gospodarz 11.09.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Może wie ktoś, gdzie znaleźć jakieś schematy instalacji ogrzewania w której w jeden system połączony jest kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym i zasobnik na wodę? Najlepiej gdyby w przyszłości dało się do tego podłączyć solary. Chciałbym to podsunąć mojemu hydraulikowi, bo coś ciężko mu się myśli tak bez papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Może wie ktoś, gdzie znaleźć jakieś schematy instalacji ogrzewania w której w jeden system połączony jest kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym i zasobnik na wodę? Najlepiej gdyby w przyszłości dało się do tego podłączyć solary. Chciałbym to podsunąć mojemu hydraulikowi, bo coś ciężko mu się myśli tak bez papieru.Proszę bardzo . Tylko nie narzekaj, że za dużo tych schematów : http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#01_usWc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 22.09.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Proszę bardzo . Tylko nie narzekaj, że za dużo tych schematów : http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#01_usWc Dzięki wielkie! Spotkałem ostatnio info o kominkach z płaszczem wodnym przystosowanych do pracy w ukł. zamkniętym. Wie ktoś może jak taki układ wtedy by wyglądał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 22.09.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Podłącze się pod temat bo też chce taki układ zrobić.Właśnie rysuję taki schemat podłączenia gazowego + kominek z p.w.Proszę o wszelkie rady. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 22.09.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Proszę o radę czego mi tu jeszcze brakuje http://foto.onet.pl//nzhny,0dsdcdccgwc8,l31m6,u.html#l31m6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 22.09.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 oczywiście nie rysowałem podłączenia kominka z wodą wodociągową i odprowadzeniem do kanalizacji + zabezpieczenia termicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 22.09.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Osobiście odradzam podłączenie kominka z PW do układu zamkniętego.Poszukaj na forum rozmów dotyczących tego, a przekonasz się że ci co podłączają swoje kominki w ten sposób należą do mniejszości.I nie pzrzekonuje mnie gadanie o stosowaniu wężownic schładzających.Jeżeli zaś chodzi o schemat ogrzewania, to niech wypowiedzą się fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.09.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Witam też chcę się podłączyć pod temat też planuje kocioł gazowy+plus kominek z płaszczem wodnym przejrzałem schemat który narysowałeś plutek wszystko ok. tylko ja myśle jeszcze dołożyć bufor ciepła tak z 1000l wodę w nim grzałbym kominkiem. Wodę c.w.u. w buforze planuje grzać przepływowo przez wężownice umieszczoną na samej górze bufora na samym dole planuje wężownicę od solara. Mam nadzieje że solar nagrzeje mi wodę w buforze w lecie a co jeśli nie, wydaje mi się ze wtedy będzie troche nieekonomicznie podgrzewać wodę w buforze gazem po to zeby woda w wężownicy się ogrzała. Znalazłem schemat na stronie dobregrzanie.com nr. schematu06a wydaje mi się odpowiedni oczywiście likwiduje tam zbiornik na c.w.u . Co o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 23.09.2009 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Atomic Osobiście odradzam podłączenie kominka z PW do układu zamkniętego. Poszukaj na forum rozmów dotyczących tego, a przekonasz się że ci co podłączają swoje kominki w ten sposób należą do mniejszości. I nie pzrzekonuje mnie gadanie o stosowaniu wężownic schładzających. Jeżeli zaś chodzi o schemat ogrzewania, to niech wypowiedzą się fachowcy. Zgadza się należą do mniejszości bo w tym układzie można montować dopiero od lipca tego roku więc z biegiem czasu będzie ich więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 23.09.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Proszę o radę czego mi tu jeszcze brakuje http://foto.onet.pl//nzhny,0dsdcdccgwc8,l31m6,u.html#l31m6 Brakuje dostarczenie ciepła do grzejników i podłogówki, bo ze schematu wynika, że kominek i kocioł dają ciepło tylko do zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 23.09.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 sorki ale nie rozumiem przecież jest pod to podłączona podłogówka i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 23.09.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Ja nie widzę żadnego punktu styku grzejników i podłogówki z obiegiem grzejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 23.09.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 połączenia zaznaczyłem na zielono http://foto.onet.pl//nzhny,0dsdcdccgwc8,l3hp7,u.html#l3hp7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 23.09.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Oki, zabrakło mi wyobrażni.Potrzebny jeszcze zawór mieszajacy podłogówki, tak aby obniżyć temperaturę na wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 23.09.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Zgadza się należą do mniejszości bo w tym układzie można montować dopiero od lipca tego roku więc z biegiem czasu będzie ich więcej. To już nie mój problem na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 24.09.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 rusek007 napisał:Oki, zabrakło mi wyobrażni. Potrzebny jeszcze zawór mieszajacy podłogówki, tak aby obniżyć temperaturę na wejściu. ten cały układ mieszający wraz z pompką mam już zabudowany przy rozdzielaczu z firmy KAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 24.09.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 jak się pozbyć tego cholernego "cytat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 24.09.2009 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 No to pytanie z cyklu, a co by było gdyby... Mój hydraulik proponuje zasobnik z dwoma wężownicami. Do jednej podpiąć piec gazowy jednofunkcyjny, a do drugiej kominek z płaszczem. Do komika naczynie przeponowe zamiast otwartego i zawór bezpieczeństwa podłączony do kanalizy. Podobno proste i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 24.09.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Może wie ktoś, gdzie znaleźć jakieś schematy instalacji ogrzewania w której w jeden system połączony jest kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym i zasobnik na wodę? Najlepiej gdyby w przyszłości dało się do tego podłączyć solary. Chciałbym to podsunąć mojemu hydraulikowi, bo coś ciężko mu się myśli tak bez papieru. Zobacz na stronie Makrotermu zintegrowane ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 25.09.2009 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Zobacz na stronie Makrotermu zintegrowane ogrzewanie To była jedna z pierwszych stron, którą odwiedziłem. Ale nie mogli mi pomóc w sporządzeniu schematu z kominkiem w ukł. zamkniętym. A to może byłoby prostsze i tańsze niż łączenie przez wymiennik, czy ten ich integrator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts