Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

może wie ktoś gdzie znaleźć schemat instalacji...

gospodarz

Recommended Posts

Może wie ktoś, gdzie znaleźć jakieś schematy instalacji ogrzewania w której w jeden system połączony jest kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym i zasobnik na wodę? Najlepiej gdyby w przyszłości dało się do tego podłączyć solary. Chciałbym to podsunąć mojemu hydraulikowi, bo coś ciężko mu się myśli tak bez papieru.

Może wie ktoś, gdzie znaleźć jakieś schematy instalacji ogrzewania w której w jeden system połączony jest kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym i zasobnik na wodę? Najlepiej gdyby w przyszłości dało się do tego podłączyć solary. Chciałbym to podsunąć mojemu hydraulikowi, bo coś ciężko mu się myśli tak bez papieru.
Proszę bardzo :).

Tylko nie narzekaj, że za dużo tych schematów :

http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#01_usWc

• 2 weeks później...
Proszę bardzo :).

Tylko nie narzekaj, że za dużo tych schematów :

http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#01_usWc

Dzięki wielkie! Spotkałem ostatnio info o kominkach z płaszczem wodnym przystosowanych do pracy w ukł. zamkniętym. Wie ktoś może jak taki układ wtedy by wyglądał?

Osobiście odradzam podłączenie kominka z PW do układu zamkniętego.

Poszukaj na forum rozmów dotyczących tego, a przekonasz się że ci co podłączają swoje kominki w ten sposób należą do mniejszości.

I nie pzrzekonuje mnie gadanie o stosowaniu wężownic schładzających.

Jeżeli zaś chodzi o schemat ogrzewania, to niech wypowiedzą się fachowcy.

Witam też chcę się podłączyć pod temat też planuje kocioł gazowy+plus kominek z płaszczem wodnym przejrzałem schemat który narysowałeś plutek wszystko ok. tylko ja myśle jeszcze dołożyć bufor ciepła tak z 1000l wodę w nim grzałbym kominkiem.

Wodę c.w.u. w buforze planuje grzać przepływowo przez wężownice umieszczoną na samej górze bufora na samym dole planuje wężownicę od solara.

Mam nadzieje że solar nagrzeje mi wodę w buforze w lecie a co jeśli nie, wydaje mi się ze wtedy będzie troche nieekonomicznie podgrzewać wodę w buforze gazem po to zeby woda w wężownicy się ogrzała. Znalazłem schemat na stronie dobregrzanie.com nr. schematu06a wydaje mi się odpowiedni oczywiście likwiduje tam zbiornik na c.w.u .

Co o tym myślicie.

Atomic

Osobiście odradzam podłączenie kominka z PW do układu zamkniętego.

Poszukaj na forum rozmów dotyczących tego, a przekonasz się że ci co podłączają swoje kominki w ten sposób należą do mniejszości.

I nie pzrzekonuje mnie gadanie o stosowaniu wężownic schładzających.

Jeżeli zaś chodzi o schemat ogrzewania, to niech wypowiedzą się fachowcy.

Zgadza się należą do mniejszości bo w tym układzie można montować dopiero od lipca tego roku więc z biegiem czasu będzie ich więcej. :)

No to pytanie z cyklu, a co by było gdyby... Mój hydraulik proponuje zasobnik z dwoma wężownicami. Do jednej podpiąć piec gazowy jednofunkcyjny, a do drugiej kominek z płaszczem. Do komika naczynie przeponowe zamiast otwartego i zawór bezpieczeństwa podłączony do kanalizy. Podobno proste i działa.

Zobacz na stronie Makrotermu zintegrowane ogrzewanie