godul1 23.12.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 srry YEYO, Naprawdę goraco się zrobiło. zanim zdazyłem napisac jeden post to tu już trzy nowe się pojawiły Snow, a może uda ci się maksymalnie prosto wytłumaczyć w jaki sposub wymiennik kotła kondensacyjnego odbiera ciepło z pary? Jeśli wasze fakultety nie pozwalają na zniżanie się do poziomu profesora tłumaczącego durnym osłom(studentom) posiadanej wiedzy to z góry przepraszam i życzę owocnego kożystania z tej akskluzywnej wiedzy. qw końcu też wim gdzie jest biblioteka i wcale nie muszę pisać na forum. No i w końcu sam się zdenerwowałem. Mimo wszystko Wesołych Swiąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 23.12.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 brawo godul1! a ty YOYO na listę mieszaczy na razie się nie dostałeś. ot, ciągniesz temat, rozwijasz, dajesz powody do polemiki. o to właśnie tu biega. snow. przejściówkę pisałem u dr. Rataja. lata temu. co zaś się tyczy sprawności kotłów, to tylko ci się wydaje, że tak łatwo ją okreslić i że zawsze robi się to tak samo. nawet korzystając z "jedyniej słusznej' metody pośredniej można dojść do róznych wyników korzystając chociażby z kilku dostępnych na rynku norm. ale to nie hjest temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.12.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 o ile się orientuję to w kotle kondensacyjnym są 2 grupy wymienników - tradycyjny wymiennik schłądzający spaliny powyżej punktu rosy i wymiennik schładzający ponizej punktu rosy...dla kotłów kondensacyjnych z palnikiem pulsacyjnym wymiennik umieszczony jest ponizej palnika a odebracie ciepła kondensacji spowodowane jest tu dzięki dużej prędkości przeplywu spalin wpychanych do wymiennika... drugą grupka kondensacyjnych kotłow są kotły z zamknięta komorą spalania - sprawność do 109% - zysk sprawności jest uzyskany dzięki wstępnemu ogrzaniu powietrza do spalania w wymienniku kominowym i obniżeniu temperatury spalin do około 20-22stopni... po krótce to chyba tyle...o ile dobrze pamietam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.12.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Czas na wnioski, poprawiajcie mnie jeśli się mylę.sprawnośc kotła kond. to tak naprawdę wynosi około 95-96% natomiast tradycyjnego 92%wynika to z tego, że czopuch w tradycyjnym kotle ma temp. 150 C a czopuch kotła kond. w okolicach 40C. Różnica stanowi zysk energetyczny kotła kondensacyjnego nad tradycyjnym. tradycyjny kocioł można kupić za 2500PLN natomiast kondensacyjny z tego co piszą na forum to koszt ok 6 000. czekam na uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.12.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Dodam jeszcze, że zakładając iż ogrzewamy domeko 180-200m to różnica żędu 3500 to w przybliżeniu koszt gazu na jeden sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.12.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 oplacalność trzebaby okreżlić oczywiscie nie tylko na podstawie parametrów technicznych ale i ekonomicznych - koszty to nie tylko cena paliwa i energii elektrycznej ale i remonty, wymiana części , przeglądy a w przypadku większych kotlów dochodzi takze koszt neutralizacji spalin...-----wydaje mi się ze dopiero wtedy obraz czy kondens. się opłaca czy nie bylby pełny...----p. busstop - zakładam że obliczenia wykonuje się według jednej i tej samej normy dla obu wariantów...weglug norm PN-ISO czy innej - to już obojętne...---- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 23.12.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 godul1 nie nerw się. Wesołych Świąt i Tobie i rodzince. Trzymaj się ciepło. I wszyscy inni mniej lub bardziej nerwowi też się trzymajcie. Kochajmy się !!! Qrde chyba przystąpię do "Dzieci Kwiatów", ale czy prawdziwi jeszcze istnieją? http://www.hipisi.pl/hipiss.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kke 23.12.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 roznica w cenie kotla to tylko jedna zmienna, poza nia trzeba uwzglednic:- wieksza moc kaloryferow niezbedna w niskotemperaturowej instalacji, szczegolnie problem powstaje w lazienkach - mozliwosc uzyskania komfortowej temperatury wymaga prawie podwojenia mocy grzejnikow przy niskotemperaturowej instalacji, a to sa znaczne dodatkowe koszty- oszczednosc na wkladzie kominowym - dla pieca kondensacyjnego mozna go zrobic z rur PCV, co kosztuje grosze w porownaniu do wkladu z nierdzewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.12.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Snow,My tu domy jednorodzinne budujemy, Co do serwisu to mam nadzieje że kondensat nie psuje sie częściej niż mój już chyba czteroletrni junkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.12.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 komina może wogóle nie być można przecież kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania i to zarówno kondensacyjny jak i tradycyjny. poza tym demonizowanie kosztu budowy komina naprawdę mnie rozbraja. Nie każdy musi kupowac sobie komin systemowy shiedla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 23.12.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 ziomku snowdwarf otóż mylisz się w kwestii tej jednej normy dla wszytkich kotłów. nie to, ze nie ma jednej dla wsszytkich, a nawet jest kilka (ISO, DIN itp) dla tego samego kotła - a wyniki obliczeń są różne. w skrócie: czasem wynika to z róznie przyjetych poziomów odniesienia, róznych charakterystyk i sposobów obliczeń. dlatego ważne jest, aby producenci podawali ozn. normy przy przedstawianiu sprawności. więcej nie powiem bo właśnie tą wiedzą zarabiam ne chlebek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 23.12.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 I kto nas odsyłał do obliczeń?Oto cytat z ostaniej wzpowiedzi z tematu "balkon", zgadnijcie kogo " oczywiscie - teoretycznie możliwe jest także zlikwidowanie strat w procesie do zera... ale teoria co innego a praktyka to co innego... ------------------------------------------------------ a budownictwo to najczesciej praktyka... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 23.12.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 no na pewno nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 23.12.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 chyba że spożyłem za dużo "kondensatu"a jak tam EC Białystok? Grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.12.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Snow, My tu domy jednorodzinne budujemy, Co do serwisu to mam nadzieje że kondensat nie psuje sie częściej niż mój już chyba czteroletrni junkers. hehe nie wiem czy się nie psuje - jednak zgodzisz się że koszty takie w ostatecznym bilansie powinny się znaleźć... do do budowy domów - gratuluję (szczerze) ----- nie wiem jak wygląda sprawa gwarancji na kotły i czy przeglądy serwisowe są płatne - jednak kociol ma ogranizconą żywotność (choć te kondensacyjne wykonywane sa z naprawdę dobrych materiałów) ale jest jeszzce woda... jeśli czas zwrotu kosztów zakupu kotła wynosi powiedzmy optymistycznie 5 lat - to na pewno powinno się przewidzieć przynajmniej 5 przeglądów (raz do roku chyba wystarczy - przed sezonem grzewczym) nie wiem czy takie wizyty są płatne czy nie... być może są to drobiazgi ale powinnio się je chyba uwzględnić ----co do kotłów z zamkniętą komorą spalania - owszem koszt komina nam wtedy odpada ale i koszt zakupu jest wyższy więc nie wiem czy nie wychodzi na 'prawie' to samo... faktem jest ze owe 109% sprawności robi wrazenie ale chyab nie warto popadać od razu whurraoptymizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.12.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 busstop, YEYO,może zamienimy nazwę forum muratora na forum autoreklamy branży budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.12.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 aha zapomniałem powiedziec najważniejszego - ja nie mam kotłą kondensacyjnego... ----- ale gdy bedę na takim etapie to na pewno dam wam znać jaki zrobiłem wybór... ----- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 23.12.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 EC Białystok grzeje, grzeje. Ale jest na węgiel ze Śląska. A konkurs trwa nadal. Kto pierwszy zgadnie ten ma litra samogonu u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 23.12.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 ok. zaraz zabiorę się do zgadywania. a samogon odbiorę w "ratuszowej" albo pod "cristalem", jak wolisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.12.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 No, to: che che, dyskwalifikuje twoją szczerośc snow. Co do przegladów to zawsze są one płatne a dojazd serwisanta kosztuje bardzo różnie. Co do czynności serwisowych przy moim kotle to po dwuch latach przyjechał kolo, odkurzył piec sprawdził zawór bezpieczeństwa spytał czy za dużo nie pali i pojechał. Nie pamietam na ile mnie wtedy skasował ale pół roku póxniej miałem zwarcie w inst el. i spalił mi się w piecu transformator. Wymiana kosztowała 350pln. Yeyo, przecież węgiel z RPA jest tańszy i czystszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts