Afryk4 11.09.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam! temat już tutaj jest obecny na forum, jednkaże ja mam jeszcze większe dylematy odnośnie zakupu i remontu strychu. A mianowicie kilka dni temu wraz z agentem nieruchomości oglądaliśmy z mężem strych o bryle prostej/ bez skosków wysokości ok. 2,5 m. który znajduje się w starej, nie zamieszkałej kamienicy uprzednio użytkowanej jako magazyn firmy. W kamienicy znajduje się lokal na parterze przeznaczony do celów usługowych, pierwsze piętro i poddasze również są przeznaczone w/w zakresie, jednakże istnieje możliwość przekształcenia ich na odrębne mieszkania.W tym celu w UM należy złożyć wniosek o przekształcenie powierzchni na lokale mieszkalne. I tutaj nasuwa się szereg pytań: 1. Jaki jest koszt oraz czas oczekiwania na zakończenie w/w procedury? 2. Z informacji od pośrednika w pierwszym rozrachunku wynikało, iż dach jest wyremontowany jednakże podczas oglądania poddasza okazało się, iż w kilku miejsach przecieka... oraz kilka belek spruchniałych (belki są widoczne)należy dach pokryć papą, w związku iż dach jest prosty właściciel poddasza będzie miał możliwość adaptacji dachu na taras tzw.ogródek. Czy wobec tego należy wystąpić o specjalne pozwolenie? 3. W kamienicy nie ma przyłączy mediów, jednakże istniej możliwość poprowadzenia ich z sąsiedniej kamienicy, jaki może być szacowany koszt przyłączy i rozprowadzenia mediów na poddasze? Pragnę nadmienić, iż wszelkie koszty z tym związane ponosi pierwszy właściciel wprowadzający się do kamienicy. Pozostali mają partycypować w kosztach co ma być zapisane w akcie notarialnym. 4. Piwnica nie zostaje przekazana właścicielom po adaptacji ma być sprzedana na odrębny lokal. W związku z powyższym brak docelowego pomieszczenia spełaniająceho funkcję kotłowni. Czy może to nasunąc jakieś kłopoty o których aktualnie nie mam pojęcia? 5. Czy na wybicie dodatkowych okien w ścianie trzeba uzyskać dodatkowe pozwolenie? Poddasze ma ponad 94 m, i stanowi pomieszczenie typu Studio do własnej aranżacji. Kamienica nie jest wpisana do rejestru zabytków. Dziękuję za ewentualną pomoc i odp:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.09.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam! temat już tutaj jest obecny na forum, jednkaże ja mam jeszcze większe dylematy odnośnie zakupu i remontu strychu. A mianowicie kilka dni temu wraz z agentem nieruchomości oglądaliśmy z mężem strych o bryle prostej/ bez skosków wysokości ok. 2,5 m. który znajduje się w starej, nie zamieszkałej kamienicy uprzednio użytkowanej jako magazyn firmy. W kamienicy znajduje się lokal na parterze przeznaczony do celów usługowych, pierwsze piętro i poddasze również są przeznaczone w/w zakresie, jednakże istnieje możliwość przekształcenia ich na odrębne mieszkania.W tym celu w UM należy złożyć wniosek o przekształcenie powierzchni na lokale mieszkalne. I tutaj nasuwa się szereg pytań: 1. Jaki jest koszt oraz czas oczekiwania na zakończenie w/w procedury? 2. Z informacji od pośrednika w pierwszym rozrachunku wynikało, iż dach jest wyremontowany jednakże podczas oglądania poddasza okazało się, iż w kilku miejsach przecieka... oraz kilka belek spruchniałych (belki są widoczne)należy dach pokryć papą, w związku iż dach jest prosty właściciel poddasza będzie miał możliwość adaptacji dachu na taras tzw.ogródek. Czy wobec tego należy wystąpić o specjalne pozwolenie? 3. W kamienicy nie ma przyłączy mediów, jednakże istniej możliwość poprowadzenia ich z sąsiedniej kamienicy, jaki może być szacowany koszt przyłączy i rozprowadzenia mediów na poddasze? Pragnę nadmienić, iż wszelkie koszty z tym związane ponosi pierwszy właściciel wprowadzający się do kamienicy. Pozostali mają partycypować w kosztach co ma być zapisane w akcie notarialnym. 4. Piwnica nie zostaje przekazana właścicielom po adaptacji ma być sprzedana na odrębny lokal. W związku z powyższym brak docelowego pomieszczenia spełaniająceho funkcję kotłowni. Czy może to nasunąc jakieś kłopoty o których aktualnie nie mam pojęcia? 5. Czy na wybicie dodatkowych okien w ścianie trzeba uzyskać dodatkowe pozwolenie? Poddasze ma ponad 94 m, i stanowi pomieszczenie typu Studio do własnej aranżacji. Kamienica nie jest wpisana do rejestru zabytków. Dziękuję za ewentualną pomoc i odp:) Mam małe wrażenie, że handlowiec chce wam trochę upiększyć obraz... 2) Remont dachu należy do wszystkich właścicieli. Taras będzie i tak wymagał zgody pozostałych 3) Jeśli poprowadzicie rury do sąsiedniego budynku to nie będzie to przyłącze tylko sieć wewnętrzna - rozliczać będziecie się z właścicielami tamtego przyłącza na zasadzie podlicznika. Ponieważ nie będziecie mieli umowy z dostawcami to nikt wam tych mediów nie zagwarantuje. Trzeba wykonać przyłącza do budynku. Ile to będzie kosztowało dowiecie się w wodociągach / ZE itd. 4) Tak. Np. licznik wody instaluje się w piwnicy. 5) Tak. Ale i tak na adaptację potrzebujecie PnB, więc załatwicie to hurtem 6) Nie ma w polskim prawie budowlanym "swobodnej aranżacji". Postawienie ścianek działowych musi być zgodne z pozwoleniem na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts