Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to norma ? /ocieplenie/

Oksymoron

Recommended Posts

zbigmor ... fakt, dała d.... -

wykonawca powiedział jej, ze ma rusztowania tylko cos tam z nimi nie tak - i w tym momencie powinna powiedzieć : "co mnie to obchodzi- macie firme budowlana , nie pracujecie grabkami i łopatką - więc po Waszej stronie leży zabezpieczenie zaplecza"

ale tak nie powiedziała , tudziez nie umówiła się nakonkretna kwotę kiedy juz przystała na warunki wynajmu rusztowań .... nie myslała także w trakcie wykonawcy pracy , bo na słowo "wynajem" z reguły zapala mi sie osobiście czerwona lampka - koszty nigdy małe nie sa ....za wynajem czegokolwiek , a tym bardziej tak długotrwały :roll:

ale to nie znaczy - że maja ją teraz czesać , choć wiem że za głupote, naiwnośc i brak zainteresowania własnymi finansami czesto płaci się niemało :roll:

ja bym sie kłóciła .... na pewno nie zapłaciłabym im takiej kasy...

wylewanie szalunku to jest zgoła cos innego .... normalne , że deski na szałunek zapewnia inwestor .... nigdy inaczej nie słyszałam :roll:

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
hmmm, no chyba nie odjął by, bo kwota , na ktora sie umowilismy to byla za styropian plus klej i siatka ..r

Nie płać ani grosza. Odpowiedz, że jak dla Ciebie to mógł te prace robić z drabiny.

Ciebie jako zleceniodawcę nie interesuje jakimi środkami wykonawca wykona pracę, praca ma być po prostu wykonana zgodnie z wyceną i w zgodzie z przepisami i normami.

zbigmor ... fakt, dała d.... -

wykonawca powiedział jej, ze ma rusztowania tylko cos tam z nimi nie tak - i w tym momencie powinna powiedzieć : "co mnie to obchodzi- macie firme budowlana , nie pracujecie grabkami i łopatką - więc po Waszej stronie leży zabezpieczenie zaplecza"

ale tak nie powiedziała , tudziez nie umówiła się nakonkretna kwotę kiedy juz przystała na warunki wynajmu rusztowań .... nie myslała także w trakcie wykonawcy pracy , bo na słowo "wynajem" z reguły zapala mi sie osobiście czerwona lampka - koszty nigdy małe nie sa ....za wynajem czegokolwiek , a tym bardziej tak długotrwały :roll:

ale to nie znaczy - że maja ją teraz czesać , choć wiem że za głupote, naiwnośc i brak zainteresowania własnymi finansami czesto płaci się niemało :roll:

ja bym sie kłóciła .... na pewno nie zapłaciłabym im takiej kasy...

wylewanie szalunku to jest zgoła cos innego .... normalne , że deski na szałunek zapewnia inwestor .... nigdy inaczej nie słyszałam :roll:

Co do nie płacenia żądanej kwoty to w pełni się zgadzam. Piłem do tego, że napisałaś, że inwestorowi nic do tego, że wykonawca ma nie teges swoje rusztowania. Jeśli tak uzgadniał to jednak teges.

Co do szalunku to są firmy, które mają swoje lub robią tylko na wypożyczonych. Wtedy klient nie musi kupować desek, ale płaci oczywiście za użycie systemowych. Przykład podobny wg mnie jak z rusztowaniami.

A tak trochę z innej beczki, ale tematyka podobna.

Zakładając całościową umowę z Wykonawcą na jakąś robotę - np. wykonanie SSO wg projektu, czy ocieplenie budynku i zakładając, że w umowie podana jest konkretna kwota i nie ma mowy o kosztorysie powykonawczym, to czy Inwestor ma prawo nie zapłacić za roboty dodatkowe (zaznaczam drobne, a nie rewolucję), jeśli takowe zostały wykonane, a Inwestor nie został poinformowany, że będzie musiał dodatkowo zapłacić, i nie miał już możliwości decyzji??

Zakładając całościową umowę z Wykonawcą na jakąś robotę - np. wykonanie SSO wg projektu, czy ocieplenie budynku i zakładając, że w umowie podana jest konkretna kwota i nie ma mowy o kosztorysie powykonawczym, to czy Inwestor ma prawo nie zapłacić za roboty dodatkowe (zaznaczam drobne, a nie rewolucję), jeśli takowe zostały wykonane, a Inwestor nie został poinformowany, że będzie musiał dodatkowo zapłacić, i nie miał już możliwości decyzji??

Formalnie to pewnie nie, ale zależy co to było. Jeśli na przykład to prace ściśle powiązane z głównymi i bez nich wykonanie głównego zadania byłoby utrudnione to bym zapłacił bez względu na resztę (jeśli cena jest skalkulowana rozsądnie). Podaj jakiś przykład. Ja podam taki - przy ociepleniu należy postawić rusztowanie, ale na tym obszarze jest zwałowisko różnych rupieci, które trzeba przestawić w inne miejsce.Jest dal mnie oczywistym, że zrobi to wykonawca bez pytania o zgodę i ma prawo coś za to policzyć dodatkowo.

Zbigmor - nie kwestionuje tego, że niektóre firmy pracują na wypożyczonych sprzętach ... choć cięzko mi sobie wyobtazic zeby do budowy domu jednorodzinnego extra wypożyczać szałunki ... chyba raczej o wiekszych inwestycjach mówimy :roll:

No ale niech bedzie - ze wykonawca cwaniak, tudzież sierota obrzygana którego robotnicy nie potrafią zbic kilka desek na krzyż na szałunek lub rusztowanie , albo po prostu leniwiec bo tak mu łatwiej :wink: ...... wtedy to powinno być wliczone w kwotę do zapłaty która jest uzgadniana wcześniej :roll: .

Bo naprawdę inwestora g..... obchodzi czy on to bedzie tynkował z drabiny , z extrawypasionego wynajetego rusztowania czy z rusztowania zbitego z desek :roll: .

Sprawa wyżej opisana jest jak dla mnie próbą naciągnięcia inwestora na koszty.

Gość M@riusz_Radom
reasumując

do zapłacenia moim zdaniem

za fizyczną ilość wynajętego rusztowania czyli 256 m2 x średnia kwota wynajęcia rusztowania (lub zwrot kosztów po okazaniu faktury)

Wybacz, bo Cię lubię, ale chyba ocipiałeś ... To każ się dziewczynie cieszyć, że przy okazji nie wynajął ich dla przykładu z Ukrainy. Bo pewnie jeszcze byście radzili, aby dziewczyna pokryła koszty transportu ...

no własnie .... kłania się to o czym rozmawiamy od początku :wink:

wszystko powinno być uzgadniane z inwestorem :roll:

każda dodatkowa praca nie ujęta w umowie i kwota do zapłaty za nią powinna być ugadniana z inwestorem ... a czy Ty za nia teraz zapłacisz - to jest twoja wolna wola :wink:

no własnie .... kłania się to o czym rozmawiamy od początku :wink:

wszystko powinno być uzgadniane z inwestorem :roll:

każda dodatkowa praca nie ujęta w umowie i kwota do zapłaty za nią powinna być ugadniana z inwestorem ... a czy Ty za nia teraz zapłacisz - to jest twoja wolna wola :wink:

Tylko chodzi mi o to, czy w świetle prawa, Inwestor ma prawo nie zapłacić za roboty które zostały wykonane bez uprzedzenia, że będą kosztować ekstra.

mjakob - a jak idziesz do sklepu , i mówisz Pani , że chcesz chleb .... a ona Ci daje jeszcze dodatkowo szczotke do w-c i każe za nią zapłacić ... to płacisz?

albo

kupujesz szynkę plasterkowaną ... chcesz 40dkg , a ona Ci ukroiła kilogram i mówi: to niech Pan weźmie , bo już pokroiłam :wink:

to tak ze spożywczaka ... ale przecież i to i to za kasę :wink:

jest coś takiego jak protokół konieczności

http://www.czeladz.pl/zalaczniki/54975.doc

dywagacja o wykonaniu robót za ekstra kasę bez powiadomienia inwestora jest bezcelowa, bo wykonawca musiałby powykonawczo udowodnić inwestorowi, że to było niezbędne. Ja nie znam takich co wykładają swoją kasę i liczą że moze potem ktos im odda :lol:

Wszystko co nie zostało objęte umową mozna załatwić protokołem

Z innej beczki jak umawiasz się z wykonawca na wykonanie elewacji styropian z kołkowaniem, siatka, klej. tynk, malowanie to uważasz, ze parapety ma Ci obsadzić w ramach wykonania elewacji ?

mikolayi - no własnie ... ale jest ten protokół, przed wykonaniem niezbednych dodatkowych robót inwestor z kierbudem (bo tez widze, ze jest tam wymieniony) go czyta , ustalają , że trza zrobić , kwotą za jaka mają to zrobić i finito :roll:

inwestor jest powiadomiony .... a nie tak, ze se zrobili bo cos tam bez powiadamiania kogokolwiek i chcą za to zapłatę :roll:

Gość M@riusz_Radom
jest coś takiego jak protokół konieczności

http://www.czeladz.pl/zalaczniki/54975.doc

Tak, ale zupełnie nie mający zastosowania w obecnym przypadku. Bo taki protokół podpisuje się PRZED wykonaniem robót a nie PO ;) A Panom się o rusztowaniach przypomniało jak weszli na plac i stwierdzili, że tak wysoko to oni nie dosięgną ?

w tym wypadku panowie o rusztowaniach mówili od razu... nie mówili od razu za ile ... i tu jest problem...

jak go rozwiązać przedyskutowaliśmy kilkanaście postów wcześniej

jeszcze raz ktoś nie przeczyta całości to normalnie weekend mu zepsuję :evil:

mój post był już OT - dotyczył tego, jak powinna być rozwiazana sprawa dodatkowych prac nie objętych umową, w sytuacji gdy jednak się pojawiają

już tu jeden na mnie dzisiaj wsiadł i nawet przepraszam potem nie usłyszałem/przeczytałem

:-?

Zgadzam się, Mariuszu, ze protokół koniecznosci w tym przypadku nie ma w ogóle zastosowania, bo postawienie rusztowania było przewidziane od razu

juz nie będę pisał OT. Na innym forum już bym pewnie bana dostał :( :o :) 8)

juz nie będę pisał OT. Na innym forum już bym pewnie bana dostał :( :o :) 8)

no ale coś Ty .... po to jest forum, żeby dyskutować :o ... w wielu wątkach rozmowa schodzi na zupełnie rózne tematy :wink:

ja też wczesniej napisałam, ze sama sobie jest winna autorka wątku - bo takie rzeczy się do końca ustala - ale nie znaczy toi , że nie może nic z tym zrobić i ma się dac oskubać :roll:

mnie też budowa nauczyła i na własnym przykładzie wiem co znaczy u wykonawcy "jakoś sie rozliczymy" , lub "niech sie pani nie martwi - drogo nie wyjdzie" , a już najbardziej mnie nauczyła, ze do roboty nie bierze sie rodziny :wink: :lol:

przykłady można na forum mnożyć ... nie ona pierwsza i nie ostatnia została nabita w butelke : jedni uwierzyli na słowo i nie podpisali umowy , inni uwierzyli na słowo i dali spore zaliczki, jeszcze inni jak autorka zapomnieli zapytać o koszt :wink:

po to własnie jest to forum, żeby zdobyć wiedze i nabić sie nie dać ...dlatego

mikolayi sie tłumaczyć z czegokolwiek i bać bana nie musisz .... dopóki krew sie nie leje - jest ok :wink: :lol: