie ten post i decydyjecie o ustawach w Polsce ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts