gabba 11.09.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam, w jaki sposób rozwiązać kwestię dostarczenia wody do ogrodu?? Kran na elewacji- to problem ze styropianem, zalewaniem tynku itp. Jakieś sprawdzone pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.09.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam, w jaki sposób rozwiązać kwestię dostarczenia wody do ogrodu?? Kran na elewacji- to problem ze styropianem, zalewaniem tynku itp. Jakieś sprawdzone pomysły?? Oczywiście - właśnie w elewacji http://images50.fotosik.pl/197/747081871d378b1emed.jpg http://images44.fotosik.pl/196/a7fd2582914484bcmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.09.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 ...ale jeśli planujesz automatyczne podlewanie ogrodu, to dodatkowo wprowadzić zasilanie do "ziemi".PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.09.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 ...ale jeśli planujesz automatyczne podlewanie ogrodu, to dodatkowo wprowadzić zasilanie do "ziemi". Pzdr J Oczywiście - to jest tylko wyprowadzenie wody do ręcznego podlewania ogrodu tudzież podłączenie Karchera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 11.09.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Oczywiście - właśnie w elewacji http://images50.fotosik.pl/197/747081871d378b1emed.jpg http://images44.fotosik.pl/196/a7fd2582914484bcmed.jpg Pomysł genialny w swojej prostocie - aż trudno uwierzyć że nie wpadłem na to wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 .. ja mam drzwiczki zamykane na kluczyczek, ale po roku szlag trafił zameczek i teraz robi za atrapę MW4ewry1 J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.09.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 A mi się marzy wpuszczona lekko w elewację wklęsła żeliwna płyta z tkwiącym w niej kranem, rozwiązanie, które było niegdyś standardem, obecnie nadal jest dostępne, niestety jedynie w wersjach dla wielbicieli wanien na lwich łapach z mosiężną armaturą, stoliczków podpieranych przez marmurowe posągi w formie nagich dziewic w otoczeniu delfinów i tym podobnych. Czy ktoś widział taką obudowę kranu czerpalnego, ale w wykonaniu prostym najwyżej lekko zdobionym na krawędziach? Bez siusiających chłopczyków, różyczek, delfinów, łacińskich sentencji i wspierających wszystko półkolumienek rokokoko? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.09.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 .. ja mam drzwiczki zamykane na kluczyczek, ale po roku szlag trafił zameczek i teraz robi za atrapę MW4ewry1 J Jakoś zabezpieczyć się trzeba przed nielegalnym poborem wody przez obcych ... - u nas nie ma kluczyka w drzwiczkach - ale w domu jest zawór na tą nitkę wody ... - zawsze na noc lub podczas nieobecności w domu zakręcam wodę zaworem i w kranie na zewnątrz susza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 11.09.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 .. ja mam drzwiczki zamykane na kluczyczek, ale po roku szlag trafił zameczek i teraz robi za atrapę MW4ewry1 J Jakoś zabezpieczyć się trzeba przed nielegalnym poborem wody przez obcych ... - u nas nie ma kluczyka w drzwiczkach - ale w domu jest zawór na tą nitkę wody ... - zawsze na noc lub podczas nieobecności w domu zakręcam wodę zaworem i w kranie na zewnątrz susza ... dodam od siebie że warto zamontować wewnątrz zawór z możliwością spuszczenia wody na zimę np taki http://www.ferro.pl/produkt-zawor-kulowy-wodny-z-dlawikiem-odpowietrznikiem-i-korkiem-3312.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 11.09.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Oras - zawór ogrodowy. Woda odcięta wewnątrz budynku, nie zamarznie, ale kluczyk na zewnątrz budynku.http://www.oras.com/pl/ProductDocuments/945890-03-06.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 11.09.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Oras - zawór ogrodowy. Woda odcięta wewnątrz budynku, nie zamarznie, ale kluczyk na zewnątrz budynku. http://www.oras.com/pl/ProductDocuments/945890-03-06.pdf Witam. Ja właśnie sobie taki zainstalowałem. Jedyne co trzeba zmienić to mocowanie kluczyka na mocniejszy łańcuszek (robotnikom się rozpadł w rękach). Oczywiście jest zawór odcinający tą nitkę. Choć trochę kosztuje, myślę że zakup był warty ceny. Koniec problemów z zamarzaniem w zimie i okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 12.09.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Kran ogrodowy najlepiej wyprowadzić po prostu do ogrodu. To najbardziej praktyczny sposób. Ten w elewacji powoduje, że łatwo ją pobrudzić, a dodatkowo przy domu jest w tym miejscu wilgotno.Ja bym teraz tak zrobiła, ale podczas budowy nikt z budowlańców tego nie podpowiedział. Mam dwa krany w elewacji i odradzam (nawet jeśli jest ozdobny)Osobny zawór ogrodowy jest oczywiście konieczny. Skrzynka do nawadniania umieszczona w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 (...) Ten w elewacji powoduje, że łatwo ją pobrudzić, a dodatkowo przy domu jest w tym miejscu wilgotno. Ja bym teraz tak zrobiła, ale podczas budowy nikt z budowlańców tego nie podpowiedział. Mam dwa krany w elewacji i odradzam (nawet jeśli jest ozdobny) Osobny zawór ogrodowy jest oczywiście konieczny. Skrzynka do nawadniania umieszczona w gruncie. Bzdura . Zamieściłem fotki mojego kranu w elewacji - tak wygląda po dwóch latach użytkowania - ani razu nie myłem elewacji w jego pobliżu - bo nie było po co ... Wilgotno pod kranem na kostce ?? - nie bardziej wilgotno niż w jakimkolwiek innym miejscu na podjeździe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 12.09.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Jasne, wiele zależy od warunków użytkowania. Pewnie nie masz dzieci opierających się o elewację kiedy nalewają wodę do konewki albo budowlańców korzystających z kranu przy jakiś pracach.Trzeba natomiast bardziej zwracać uwagę na fakt jej pobrudzenia. Nie zawsze pod domem jest kostka, czasem roślinki, a woda i tak nie wyparowuje od razu w powietrze. Uważam, że im dalej jakakolwiek woda od fundamentów, tym lepiej.Generalnie napisałam swoją uwagę z punktu widzenia użytkownika, do ludzi którzy stoją jeszcze przed podjęciem decyzji, by rozważyli też inną alternatywę. Ja po prostu dałabym, oprócz kranu w elewacji (gdzieś z tyłu domu) także kran w ogrodzie.NA PEWNO potrzebnych jest więcej niż jeden kran z różnych stron. Ja mam działkę 1000 m, automatyczne podlewanie i dwa krany to miniumum.Uważam, że jeden z nich powinien być w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 12.09.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 ... Skrzynka do nawadniania umieszczona w gruncie. Tak mam zrobione - skrzynka Gardeny umieszczona w trawniku - jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 13.09.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 brudna ściany wokół kranu, może być także skutkiem używania zażelazionej wodypzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.09.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 ..mam 4 lata i żadnego brudu.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.09.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Jasne, wiele zależy od warunków użytkowania. Pewnie nie masz dzieci opierających się o elewację kiedy nalewają wodę do konewki albo budowlańców korzystających z kranu przy jakiś pracach. Trzeba natomiast bardziej zwracać uwagę na fakt jej pobrudzenia. Wybacz - pewnie masz rację - skoro wiesz lepiej to po co z Tobą polemizować ... Jedno zdanie wyjaśnienia - mam dzieci , kran używam prawie codziennie / oprócz zimy / i wcale rąk jak mam używać kran nie myję - często korzystam z Karchera , i często podlewam rośliny , a oprócz tego wykonuję jeszcze drobne prace budowlane i wykończeniowe wokół mojego domu i z wody za pośrednictwem tego kranu normalnie korzystam ... Jak wygląda po dwóch latach używania - widać na fotkach powyżej ... No ale - każdy robi jak uważa za stosowne - oddzielne wyprowadzenie wody do nawadniania to co innego - kran zewnętrzny jest bardzo potrzebny - nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez niego ... - a zamontowanie go w elewacji budynku i gustowne wykończenie nie tylko nie zeszpeci elewacji ale doda jej funkcjonalności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 13.09.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Wydaje mi się, że nie warto udowadniać sobie, które rozwiązanie jest najlepsze. Nie o to chyba chodzi w tym poście. Ważne by podać różne MOŻLIWE i ALTERNATYWNE rozwiązania, by ktoś kto stoi przed wyborem mógł go dokonać w oparciu o nasze doświadczenia.Nie ma chyba nic złego w tym, że podałam swoje negatywne doświadczenia z umieszczeniem u mnie kranu tylko w elewacji. Teraz po prostu dałabym dodatkowy w ogrodzie. Nie miałabym odciśniętych na elewacji brudnych łapek. A moje córki są prawdziwymi miłośniczkami ogrodowej zabawy i uprawy swoich roślinek. Mają brudne rączki, a chcą przecież nalać wody do konewki gdy podlewają po sadzeniu albo potrzebują wody do piaskowych "pączków" Swoją drogą, Twoje rozwiązanie pablitoo jest bardzo estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 13.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 U mnie na razie jak niżej na zdjęciu. Zawór ogrodowy oras czeka na elewację http://images44.fotosik.pl/198/c78f05d021b821f8med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts