Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak jest faktycznie różnica kocioł kondensat a zwykły???

Gość

Recommended Posts

jeślimialbym kupować kocioł gazowy to bylby to kocioł z zamkniętą komorą spalania - ale tylko ze względu na brak konieczności modernizacji systemu kominowego...

-----

na razie nie zaprzatem sobie tym głowy - poczekam aż wejdziemy do UE i zobazcę co się będzie wtedy działo - w okresach przejściowych teakich jak teraz ciężko jest stwierdzić co przyniesie przyszłość...

-----

pozdrawiam

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Snow,

Dzięki toważyszowi Polowi i ska. gaz będziemy mieli droższy niż w Niemcy. Dzięki wstąpieniu do UE wzrośnie akcyza na LPG i benzynę. Dzięki ustawie o biokomponentach paliwa dodatkowo zdrożeją ponieważ transport i składowanie biopaliw jest bardziej wymagający czytaj kosztowny. Jeżeli nie zostana rozwiązane kontrakty długoterminowe to elektryczność na pewno nie stanieje.

Nigdy nie wiedziałm po kiego na tym Śląsku oni te dziury w Matce Ziemi robią. A teraz już wiem do Afryki chcą sie przekopać. Ale tak jakoś po prostej to chyba do RPA nie wyjdzie.

Ja u siebie w piątek miałem pierwszy rozruch instalcji grzewczej. Przyjechał autoryzowany servisant posprawdzał, pogadał (pojaśnił), odpalił wziął 15 zeta za dojazd i pojechał. Ja grzeję tylko w porywach bo poddasze niecieplone, a nie mam kondensata więc inaczej dbać o srodowisko muszę i nie chcę aby klimat się ocieplał za moją przyczyną.

Aha - dla uscislenia: godul1 napisal ze roznica w oplatach za gaz jest 3500 zl rocznie

i nikt tego nie sprostowal :) Prawdopodobnie Sz. Autorowi chodzilo o 350 zl rocznie

(wg moich wyliczen dla domu o ktorym pisalem - 365 PLN/rok).

Natomiast sprawnosc 92% dla kotla "tradycyjnego" to jest w odniesieniu do wartosci

opalowej gazu a nie ciepla spalania, ergo w praktyce kotly nie-kondensacyjne w

stosunku do ciepla spalania maja sprawnosc jakies 80%, a kondensacyjne wlasnie

przytoczone 95-96%.

Natomiast niestety (dla kieszeni) mam Schiedla Avanta, którego nie ujmuje w przeliczeniach

"oplacalnosci", a dodatkowo dzis/jutro kupie rure dwuscienna, która laczy kociol z

tym kominem, za 938 PLN :-(((.

No dobra, ale ida Swieta !!!!

Wszystkiego Najcieplejszego !

Krzysiek

• 2 weeks później...

Pegaziatko - zgadazam sie ze spadek sprawnosci niekoniecznie musi byc

drastyczny, natomiast w jednym opracowaniu (troche starym - sprzed 10 lat chyba)

spotkalem sie z twierdzeniem, ze kondensaty maja najwyzsza sprawnosc

przy 30% wykorzystaniu mocy, natomiast tradycyjne - raczej przy pelnej mocy

(tylko nie pytajcie dlaczego :-)).

Natomiast pojawily sie pierwsze sniegi i mrozy, wobec tego chyba sens zeby znow

sie pochwalic ile kociol komu zjada gazu ...

Aha - bylbym wdzieczny za info, czy ktos ma Vaillanta EcoTeca 1-funk i programatorem

pokojowym VRT 390 (nie - pogodowym).

Krzysiek

Kilka dni temu otrzymałam od Ulricha informację na temat kotłów kondensacyjnych ich produkcji. Przy obciążeniu znamionowym kotły te niestety uzyskują tylko 95% sprawności a ok.108% przy mniejszych obciążeniach. Natomiast nieciekawie wygląda zużycie gazu. Porównując ich kocioł kondensacyjny ze zwykłym kotłem Termetu o tej samej mocy znamionowej (według informacji podawanych przez samych producentów) zużycie gazu w m sześc./godz. jest podobne a kotłów Termetu nawet nieco mniejsze. Co Wy na to ? Jeśli osiągając tą samą moc cieplną zużyję tyle samo gazu tzn., że tyle samo zapłacę za gaz a drożej za kocioł. Gdzie oszczędność, gdzie zysk ? Ktoś chyba oszukuje i podaje nieprawdziwe dane.

Szanowny Gosciu - nie ma co porównywac zuzycia gazu przy mocach

max, bo do celów grzewczych baaardzo rzadko kociol pracuje z pelna

moca -> stad przewaga kondensatów bo pracuja przy malym obciazeniu.

Parametrami Ulricha bym sie za bardzo nie kierowal przy ocenie

mozliwosci innych kondensatów -> jest to firma której prawie-nie-ma,

z niewielkim doswiadczeniem konstruowania takich kotlów, a jednak

nawet z parametrów deklarowanych kotly roznych firm roznia sie miedzy

soba sprawnoscia czy tez zaleznoscia sprawnosci od wykorzystania mocy.

Pisze oczywiscie "teoretycznie", bo ile mój kociol bedzie zuzywac, to

sie dopiero zobaczy :-)

Krzysiek

No dobra. Przyznam się. Ale na wstępie zaznaczę, że krótko mam kocioł i na dodatek mokry i nieszczelny budynek tzn wiatr hula koło tymczasowych drzwi. Mój kondensacyjny przez 21 dni spalił 123m3 gazu przy temperaturze wew 18 stC, co daje 5,85m3/dobę. I nie mam żadnych dodatkowych źródeł ciepła. I co wy na to?

Zdaję sobie, że nie jest to wiarygodny wynik bo dopiero po pełnym sezonie będzie można powiedzieć coś więcej ale, weź pod uwagę, że przez ostatnie kila dni było ok 8 stC na zewnątrz, a wtedy kocioł brał ok 1,5 m3 na dobę. A ilość spalanego gazu zależy nie tylko od powierzchni ale i od izolacji cieplnej budynku. Według moich obliczeń kocioł powinien spalić w sezonie ok 1850m3 gazu, dla porównania atmosferyczy 2900m3

co daje 8,8m3 na dobę. Wynika z tego że obliczenia nieco odbiegają od rzeczywistości

No dobra. Przyznam się. Ale na wstępie zaznaczę, że krótko mam kocioł i na dodatek mokry i nieszczelny budynek tzn wiatr hula koło tymczasowych drzwi. Mój kondensacyjny przez 21 dni spalił 123m3 gazu przy temperaturze wew 18 stC, co daje 5,85m3/dobę. I nie mam żadnych dodatkowych źródeł ciepła. I co wy na to?

Podawajcie informację o rodzaju gazu - inaczej taka wiadomość wyglada dla ziemnego a inaczej dla propanu :lol:

ja ogrzewam 240m2, ponad 700m3 kubatury, rozłożysty budynek, dużo okien, kocioł vitodens 200, 24kW. Od 1 października do końca grudnia spaliłem 240m3 gazu PROPAN. Daje to średnio 80m3 miesięcznie, lub jak kto woli 2,6m3 propanu na dobe.

W ostatnie mrozy (nad ranem u mnie -17, w dzien -10 spalił około 5m3 na dobę).

Jest tylko jedno ale ... mam jeszcze kominek :D , który niewątpliwie bardzo pomaga. Efekt - miesięczne rachunki na poziomie 300-350PLN.